Konkurso „Talentas keisti“ prizas – jaunų pasvaliečių komandai

Entuziazmo kupina „Socialinės iniciatyvos“ komanda – Greta Garalevičiūtė, Martynas Doda, Monika Milčiūtė, Viktorija Gaspariūnaitė ir Žygimantas Matulas – su laimėtu prizu.
Asmeninio albumo nuotrauka

Pirmąją vasaros dieną buvo paskelbti Lietuvoje vykusio socialinių inovacijų konkurso „Talentas keisti“ fi nalininkai bei nugalėtojai. Nors konkurso nugalėtojai – tik du, tarp jų yra ir Pasvalio krašto atstovai – viešoji įstaiga „Socialinė iniciatyva“, dirbanti su paaugliais ir jaunimu kaimo vietovėse. „Socialinės iniciatyvos“ komandai (direktorė Viktorija Gaspariūnaitė) atiteko 20 tūkst. eurų vertės prizas – fi nansinė parama tolesnei veiklai. Šį prizą įsteigė fondas „The Ella Fund“, skatinantis moterų verslininkių pasiūlytas idėjas. 

Konkursą laimėję socialinių iniciatyvų autoriai gaus ne tik fi nansinę paramą, bet ir profesionalias verslo ekspertų konsultacijas, įvairiapusę pagalbą verslo kūrimo klausimais bei galimybę bendrauti su įkvepiančiais, kūrybiškais mentoriais. 

Į pergalę – ieškojimų keliu 

„Šiemetis konkursas nustebino drąsiais, motyvuotais ir ambicingais lyderiais bei naujomis, vaikų ir jaunimo gyvenimus keičiančiomis idėjomis“, – sakė „Reach for Change“ vadovė Baltijos šalyse Jurgita Ribinskaitė-Glatzer.

Konkurso organizatoriai įvardijo ir vieną svarbiausių Pasvalio kraštui atstovavusios komandos „Socialinė iniciatyva“ stiprybių – jos nariai siekia ne tik pasirūpinti kokybiškomis, įdomiomis veiklomis kaime gyvenantiems jaunuoliams, bet ir nuolat kalbėtis su jais psichologijos, sveikos gyvensenos, žalingų įpročių prevencijos, lytiškumo bei kitomis aktualiomis temomis, kuriomis jie neturi su kuo pasikalbėti be baimės būti nesuprasti ar pasmerkti. 

Socialinių inovacijų konkursas „Talentas keisti“ ieško ir atranda pradedančiuosius socialinius verslininkus, padeda įgyvendinti jų inovatyvias idėjas – skiria pradinį finansavimą, ekspertų pagalbą, nurodo kontaktų tinklą. 

Viešosios įstaigos „Socialinė iniciatyva“ direktorė Viktorija Gaspariūnaitė. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

Šiemet konkurse dalyvavo 136 kandidatai, o pristatyti savo idėjas buvo pakviesti tik keturiolika socialinių pokyčių lyderių. Tarptautinė komisija, kurią sudarė ir patyrę ekspertai, ir vaikai, atrinko penkis finalininkus, o dviem nugalėtojams įteikti 20 tūkst. eurų vertės prizai. 

Apie viešosios įstaigos „Socialinė iniciatyva“ tikslus ir įgyvendinamus projektus „Darbas“ kalbėjosi su jos vadove Viktorija Gaspariūnaite.

 „Socialinė iniciatyva“ susikūrė kiek daugiau kaip prieš metus. Vienas pirmųjų mūsų prisistatymų visuomenei – per praėjusių metų Pasvalio miesto šventę, kurioje buvome sukūrę savo erdvę ir pasvaliečiams bei miesto svečiams siūlėme įvairių pramogų. O iki šiemečio socialinių inovacijų konkurso teko nueiti ilgą mokymosi, ieškojimų ir pažinimo kelią. Reikėjo išgryninti savo idėjas, labai pasistengti, kad jos taptų aiškios ir visiems suprantamos. Laimėti konkursą padėjo tai, kad į jį mes atėjome jau su laiko patikrintais, realiai veikiančiais sumanymais, realiais savo darbo rezultatais“, – teigė Viktorija. 

