Be pagalbos nepaliks ir per šventes

Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Anot Pasvalio ligoninės vyriausiojo gydytojo Rolando Rastausko, ligoninės kolektyvas Kalėdų švenčių ir ilgojo savaitgalio laukia su dideliu nerimu, o kartu – su pasiryžimu darbuotis iš visų jėgų. Juo labiau kad teks talkinti ir kaimynams pakruojiečiams, nes Pakruojo ligoninė nebeįstengia teikti skubios pagalbos – koronaviruso infekcija ten išguldė daug medikų. Tiesa, situacija Pasvalio ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje ne ką lengvesnė – iš dvylikos šio skyriaus darbuotojų serga net dešimt: gydytojai, slaugytojos, jų padėjėjos… Kad skyriaus darbas nesustotų, buvo pasitelkti kitų skyrių medikai. 

Ligoninės vadovas minėjo, jog net ir prasidėjus antrajai pandemijos bangai, mūsų ligoninė buvo tikinama, jog visus COVID-19 sergančius pacientus priims Panevėžio ligoninė, reikalui esant – atraminės Utenos ir Rokiškio ligoninės, o Pasvalio ligoninei užtenka turėti izoliacinį skyrių, kuriame ligoniai, įtariami dėl koronaviruso infekcijos, laukia tyrimo rezultatų. Tačiau lapkričio 9 dieną buvo pranešta, kad mūsų ligoninė irgi privalo įsteigti COVID-19 skyrių. „Pasiruošti turėjome vos dvi dienas, – sakė vyr. gydytojas Rolandas Rastauskas. – Pirmiausia pertvarkėme ir COVID-19 sergantiems žmonėms gydyti pritaikėme Pediatrijos skyriaus palatas – jose paruošėme keturiolika vietų. Vėliau skyrių praplėtėme iki 23 lovų. Kai jame ligoniai nebetilpo, gruodžio mėnesį teko laikinai uždaryti ir Psichiatrijos skyrių – ten COVID-19 ligoniams paruošta dar devyniolika vietų. Akušerijos skyrius nuo gruodžio 18 dienos gimdyvių irgi laikinai nebepriima – jis dabar atlieka izoliacinio skyriaus funkcijas. Jei koronaviruso diagnozė pacientui patvirtinama, jis perkeliamas į covidinį skyrių. Čia jis gydomas ir dėl gretutinių ligų. O jei žmogus koronavirusu neserga, bet stacionarinio gydymo jam reikia dėl kitų ligų, jis guldomas į Terapijos-neurologijos ar Chirurgijos-traumatologijos skyrių, esant būtinybei – į Reanimacijos-intensyvios terapijos skyrių. Iš viso Pasvalio ligoninėje šiandien gydosi 129 pacientai.

O abiejuose Pasvalio ligoninės covidiniuose skyriuose dabar guli net 33 pacientai, izoliaciniame – kol kas du. Mūsų ligoninėje gydomi vidutinio sunkumo koronaviruso infekcija sergantys žmonės – tie, kuriems reikia deguonies arba stacionarinio gydymo dėl kitų ligų. Daug pacientų turėjom iš Pasvalio senelių namų. Sunkius COVID-19 ligonius, tuos, kuriems būtina dirbtinė plaučių ventiliacija, vežam į Panevėžio ligoninę. 

Bėda, kad turime tik vieną deguonies generatorių, kuris vienu metu tiekti deguonį pajėgia tik iki 10 ligonių. Tad perkame deguonies balionus – jų per dieną prireikia iki dvylikos. Tarkim, praėjusiam savaitgaliui buvom nupirkę 24 balionus, bet pirmadienį vėl reikėjo pirkti naujus. Kur jų gauti, ieškom visais įmanomais kanalais. Portatyviniai generatoriai gamina tik po penkis litrus deguonies per minutę, o koronavirusu sergančiam žmogui paprastai jo prireikia nuo 10 ik 15 litrų, itin sunkiems ligoniams – net iki 40 litrų per minutę. 

