Anglų kalbą gliaudo kaip riešutus, o matematikos – neįkanda

Už ilgalaikę savanorystę tarptautinius Europos solidarumo korpuso sertifikatus gavo: Nerilė Švedavičiūtė, Gabija Račinskytė, Gabija Ivaškaitė, Deividas Luzanovas, Kristina Lapienytė. Kairėje – Petro Vileišio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Loreta Liukpetrienė, dešinėje – direktorius Viktoras Rimša. Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Absoliuti dauguma šimtukų – iš anglų kalbos

Šiemet per valstybinius brandos egzaminus abiturientai nudžiugino puikiomis anglų kalbos žiniomis, tačiau smarkiai nuvylė matematikos egzamino rezultatais. Tokia pati tendencija vyravo ir mūsų rajone. Iš šiemet gautų 19-kos šimtukų, net 17 – iš anglų kalbos. Aukščiausiais šios užsienio kalbos įvertinimo balais džiaugėsi Pasvalio Petro Vileišio abiturientai Arminta Astrauskaitė, Gabrielius Briedis, Kristupas Čeponas, Adomas Dranickas, Dominykas Dulevičius, Edgaras Franka, Augustina Idaitė, Aistė Jarašūnaitė, Gabija Ivaškaitė, Martynas Karpinas, Gabija Katkevičiūtė, Tadas Kiaunė, Agnė Krikščiūnaitė, Kostas Kurliandskas, Karina Moderytė, Povilas Ščepanovič ir Arnas Venclova. 

Petro Vileišio gimnazijos abiturientė Aistė Židonytė šimtuką gavo iš biologijos valstybinio egzamino, o D. Dulevičius – iš informacinių technologijų. Taigi, D. Dulevičius šiemet tapo vieninteliu rajono gimnazistu, kurio dviejų egzaminų žinios įvertintos aukščiausiais balais. 

Šimtukus gavę Pasvalio Petro Vilešio gimnazijos abiturientai, Seimo narys Antanas Matulas, Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, gimnazijos direktorius Viktoras Rimša po atestatų įteikimo ceremonijos miesto parke. Iš kairės: Augustina Idaitė, Aistė Jarašūnaitė, Arminta Arlauskaitė, Gabija Ivaškaitė, Aistė Židonytė, Karina Moderytė, Agnė Krikščiūnaitė, Edgaras Franka, Dominykas Dulevičius, Adomas Dranickas, Kostas Kurliandskas, Martynas Karpinas, Arnas Venclova, Tadas Kiaunė, Kristupas Čeponas, Povilas Ščepanovič. Nuotraukoje nėra
Gabijos Katkevičiūtės ir Gabrieliaus Briedžio.
Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Valstybinis anglų kalbos egzaminas buvo vienas populiariausių. Jį rinkosi net 153 mūsų rajono abiturientai: 123 – iš Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos, 22 – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, 6 – Vaškų ir 2 – Pumpėnų gimnazijų. Be jau minėtų 17-kos šimtukų, 42 gimnazistų žinios įvertintos nuo 86 iki 99 balų. Tačiau keturiems abiturientams – vienam iš Petro Vileišio ir trims iš Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijų – teko nuryti karčią nesėkmės piliulę. Pagal anglų kalbos neišlaikiusiųjų procentus (2,61) lenkiame šalies vidurkį (1,05 proc.). Tačiau šimtukus gavo net 11,11 proc. laikiusiųjų. Šis rodiklis yra dviem procentais aukštesnis už šalies vidurkį (9,11 proc.).

Achilo kulnas – matematika 

Valstybinį matematikos brandos egzaminą šiemet apsisprendė laikyti 145 rajono abiturientai, tikėjęsi patekti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose. Deja, net 48 gimnazistams šias svajones teko atidėti. Matematikos egzamino neišlaikė 28 iš 113 (24,78 proc.) Petro Vileišio gimnazijos abiturientai, 17 iš 25 (68 proc.) Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, 2 iš 3 (66,67 proc.) Pumpėnų ir 1 iš 4 (25 proc.) Vaškų gimnazijų dvyliktokai. Rajone neišlaikiusiųjų matematikos procentinė išraiška (33,1) yra šiek tiek aukštesnė už šalies vidurkį (32,38 proc.). 

Tik 8 (5,52 proc.) mūsų rajono abiturientai – visi iš Petro Vileišio gimnazijos – gavo įvertinimus nuo 86 iki 99 balų. Pagal šį kriterijų viršijame šalies vidurkį (4,09proc.). 

Apie prastas matematikos egzamino rezultato priežastis, matyt, dar ilgai bus diskutuojama įvairiais lygmenimis. Viena aišku – matematika reikalauja nuoseklaus, kruopštaus ir sunkaus kasdienio darbo, o ne žaidimų, kaip kai kurie švietimo „strategai“ įsivaizduoja visą ugdymo procesą. 

Krinta į akis ir kita neigiama tendencija – nedaug abiturientų renkasi fizikos ir chemijos valstybinius egzaminus. Štai šiemet fizikos egzaminą laikė tik 9 abiturientai: 6 iš Joniškėlio ir 3 iš Pasvalio gimnazijų. Nei vieno iš jų žinios nepasiekė 86 balų ribos, o vienas Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos abiturientas šio egzamino neišlaikė. 

Nedrąsūs paskutinio mokyklinio valso žingsniai. Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Chemijos egzaminą laikė 8 Petro Vileišio gimnazijos abiturientai – nė vienas nesuklupo, o 3 moksleivių žinios įvertintos nuo 86 iki 99 balų. 

Informacinių technologijų egzaminą buvo pasirinkę 26 abiturientai. Visi 17 Petro Vileišio gimnazijos moksleivių jį įveikė. Kaip jau minėjome, D. Dulevičius gavo šimtuką, o 5 gimnazistai – nuo 86 iki 99 balų. Deja, 3 iš 5 Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos moksleivių egzamino neišlaikė. Taip pat suklupo 1 iš 4 Vaškų gimnazistų. 

Kitų valstybinių egzaminų rezultatai 

Privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą valstybiniu lygiu laikė 155 abiturientai, nepasisekė 15-kai (9,68 proc.). Iš 126 Petro Vilešio gimnazijos abiturientų 11 gavo nuo 86 iki 99 balų. Tačiau 14 egzamino neišlaikė. 

Iš 19-kos Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos abiturientų, vieno žinios įvertintos nuo 86 iki 99 balų, o vienas – neišlaikė. Visi Pumpėnų (6) ir Vaškų (4) gimnazijų abiturientai valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą išlaikė. Vieno Vaškų gimnazisto žinios įvertintos 86–99 balų skalėje. 

Per kitus valstybinius egzaminus niekas negavo „barankos skylės“. Istorijos egzaminą išlaikė 68 abiturientai, biologijos – 48, geografijos – 29 ir rusų kalbos – 3.

Anglų kalbos kursai vaikams ir suaugusiems intellectus.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.