Anot jos, prieš metus kuriant viešąją įstaigą „Socialinė iniciatyva“, apie tokio masto konkursus dar net nesvajota. 

„Prieš tai dirbau jaunimo reikalų koordinatore rajono Savivaldybėje, kurį laiką vadovavau Nacionalinei jaunimo reikalų koordinatorių asociacijai – buvau išrinkta jos prezidente. Mačiau, jog po pamokų, po įvairių užsiėmimų būreliuose, po darbo valandų jaunuolių, ypač gyvenančių kaime, kasdienybėje lieka daug niekuo neužpildyto laiko. Muzikos ar sporto mokyklos, kultūros renginiai rajono centre ne visiems kaimo gyventojams yra pasiekiami. Taip gimė sumanymas sukurti „Socialinės iniciatyvos“ programą, suburti veiklią jaunų žmonių komandą ir imtis darbo kaimuose bei miesteliuose“, – apie idėjos ištakas pasakojo Viktorija Gaspariūnaitė. 

Komandoje – gimtinėn sugrįžę jaunuoliai 

Ji didžiuodamasi pristatė „Socialinės iniciatyvos“ komandą. 

Joje – keturi profesionalūs jaunimo darbuotojai. Žygimantas Matulas – psichologijos bakalauras, jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ pirmininkas, jaunimo grupės „Marabu“ atlikėjas, muzikos projekto „Lietuvos balsas“ finalininkas. Monika Milčiūtė – kultūrinės veiklos vadybos bakalaurė, jaunimo grupės „Marabu“ atlikėja. Martynas Doda – ekonomikos bakalauras, aistringas protmūšių organizatorius ir dalyvis. Greta Garalevičiūtė – psichologijos bakalaurė, puikiai moka italų kalbą. Gabija Tuomaitė – finansų ir apskaitos taikomųjų sistemų studentė, karė savanorė. Na ir pati Viktorija – ekonominės analizės ir planavimo bakalaurė, tarptautinio projektų valdymo magistrė, lektorė, kalbanti savanorystės, pilietinio ugdymo, projektų rengimo ir valdymo, jaunimo politikos ir kt. temomis, karė savanorė. Žodžiu, visi jie yra veiklūs ir kūrybingi žmonės, turintys daug gebėjimų ir pomėgių.

Visų komandos narių amžius – iki 30 metų, visi jie, baigę mokslus, sugrįžo dirbti ir gyventi į gimtąjį Pasvalio kraštą. 

Šiuo metu „Socialinės iniciatyvos“ komanda įgyvendina du projektus. Su projektu „Pasvalio rajono gyventojų verslumo ugdymas“ startuoti padėjo ir toliau jo įgyvendinimą geranoriškai remia Pasvalio vietos veiklos grupė. Rajono verslininkams ar savo verslą dar tik ketinantiems pradėti žmonėms siūloma nemokamai įgyti bendrųjų ir verslumo kompetencijų, ugdyti ir stiprinti jau turimas žinias. Karantino metu mokymai buvo persikėlę į virtualią erdvę ir organizuojami nuotoliniu būdu. „Nors gyvename karantino sąlygomis, tačiau šis sudėtingas laikotarpis baigsis. Vieni grįšime į buvusį gyvenimo ritmą, kiti gal ieškos naujų galimybių. Tad kartu paieškokime inovatyvių verslo idėjų, kurias sėkmingai būtų galima įgyvendinti Pasvalio krašte“, – kvietė „Socialinės iniciatyvos“ komanda. 

