Apie Pasvalį, kuriame nėra krepšinio

Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Ar pastebėjote keistą paradoksą? Gyvename mieste, kuriame yra aukščiausioje lygoje žaidžianti profesionalių krepšininkų komanda, ir kuo geriau jiems sekasi, tuo mažiau jie rūpi vietos gyventojams… 

Ir aš anaiptol neperdedu. Prieikite prie pirmo pasitaikiusio gatvėje pasvaliečio ir paprašykite išvardinti bent tris Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ krepšininkus. Bent du… Nors vieną… 

Paklauskite savęs – kada paskutinį kartą matėte mūsų mažo miestelio gatvėmis žygiuojančią sirgalių minią, skanduojančią klubo pavadinimą. 

O kiek kartų per mėnesį pasvaliečiai šturmuoja mūsų areną, kad išvystų saviškių kovą, o po to iki ryto švęstų saldžią pergalę ar „laistytų“ pralaimėjimo kartėlį? 

Na gerai – šturmuoja, kai atvažiuoja „Žalgiris“ ar „Lietuvos rytas“, bet tik todėl (būkim sąžiningi), kad pažiūrėtų, kaip „žaliai balti“ duoda į kaulus „pieno milteliams“… 

Būdamas pačioje Pasvalio širdyje „Pieno žvaigdžių“ klubas yra taip toli, kad kasmet lieka vis mažiau vilties, jog didysis krepšinis kada nors iš tiesų pasieks pasvaliečių širdis. 

Nors šis rašinys gimė spontaniškai, čia išsakytos mintys ir skauduliai jau ne vienerius metus sukosi galvoje. 

„Pieno žvaigždžių“ sirgalius vienijanti feisbuko grupė prieš kelias dienas savo sekėjų paklausė, kodėl pasvaliečiai taip nenoriai lanko klubo rungtynes. Pasipylė komentarai. Buvo kaltinama prasta vadyba, vietinių gyventojų patriotiškumo stygius, brangūs bilietai, neveiklus gerbėjų klubas ir t. t. 

Esu prastas krepšinio, juolab pasvalietiško, žinovas. Nuoširdžiai prisipažįstu, kad negalėčiau pasakyti nė vienos žaidėjo ar trenerio pavardės. Man tai neįdomu. Esu tolimas sportui. 

Nepaisant to, aš visuomet pasidomiu, kaip sekasi mūsų komandai, o pasitaikius progai net stebiu varžybas internetu. Didžiuojuosi mūsų komanda. Smagu, kad mažas miestelis turi tokio lygio sporto klubą ir randa pinigų jį remti. Dar daugiau, esu šventai įsitikinęs, kad tai yra pati geriausia ir labiausiai vykusi investicija į Pasvalio populiarinimą, jo įvaizdžio kūrimą ir garsinimą Lietuvoje per visus Nepriklausomybės metus. 

Tik yra vienas didelis ir asmeniškai man labai skausmingas BET… 

Pamenat seną posakį – patys žydim, patys kvepiam… Iš šalies žvelgiant, susidaro įspūdis, kad būtent tokiu principu vadovaujasi „Pieno žvaigždžių“ klubas, kuris tik mėgaujasi savimi ir nieko aplinkui daugiau nemato. 

Dėl žiūrovų trūkumo kaltas ne patriotiškumo stygius ar bilietų kainos (savaitgaliais dar ne tokias sumas ištaškome pramogoms). Tiesiog nėra JOKIOS pagarbos žiūrovams ir Pasvaliui. 

Reikia būti daugiau negu ciniku, kad pakabinus mieste kelis plakatus su užrašu „Tavo miesto komanda“ ir kartą metuose prieš varžybas padalinus sūrelių, tikėtis, kad subėgs visas rajonas ir nešios ant rankų. Pamenate tuos Amerikos čiabuvius, iš kurių konkistadorai už stiklinius karolius ir veidrodžio šukes viliojo auksą? „Pieno žvaigždžių“ klubo vadovai, regis, laiko mus būtent tokiais čiabuviais ir atvirai tyčiojasi iš mūsų. O juk mes jiems mokame algas… 

Sakysit, ir vėl Stanislovaitis per daug „užsivedė“… Elementarus klausimas – kodėl gaudamas didžiules dotacijas (visų mūsų pinigus) iš Savivaldybės, klubas jau kelintus metus nesugeba aiškiai pasakyti, kur tie pinigai padedami. Pragėrė? Mergoms, „žolei“ ištaškė? Aš suprantu – profesionalios komandos išlaikymas kainuoja brangiai, suprantu, kad liūto dalį dengia rėmėjai, bet ir Savivaldybės „pyrago gabalas“ nėra jau toks menkas. Ir kol nebus skaidraus dialogo, kol bus užsisklendžiama tylos ir arogancijos siena, tol žiūrovų ir gerbėjų skaičius tikrai nedidės… Ir toliau dauguma vietinių tyliai šnibždėsis, kad „Pieno žvaigždžių“ komanda – mažas „uabėlis“, skirtas „iščiulpti“ kiek įmanoma daugiau pinigėlių ir juos neaišku kur „ištratinti“. Tai netiesa? Tikiu. Bet įrodykite pasvaliečiams, kad yra priešingai. Įrodykite savo atvirumu, darbais, nesuvaidintu bendruomeniškumu. Juk sportas to ir moko. Bent jau turėtų mokyti… 

Ir esmė net ne pinigai. 

