Pasijuto įkalintas nusipirktoje sodyboje

Dar prieš kelias dienas būsimą įvažiavimą į sodybą iš Savanorių gatvės ženklino tik linijos. Aidos GARASTAITĖS nuotrauka

Į redakciją pagalbos kreipėsi Pušaloto gyventojas Marius Zizas. Prie dviejų pagrindinių miestelio gatvių – Panevėžio ir Savanorių – praėjusių metų kovą sodybą nusipirkęs pušalotietis pasijuto tarsi įkalintas. Jis tvirtino, kad nesaugu automobiliu išvažiuoti į Panevėžio g. Judriausią miestelio Panevėžio gatvę nuo jo sodybos skiria tik medžių siena, nėra šaligatvio, tad išvažiuojant kyla pavojus susidurti su pravažiuojančia mašina, kurios abiejomis kryptimis zuja viena paskui kitą. Tokia pavojinga situacija darosi panaši į ekstremalų „rusiškos ruletės“ žaidimą – šiuo atveju, vožtels ar ne viena į kitą mašinos. 

Apsilankę M. Zizo sodyboje, įsitikinome patys – vienam vairuotojui kišti automobilio „snapą“ į Panevėžio gatvę yra per daug rizikinga, tad verčiau pasikliauti kito asmens pagalba. 

Sodybos savininkas tikino, kad pagal turimus nekilnojamojo turto kadastro ir registro duomenis, išvažiavimas iš sodybos nurodytas į Savanorių gatvę. Tačiau ji atitverta prieš kelerius metus paklotomis šaligatvio trinkelėmis. 

Visa tai, ką mums papasakojo M. Zizas, dar praėjusių metų gegužės 18 d. raštu išdėstė Rajono eismo saugumo komisijai. Pušalotietis prašė vienintelio dalyko – užtikrinti galimybę saugiai išvažiuoti iš sodybos kiemo į Savanorių gatvę. Tuomečio Savivaldybės administracijos direktoriaus Rimanto Užuoto vadovaujamos Eismo saugumo komisijos posėdis įvyko birželio 8 d. Tarp kitų darbotvarkės klausimų buvo įrašytas ir pušalotiečio prašymas. Tik kažkodėl darbotvarkėje jis skambėjo taip – „Dėl kelio ženklo įrengimo“, nors apie jokį ženklą M. Zizas net neužsiminė. Komisijos nariai, išnagrinėję pušalotiečio prašymą ir pridėtą žemės sklypo plano kopiją, neprieštaravo dėl naujo išvažiavimo įrengimo bei nusprendė prašymą persiųsti Pušaloto seniūnei Paulynai Stravinskienei. Eismo saugumo komisijos protokolo išrašą M. Zizas gavo birželio 15 d. Taigi beveik prieš metus. 

Seniūnė liepė nuo Savanorių gatvės pusės išsirauti želdinius, kad būtų paruošta vieta įvažiavimui į kiemą. Prieš kelis mėnesius taip ir padariau, tačiau, kaip matote, jokių poslinkių kol kas nematyti. Nieko čia sudėtingo nėra, galėčiau ir pats tą įvažiavimą įsirengti, jei seniūnija sutiktų apmokėti išlaidas už medžiagas pagal pateiktą sąskaitą. Tačiau man buvo atsakyta neigiamai“, – praėjusio penktadienio rytą, rodydamas šaligatvyje nubrėžtas būsimo įvažiavimo linijas, kalbėjo M. Zizas. 

„Kartą, važiuodamas per šaligatvio bortelį, pramušiau mašinos karterį. Tad nuo to laiko vieną automobilį palieku gatvėje, kad rytą galėčiau saugiai vaikus į darželį ir mokyklą išvežti. Taip pat manau, kad ties Panevėžio ir Savanorių gatvių sankryža reikėtų ir greitį ribojančio kalnelio, o Panevėžio gatvėje – būtinai šaligatvio. Gerai, kad miestelyje bus vaikų žaidimo aikštelė, tačiau gal pirmiau reikėjo galvoti apie nuotekų tinklus. Aš tai ir toliau galiu vaikščioti į lauko būdelę, tačiau norėtųsi, kad bent jau vaikai jaustųsi komfortiškiau“, – ne tik dėl išvažiavimo iš sodybos nuoskaudas bėrė pušalotietis. 

Užvakar kalbintas Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas sakė, kad žino šią problemą. „Nebuvau Eismo saugumo komisijos narys, kuomet pernai buvo svarstomas šis klausimas. Protokole įrašytą žodį „neprieštarauti“ įvairiai galima suprasti. Tačiau, jei seniūnė pareiškėjui yra pažadėjusi įrengti įvažiavimą, duotą žodį privalu tesėti“, – tvirtino P. Balčiūnas. 

Į žurnalistus besikreipiantys žmonės, be abejo, viliasi, kad viešumas padės išspręsti jų problemas. Vakar prieš pietus telefonu kalbinta Pušaloto seniūnė P. Stravinskienė patikino, kad „ledai pajudėjo“ – už pašalpas atidirbantys vyrai jau įrengė laikiną įvažiavimą iš Savanorių gatvės. Anot seniūnijos vadovės, nustatytus standartus atitinkantis įvažiavimas į M. Zizo sodybą bus įrengtas šiemet po liepos 13 d. numatytos miestelio vasaros šventės. Tada UAB „Pasvalio melioracija“ tęs Savanorių gatvės rekonstrukcijos darbus.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.