Jokios registracijos nereikia 

Kitas šios komandos įgyvendinamas projektas „Mobilus darbas su jaunimu“. „Skirtingai nuo verslo įmonių, viešosios įstaigos „Socialinė iniciatyva“ pagrindinis tikslas yra ne pelno, o teigiamų pokyčių visuomenėje siekis. Lėšas savo veiklai mes užsidirbame teikdami kompleksines projektų rengimo ir jų valdymo paslaugas. Atsižvelgdami į individualius kiekvieno kliento interesus, jas teikiame verslininkams, ūkininkams, įmonėms, bendruomenėms ir visiems kitiems to pageidaujantiems. Visą gautą pelną reinvestuojame į tolesnę socialinio verslo plėtrą, skiriame socialinėms problemoms spręsti. O vienas iš būdų tą daryti – teikti paslaugas jauniems žmonėms ten, kur silpnesnė darbo su jaunimu infrastruktūra, žinoma, pirmiausia atsižvelgiant į jaunų žmonių poreikius. Todėl ir projektą pavadinome „Mobilus darbas su jaunimu“. 

Pirmiausia patys sau įvardijome aiškiai matomas problemas: kaimiškose vietovėse uždaromos mokyklos, trūksta specialistų, siūlančių jaunimui įdomių užsiėmimų, įvairių organizacijų siūlomos veiklos jauniems žmonėms ne visada patrauklios, kartais net „priverčiančios“ jose dalyvauti. Atlikome plačius ir išsamius tyrimus, kokios veiklos jaunimas labiausiai pageidautų, kokiomis temomis norėtų kalbėtis su psichologais ar kitais specialistais. Neatsitiktinai, o tik išanalizavę situaciją ir jaunimo poreikius, pasirinkom vietoves, į kurias reguliariai važiuoja mobilios jaunimo darbuotojų komandos. Dirbame Pasvalio ir Biržų rajonuose. Pasvalio krašte – Joniškėlyje, Saločiuose ir Pušalote, Biržų – taip pat trijuose miesteliuose. Turim dvi jaunimo darbuotojų komandas: Pasvalio rajone darbuojasi Monika ir Žygimantas, Biržų – Greta ir Martynas. Būtinas reikalavimas, kad kiekvienoje komandoje būtų psichologas. Kaip jau minėta, psichologijos studijas yra baigę Žygimantas ir Greta. 

Komandos turi „Socialinės iniciatyvos“ logotipu pažymėtą automobilį, vežiojasi daug įvairios įrangos: garso ir vaizdo aparatūros, lauko ir stalo žaidimų, sporto reikmenų, virtuvės įrankių ir indų. Kiekvienoje minėtoje vietovėje jaunimo darbuotojai lankosi bent kartą per savaitę ir sutartą dieną kartu su jaunimu laiką leidžia nuo 14 iki 21 valandos. Susitikti kviečiami 14–29 metų amžiaus paaugliai bei jaunuoliai, bet ateina ir jaunesnių, ir vyresnių. Jokios išankstinės registracijos nėra – tereikia tik noro dalyvauti. Ketiname savo veiklą išplėsti abiejuose rajonuose, apimdami po dvi naujas vietoves. Tada abi mobilios komandos susitikti su jaunimu važiuos penkis kartus per savaitę – kiekvieną darbo dieną. 

Kartu su jaunais žmonėmis sportuojame, muzikuojame, žaidžiame, žiūrime kino filmus, klausome muzikos, išbandome naujus valgių receptus.

Jautrios pokalbių temos 

Turintys asmeninių problemų gali pasinaudoti individualia psichologo konsultacija. Jautrių temų yra tikrai daug: pirmoji meilė, išdavystė, patyčios, nesėkmės pamokose, santykiai su tėvais, kurie ne visada geba bendrauti paaugliams svarbiais klausimais, jaunuolių reakcijos į draugų nuomonę. Gal kas mokyklą yra metęs, gal kam reikia pagelbėti ieškant darbo… Siekiame padėti jauniems žmonėms išmokti atpažinti, suvokti savo jausmus, baimes, mokytis jas valdyti. Norime sukurti saugią, atvirą, neformalią, neįpareigojančią aplinką. Tikrai nesam tie, kurie atvažiuoja vien tik organizuoti pramogų. Norim, kad jauni žmonės patys imtųsi iniciatyvų, kurtų projektus ir džiaugtųsi savo darbo rezultatais, kad pajaustų, kiek daug jie sugeba. Bet pirmiausia reikia postūmio, kad talentai, kurių turi kiekvienas žmogus, atsiskleistų. Daugelis jaunuolių šiandienėje skubančioje visuomenėje yra emociškai užsidarę, tad reikia rasti tokių bendravimo būdų, kad jaunas žmogus imtų tavimi pasitikėti, kad atsivertų, kad ir savo draugui pasakytų, jog tu jo paslapčių, nuoskaudų tikrai neišduosi“, – darbo su jaunimu subtilybes atskleidžia Viktorija. 