Laimei, tokios situacijos, kad tektų rinktis, kuriam pacientui pagalbą teikti, o kurio atsisakyti, dar nepasiekėme ir tikėkimės, kad to nebus. 

COVID-19 liga retina ir mūsų ligoninės medikų gretas. Šiandien koronaviruso infekcija serga per 30 ligoninės darbuotojų, dar keletas jų yra saviizoliacijoje. 18 mūsų kolektyvo darbuotojų jau persirgo ir grįžo rikiuotėn, keliolika sugrįžo po saviizoliacijos. Pasitelkiam gydytojus rezidentus, bet medikų rankų vis tiek labai trūksta. 

Nepaisant to, žmonėms reikalinga būtinoji pagalba tikrai nenutrūks, ją teiksime ir per šventes, ir savaitgaliais. Visą parą ligoninėje dirba rentgenas ir laboratorija. Tačiau Pasvalio krašto žmonių norėčiau nuoširdžiai paprašyti, kad pajutę negalavimą nelauktų nakties, nedelstų, kol ateis savaitgalis ar švenčių dienos, o pirmiausia kreiptųsi į savo šeimos gydytoją. Darbo krūviai ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje yra didžiuliai, tad gali tekti ilgiau laukti eilėje. Visa tai didina ir infekcijos pavojų, nors, jei yra bent menkiausias įtarimas, kad žmogus gali sirgti COVID-19, jį vedame pro kitas duris, į atskirą patalpą. Visi būkim susitelkę ir supratingi. Saugokim vieni kitus ir nesirkim.“ 

Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Vilius Povilionis teigė, jog gruodžio 25, 26, 27 dienomis poliklinika dirbs nuo 9 iki 12 val., po to dar tris valandas – nuo 12 iki 15 val. – budintis gydytojas konsultuos telefonu. „Bet kokiu atveju pacientų prašytume visų pirma pasiskambinti į poliklinikos registratūrą arba telefonu 8 658 52 996 ir bus suteikta visa informacija, ką daryti toliau“, – akcentavo PASPC vadovas. 

Pasvalio rajono savivaldybės mobilus punktas, kuriame imami mėginiai tyrimams dėl COVID-19 infekcijos, dirbs gruodžio 24 ir 26 dienomis nuo 9 iki 12 val. Atvykti galima užsiregistravus Karštosios linijos tel. 1808 arba turint gydytojo siuntimą. Švenčių dienomis sunegalavus smarkiau, reikia arba kviestis greitąją medicinos pagalbą, arba kreiptis į ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių. 

Pasvalyje veiklą neseniai pradėjusios Aukštaitijos šeimos klinikos direktorius Donatas Radavičius patikino, jog klinika savo pacientams paslaugas teiks gruodžio 25, 26, 27 dienomis, nuo 10 iki 16 val., o poilsiui pasiliks tik gruodžio 27-ąją. Pacientų pirmiausia prašoma paskambinti į registratūrą, o po to su jais jau susisieks pats gydytojas. Registratūros tel. 8 640 33 121. Skubiu atveju pagalbą suteiks ir odontologas. 

„Šiuo sunkiu ir sudėtingu pandemijos laiku visų labai prašau saugoti save ir kitus, jei nėra būtinybės, vengti kontaktų. Didelį akmenį metu į visokiausių sąmokslo teorijų bei dezinformacijos skleidėjų daržą, neva, COVID-19 virusas yra išgalvotas, neva, jis nepavojingas. Tokie gandai daro didžiulę žalą visuomenei. Tad elkimės išmintingai, nes tik saugodami vieni kitus išvengsime dar didesnių bėdų bei skaudesnių netekčių“, – ragina Donatas Radavičius. 

Visi kalbinti gydymo įstaigų vadovai minėjo, jog šiomis dienomis Sveikatos apsaugos ministerija turėtų priimti naujus sprendimus dėl pasikeitimų gydymo įstaigų darbe, tad pagal juos gali tekti koreguoti dabar numatytus darbo grafikus.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.