Vienas bičiulis yra sakęs: „Susidaro įspūdis, kad komanda ir miestas – du atskiri vienetai. Sėdi varžybose ir apima keistas jausmas – žiūrovų yra, o sirgalių ne. Tarsi ne sava, o iš kokio Pakruojo atvažiavusi komanda žaistų.“ 

Kur gauti marškinėlius, šaliką, kepuraitę, vėliavą su „Pieno žvaigždžių“ atributika? Atidarykite kioskelį, pasodinkite mergaitę prieš varžybas ir prisiekiu – būsiu pirmasis pirkėjas eilėje. Aš noriu savo kabinete virš stalo pasikabinti savo miesto klubo vėliavą. Kaip stiprybės, kovingumo, gyvosios savo krašto legendos simbolį. Legendos, prie kurios kūrimo klubas iki šiol nesugebėjo nė per nago juodymą prisidėti… 

Kodėl nėra susitikimų su aistruoliais. Kodėl neorganizuojamas jų pavežėjimas į kituose miestuose vykstančias varžybas? Kodėl nėra elementarių vakarų su krepšininkais, per kuriuos, gurkšnojant gardų pasvalietišką alų, neformalioje aplinkoje būtų bendraujama apie krepšinį, gyvenimą, šeimas ir draugus… Kodėl niekas neorganizuoja susitikimų, švenčių, diskusijų su mokiniais, bendruomenėmis, jaunaisiais sportininkais? Na gerai – kartais organizuoja, bet tie renginiai būna tokie dirbtini ir nenatūralūs, kad tiek profesionalūs sportininkai, tiek jų mėgėjai priešininkai iš to jaudulio ir netikėtumo net nebesupranta, ką reikia daryti… Savo gerbėjus reikia užsiauginti. 

Vėlgi šokėjų klausimas. Kalbos nėra – jos nuostabios ir per tuos metus užkariavo daugelio iš mūsų širdis. Bet jos iš Joniškio!!! Savo kraštą ir vietos aistruolius gerbiančiam klubui turėtų būti principo reikalas suburti SAVO šokėjų komandą. Klubo atstovai aiškina, kad čia nėra choreografų, nėra norinčių šokti merginų. „Pieno žvaigždės“ aukščiausioje lygoje žaidžia nuo 2012 m., o savo gyvavimo istoriją skaičiuoja dar dvigubai daugiau laiko. Per tuos metus šokėjas buvo galima užsiauginti! 

Mažas miesteliūkštis turi komandą, kuri patenka į geriausiųjų šalies ketvertą. Jos vardą linksniuoja visi žinių kanalai ir interneto portalai. Bet kol nesikeis klubo vadovybės požiūris į vietos bendruomenę, tol pasvaliečių širdyse ir namuose didelės meilės „Pieno žvaigždžių“ krepšinio klubui nebus. 

Galbūt generaliniam klubo rėmėjui AB „Pieno žvaigždės“ vertėtų surasti klubo vadovą, kuris iš tiesų „sirgtų“ krepšiniu ir Pasvaliu. Juk žaidžiame geriausiųjų ketverte…

kazino

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

5 Comments

  1. Matau vieną problemą, gal ir ne pagrindinę, bet Pasvalyje „Pieno žvaigždės” Pasvalio sūrinė yra didžiausia gamykla Pasvalyje, o kokie atlyginimai šioj didžiausioj gamykloj? Kai sunkiai fiziškai dirbi ir tik uždirbi vos vos daugiau už minimumą, tai ar gali palaikyti „savo” komandą? Tie dirbantieji dauguma turi šeimas, draugus, pažįstamus, kurie taip pat žino apie darbo sąlygas ir atlygį ir taipogi nepalaiko ” savo” komandos. Beje daugelis darbuotojų galvoja, kad dėl mažų atlyginimų yra kalta „mūsų” komanda. Gal galėtų kažkas normaliai išaiškinti, kad taip ištikro nėra, išsklaidyt abejones? Ir dar pasitaiko tokių atvejų kai po komandos apsilankymo sūrinės valgykloje, dirbantiesiems nebelieka maisto, tai iš kur ta meilė gali būt?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.