Mobilaus darbo su jaunimu komandos nariai Monika ir Žygimantas, pasiruošę išvykai po rajono miestelius. Asmeninio albumo nuotrauka

Norėdama kuo artimiau susidraugauti su vietos jaunimu, „Socialinės iniciatyvos“ komanda prieš projekto startą savo lankomuose miesteliuose surengė smagias diskotekas. Kai kur susirinko net apie šimtą jaunuolių ir visi smagiai, taikiai pasilinksmino. 

Anot mūsų pašnekovės, itin svarbus yra mobilių komandų bendradarbiavimas su seniūnijomis, mokyklomis, bendruomenėmis. Juk tų bendruomenių nariai – tai jaunuolių, kuriems skirtas projektas, tėvai, seneliai, kaimynai. Jie geriausiai žino, kuo gyvena vietos jaunimas, kur jis renkasi, kuo užsiima. Žinia apie mobilių darbo su jaunimu komandų veiklą jaunus žmones pasiekia ir per įvairius socialinius tinklus – „Facebook“, „Instagram“ ir kt. 

Karantino metu daug įspūdžių jaunimas galėjo patirti virtualiai bendraudamas su „Socialinės iniciatyvos“ pakviestais, daug įdomių istorijų papasakoti ir gyvenimiška patirtimi pasidalinti galinčiais žmonėmis. Tarkim, „Misija Sibiras 2019“ dalyve Sandra Šalče ar Ukrainos karo dalyviu, steampunk kultūros puoselėtoju, metalo dirbinių kūrėju Arnoldu Samogitu. 

Laimėtą 20 tūkst. eurų prizą viešosios įstaigos „Socialinė iniciatyva“ komanda ketina išleisti ne kam kitam, o tolesnei mobilaus darbo su jaunimu plėtrai. 

„Socialinės iniciatyvos“ komanda turi ambicingų planų po poros metų dirbti jau keturiose Lietuvos savivaldybėse. Didelis pranašumas, kai darbo su jaunimu paslaugas teikia ne savivaldybė, o socialinis ar bendruomeninis verslas, yra tai, jog nedidėja viešojo sektoriaus darbuotojų skaičius. 

„Gal net kursim naują jaunimo organizaciją, kuri pati aktyviai rengs ir įgyvendins įvairius projektus. Jaunimas yra labai kūrybingas, kupinas gerų idėjų. Tereikia jaunus žmones padrąsinti, pabūti šalia, bet jokiu būdu ne dirbti už juos. Tegu jie pajunta kūrybinį džiaugsmą, tegu didžiuojasi savo darbo vaisiais. Tada pajaus, jog ir savame krašte galima kurti, išreikšti save, kad verta į jį sugrįžti“, – įsitikinusi Viktorija Gaspariūnaitė. 

Viešosios įstaigos „Socialinė iniciatyva“ simboliu jos komanda turbūt neatsitiktinai pasirinko tradicinio lietuviško šiaudinio sodo fragmentą. Šis simbolinis sodas laimina svarbius gyvenimo įvykius, o daugybė tarpusavyje tvirtai sujungtų šiaudelių yra tarsi žmonės, kurie bendrai dirbdami ir siekdami tų pačių tikslų tampa draugiška bendruomene.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.