„Sielos raumuo auga tik kasdien treniruojamas“…

Stovyklautojai ir jų svečiai.

Baigiantis vasarai, Žadeikių Bernardo Brazdžionio edukaciniame centre dvi dienas šurmuliavo smagi stovykla. Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Pasvalio padalinys čia sukvietė mūsų rajone esančių vaikų dienos centrų lankytojų šeimas bei socialinius darbuotojus. Stovykloje tęsėsi projekto „Vaikų, tėvų ir pedagogų emocinio atsparumo stiprinimas“ veiklos. 

Su Gulbinėnų, Raubonių, Švobiškio, Saločių, Žilpamūšio, Nakiškių daugiafunkcių centrų, Rinkūnų, Krinčino ir visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Pasvalio dienos centro „Visada kartu“ lankytojų šeimomis ir šių centrų darbuotojais diskutuota apie tai, kaip stiprinti emocinius ir socialinius vaikų ir suaugusiųjų ryšius, kaip mažinti patyčių, kito asocialaus elgesio apraiškas. Projektas finansuojamas iš rajono Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos. 

Tokia stovykla rengiama jau ketvirtą kartą. 

„Džiaugiuosi, kad Pasvalyje yra organizacijos „Gelbėkit vaikus“ padalinys. Suvienijus jėgas, galima nuveikti labai daug, juolab kad jūs esat labai veiklūs ir kūrybingi. Linkiu, kad stovyklautojai pasisemtų daug naujų žinių, įspūdžių, džiugių emocijų“, – stovyklos dalyvius sveikino rajono meras Gintautas Gegužinskas.

Pačių gražiausių akimirkų patirti ten, kur jaučiama ypatinga poeto Bernardo Brazdžionio palikta aura, linkėjo Švietimo pagalbos tarnybos direktorė Andromeda Baršauskienė. 

Abi stovyklos dienos buvo itin turiningos ir kupinos įvairių veiklų. 

Vaikai pagal amžių ir pomėgius pasiskirstė į grupes. Vieni dalyvavo moksliniame šou „Atradėjas“, kur su Molekule Gabriele atliko įvairius chemijos ir fizikos bandymus ir net gamino tikrus valgomus ledus. Kiti, apsupti gražios edukacinio centro gamtos, savo kūrybinių gebėjimų ieškojo aktorės Kristinos Savickytės-Danauskienės vedamame edukaciniame užsiėmime „Auginu kūrybiškumą“. Treti su mūsų kraštiete muzikologe, laidų vedėja Rasa Murauskaite smagiai laiką leido užsiėmime „Žaidžiantis žmogus. Kūrybinė profesija kaip savirealizacijos žaidimas“. Vaikai su viešniomis ne tik nuoširdžiai bendravo, bet ir atliko kūrybines užduotis, mokėsi stiprinti savivertę. 

Visi labai laukė dar vieno stovyklos svečio – televizijos, radijo laidų ir renginių vedėjo Timūro Augucevičiaus. „Kaip nesustoti siekiant savo tikslų“ – tokia buvo pokalbio tema, o Timūras labai atvirai pasakojo apie nelengvą savo vaikystę, dalijosi įvairiais išgyvenimais, gyvais pavyzdžiais liudijo, jog išeitį galima rasti iš bet kokios situacijos, tik būtina jos ieškoti. 

Svečias Timūras Augucevičius su stovyklos vadovėmis.

„Man niekas nieko nedavė. Augau probleminėje šeimoje, nesaugiame Telšių miesto kvartale. Ir namuose, ir mokykloje nuolat girdėdavau, kad iš manęs nieko nebus, kad mano ateitis – kasti griovius, kad vargu ar įstengsiu baigti mokyklą. Iš tiesų, mokiausi prastai. Tačiau savo aplinkoje dažnai matydamas girtaujančius žmones, nuolat pagalvodavau, jog aš toks nenorėčiau būti, jog privalau siekti šviesesnio gyvenimo. Niekaip negalėdavau suvokti, kodėl žmogus geria, jei žino, kad būdamas girtas tampa nenormalus. Dar vaikystėje pats sau pasižadėjau, jog savo vaikams būsiu geras tėvas. Ir tada, ir dabar negaliu pakęsti neteisybės. Juk atrodo taip paprasta: jei žinai, kad tai neteisinga, tai to ir nedaryk. 

Nuo mažens labai troškau išmokti suvaldyti savo baimes, nes augau jų apsuptyje. Supratau, kad patyrus nesėkmę, nevalia vien tik graužti save ar imti abejoti savo jėgomis. Pirmiausia reikia gerai apmąstyti, ką padarei ne taip, suprasti nesėkmės priežastis. Jei turi didelį tikslą, būtina numatyti kiekvieną mažą žingsnelį to tikslo link. Juk ir olimpiniai čempionai ne iš karto jais tapo, o tik nuėję ilgą ir sunkų kelią. Vienintelis dalykas, kuris mokykloje man gerai sekėsi, buvo anglų kalba. Tačiau studijuoti jos neįstojau – paprasčiausiai pavėlavau. Vienintelė vieta, kur tuomet dar priėmė, buvo dailės ir darbų pedagogika. Didžiulę baimę teko įveikti pirmą kartą atėjus dirbti į mokyklą ir atsistojus prieš vaikus, kurie nepraleido progos išbandyti jauno mokytojo kantrybės ribas. Bet po nelengvų ieškojimų bendrą kalbą su jais rasti pavyko. 

