„Žmogui vorui“ bendrabučio kambarys pasirodė per ankštas

Kai noras išgerti stipresnis už baimės jausmą, išlipti balkonais iš ketvirto aukšto – vieni niekai.

Dauguma narteikiečių jums tikrai galėtų papasakoti ne vieną istoriją, kaip sovietmečiu, kada Joniškėlio žemės ūkio mokykla išgyveno savo aukso amžių, mergaičių bendrabučio gyventojos, surišusios kelias paklodes, padėdavo kavalieriams patekti į antrame ar net trečiame aukšte esančius kambarius. 

Ši istorija kažkuo analogiška, ir jei ne dabartinės aplinkybės, galėtų būti traktuojama kaip smagus anekdotinis nuotykis. 

Jau rašėme, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrui priėmus sprendimą, kad visi iš užsienio valstybių grįžę ir COVID-19 ligos klinikinių simptomų neturintys piliečiai turi privalomai izoliuotis 14 dienų, Panevėžio profesinio rengimo centro Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio padalinio bendrabutis tapo laikinu iš užsienio valstybių grįžtančių mūsų rajono gyventojų prieglobsčiu. 

Minėjome ir tai, kad čia gyvenantys giria gerą maitinimą bei anaiptol ne prastas gyvenimo sąlygas. Tačiau ne visi. Kai kam „sielos ir kūno laisvė“ svarbesnė nei aplinkinių saugumas. 

– Šis pilietis pas mus pateko balandžio aštuntą dieną. Savivaldybei buvo pateikta informacija, kad specialiu reisu iš Anglijos parskraidintas mūsų rajono gyventojas. Dideliu noru saviizoliuotis Žemės ūkio mokyklos bendrabutyje jis nedegė. Iš pradžių ketino tai daryti sugyventinės namuose. Tačiau pastaroji gyvenimo draugą kategoriškai atsisakė priimti, motyvuodama nerimu dėl savo ir vaikų sveikatos. Be to, vyras neslėpė, jog grįžta namo ne sėdėti užsidaręs tarp keturių sienų, o pagerti su draugais. Kadangi kitos dviejų savaičių saviizoliacijai tinkamos vietos nebuvo, vyras buvo pristatytas į Narteikiuose esantį bendrabutį. Jo laukėme su nemažu nerimu ir tai, kad savaitę su šiuo žmogumi nebuvo jokių problemų, mus maloniai nustebino, – situaciją pasakoja Joniškėlio miesto seniūnas Donatas Dilys. 

Deja, prabėgus savaitei, viskas pasikeitė. Praeito ketvirtadienio vakare, apie 22 valandą, seniūnas sulaukė skambučio iš bendrabučio budėtojos. Moteris pasakojo, jog iš minėto piliečio kambario sklinda triukšmas. 

– Vyrą radome akivaizdžiai stipriai išgėrusį. Jis kažką nerišliai šūkaliojo, pats su savimi kalbėjo ir ginčijosi, bandė mušti nematomus priešus. Iškvietėme policiją, kuri „linksmuoliui“ nustatė sunkų girtumą. Buvo surašytas protokolas už triukšmavimą ir skirta 40 eurų bauda. Nors vyras pažadėjo būti ramus, iš tiesų „blūdijo“ iki pat paryčių. Policijos nebekvietėme, bandėme raminti patys. Galų gale ryte jis užmigo, – praeito ketvirtadienio nuotykius prisimena seniūnas. 

Atrodytų, tuo viskas ir turėjo baigtis, bet anaiptol – tai buvo tik kino filmo siužetą primenančios istorijos pradžia. 

Penktadienio pavakary Donatas Dilys sulaukė dar vieno sutrikusios bendrabučio budėtojos skambučio. Moteris pasakojo, kad naktinių neramumų herojus stovi… kitapus bendrabučio durų ir prašosi vidun. 

– Atvažiuoju – iš tiesų stovi. Klausiu: „Kas tave išleido?“ O jis, rodydamas ranka į viršų: „Niekas, pats išlipau…“ – nuostabos neslepia seniūnas. 

Pasirodo, noras „po vakarykščio pataisyti sveikatą“ buvo stipresnis už baimės jausmą. Vyras pririšo paklodę prie balkono turėklo ir nusileido į trečią aukštą. Iš jo tais pačiais balkono turėklais – į antrą aukštą, iš ten – ant pirmo aukšto stogelio, kuris dengia įėjimą į bendrabutį. O kai kojos pasiekė žemę, nunešė tiesiai į kaimo parduotuvę. Joje vyras „šiek tiek“ išgėrė ir, nusipirkęs „vakarienei“ butelį degtinės ir „bambalį“ alaus, grįžo į jaukų saviizoliacijos lizdą. 

Buvo iškviesta policija, kuri vėl nustatė sunkų girtumo laipsnį, o už karantino sąlygų pažeidimą surašė protokolą bei „užkandai“ skyrė 250 eurų baudą. Parsineštą alkoholį, pažadėjęs po saviizoliacijos laikotarpio grąžinti, konfiskavo seniūnas. 

Pareigūnai primygtinai prašė atsisakyti gyvybei pavojingų akrobatinių triukų bei priminė, jog pakartotiniai karantino sąlygų pažeidimai užtraukia baudžiamąją atsakomybę. 

Bet ar galima sustabdyti tą, kuris kartą pajuto saldų laisvės skonį?.. 

– Mums išvažiavus, nuotykių ieškotojas ėmė terorizuoti budėtoją – tu mane išleisk, apsimesk, jog nieko nematai, aš greitai subėgiosiu į parduotuvę, niekas ir nesužinos. Moteris buvo principinga, leidusi eiti, bet pasakiusi, kad iš karto informuosianti seniūną, kuris iškviesiąs policiją. Vyras, nieko nesakęs, pakilo į savo kambarį ir… balkonais nusileido į lauką… Budėtoja tai pastebėjo ir iškvietė mane, – pasakoja D. Dilys. 

Pareigūnai užfiksavo, kad žmogus pasišalino iš saviizoliacijos vietos ir skyrė jam dar 250 eurų baudą. 

„Žmogus-voras“ į bendrabutį grįžo prieš vidurnaktį. Bandė slapčia balkonais patekti į kambarį, bet, pritrūkus jėgų, teko belstis į duris ir prašyti budėtojos įleist į vidų. 

Seniūno teigimu, šeštadienį vyras buvo ramus. Greičiausiai paniro į filosofinius apmąstymus – 540 eurų už smagų nuotykį, kurio nelabai prisimeni, – daug ar mažai? 

Šiuo metu Panevėžio profesinio rengimo centro Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio padalinio bendrabutyje saviizoliuojasi keturi žmonės. 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.