Mokinių sumažės per šimtą

Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Pagal šiandienes prognozes kitų (2019–2020) mokslo metų rugsėjo pirmąją rajono ugdymo įstaigų duris pravers 110-čia vaikų mažiau, negu jų mokosi dabar. Atitinkamai sumažės ir klasių komplektų – aštuoniais. Į pirmą klasę turėtų ateiti 194 mokinukai. Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje ketinama vėl formuoti devintą klasę, nes kitose rajono mokyklose jos nėra, o mokiniams turi būti sudaryta galimybė rinktis arba gimnaziją, arba pagrindinę mokyklą.

Anot rajono Savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus specialistų, gali būti sudėtinga suformuoti IV (12) klasę Pumpėnų gimnazijoje, nes kol kas ją ketina lankyti tik dešimt būsimų abiturientų. Pagal LR Vyriausybės patvirtintą Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarką, dvyliktoje klasėje turi būti mažiausiai dvylika mokinių. Kitu atveju Savivaldybei teks skirti lėšų iš savo biudžeto.

Pasvalio lopšelyje-darželyje „Liepaitė“ bus komplektuojama viena grupe daugiau, nes šį darželį žada lankyti keturiolika vaikų daugiau, negu jį lanko dabar.

Daujėnų pagrindinėje mokykloje devintos klasės nebebus, tačiau dabartiniai devintokai čia dar galės baigti ir dešimtą klasę.

Vienu komplektu sumažės Ustukių pagrindinio ugdymo skyrius, nes bus nebe viena, o dvi jungtinės pradinukų klasės: pirma su antra, trečia su ketvirta.

Valakėlių skyriuje jungtinėje klasėje, ko gero, teks mokytis penktokams ir šeštokams, tačiau čia vėl ketinama formuoti aštuntą klasę, kurios dabar nėra .

Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje nebeliks Suaugusiųjų mokymo skyriaus – paprasčiausiai neatsirado norinčių tęsti mokslus suaugusių pasvaliečių.

Apskritai, mokinių daugėjimo perspektyvos nesimato ir dar vėlesniais – 2020–2021 mokslo metais. Nors ikimokyklinukų nuo šių metų rugsėjo priskaičiuojama šiek tiek (aštuoniais) daugiau, tačiau priešmokyklinio amžiaus vaikų skaičius mažėja net dvidešimčia.

Tiesa, Savivaldybės tarybos neseniai patvirtintas, 2019–2020 mokslo metams numatytas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių bei klasių komplektų ir mokinių skaičius kol kas nėra tikslus. Jis bus tikslinamas ir dar kartą tvirtinamas naujų mokslo metų išvakarėse arba jiems ką tik prasidėjus. Kaip tarybos posėdyje minėjo švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gvidas Vilys, mokyklos pačios renka mokinių tėvų prašymus priimti jų vaiką į tą ar kitą mokyklą, pačios komplektuoja klases. Kol iki galo neaišku, ar mokinių tėvai nekeis šiandienio savo pasirinkimo, kur mokysis jų atžalos, tol tenka vadovautis tik preliminarių ketinimų statistika. Yra buvęs ne vienas atvejis, kai paaiškėdavo, jog dėl to paties vaiko prašymai yra pristatyti į kelias mokyklas, nes tėvai vis neapsispręsdavo, kuri jų vaikams būtų tinkamiausia.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.