Perlipęs per vieną mažą baimę, supranti, kad gali perlipti ir per didesnes. Jei gyvenimas virš tavęs užkala lubas, reikia kaip nors pro jas prasiveržti ir pamatyti, kas yra virš jų. O kai pamatai, kad yra daug gražių dalykų, atsiranda noras tą grožį pasiekti. 

Panorau studijuoti Vilniaus dailės akademijoje, bet prieš tai privalėjau užsidirbti studijoms pinigų. Išvykau į Airiją ir tai buvo dar viena puiki gyvenimo mokykla. Žinoma, kankino ir nerimas, ir baimė, nes iki tol užsienyje dar neteko būti, juolab – skristi lėktuvu. Bet kartu supratau, kad tai yra mano bilietas į geresnį gyvenimą. Pradėjau nuo purviniausių darbų, vis primindamas pats sau, kad atvažiavau čia užsidirbti, tad nesibodėjau ir jų“, – atviravo svečias. 

Dabar Timūras Augucevičius darbuojasi radijuje, veda renginius, kuria vaizdo produkciją. „Aš visada ieškau tokios veiklos, kuri man pačiam patiktų ir kad tą darbą galėčiau atlikti kokybiškai. Mėgstu išbandyti naujus dalykus, pajausti, ar man pavyko to išmokti. Kiekvienam darbui svarbu tinkamai pasiruošti, tada viską daryti kur kas paprasčiau. Ypač puikiai pasiruošimo svarbą supranti filmavimuose. Čia pasiruošimas užtrunka ilgai, bet vėliau viskas einasi sklandžiai ir greitai“, – teigė Timūras. 

Vaikų klausinėjamas apie jo sukurtus vaizdo įrašus, stovyklautojų svečias minėjo, jog tai smagus užsiėmimas. 

„Tik reikia žinoti, kad vėliau žmonės dažnai ima tapatinti aktoriaus kuriamą personažą su jo paties asmenybe. Antra vertus, kurdamas neigiamą personažą gali patirti, koks tu būtum žmogus, jei iš tiesų būtum toks blogas, – šypsojosi Timūras Augucevičius. – Įgyta patirtis skirtingose veiklose kiekvienam mūsų suteikia drąsos ir pasitikėjimo savimi. O jei kas nors labai nesiseka, reikia bandyti pakeisti aplinką, ieškoti žmonių, kurie tau yra draugiški, tave palaiko ir skatina. Ir šeimoje, ir gyvenime galioja ta pati taisyklė: jei nieko nedarysi, nieko nesieksi, tai nieko ir neturėsi. O pasiekus vieną užsibrėžtą tikslą būtina savęs paklausti, ko aš sieksiu toliau? Vidinis sielos raumuo augs tik tada, jeigu jį nuolat treniruosi“… 

Sunkių gyvenimo patirčių turintis, bet šiandien tvirtai ant kojų stovintis Timūras Augucevičius su vaikais kalbėjosi ilgai ir labai nuoširdžiai, ragino juos nebijoti būti individualybėmis ir niekada nenuleisti rankų, nes nieko nėra neįmanomo. Netrūko šnekos ir apie mėgstamą muziką, jos atlikėjus. Tądien išsipildė vaikų troškimas pasidaryti asmenukę su žinomu televizijos veidu. 

Stovyklautojus lepino puikus oras, tad gausu buvo įvairių sporto rungčių. Vaikams talkino Pumpėnų gimnazijos fizinio ugdymo mokytojos Eglė Mickeliūnienė ir Regina Urbonavičienė. 

Įdomių veiklų pasiūlyta ir vaikų tėvams bei dienos centrų pedagogams. Jie dalyvavo mokymuose „Patyčių anatomija. Dalykai, apie kuriuos dar negalvojome“. Juos vedė žinomas psichologas Vaidas Arvasevičius. Kalbėtasi apie tai, kaip jaučiasi patyčias patiriantys vaikai, kokios patyčių priežastys. Akcentuota, jog patiriant patyčias nevalia su tuo taikstytis, jog negalima likti vienam, be pagalbos. 

Gerą nuotaiką kūrė stovyklos svečias gimnazistas Nedas Stankevičius, stovyklautojams dovanojęs nuostabų akordeono muzikos koncertą. 

Visi vaikai gavo dovanų puodelius, ant kurių galėjo rinkti stovyklos svečių autografus, o visi stovyklos dalyviai – įrėmintą bendrą nuotrauką. Atsisveikindami vieni kitiems linkėjo susitikti ir kitą vasarą.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.