Pasaulio čempionai: nesudalyvauti Bumbulinėse būtų „griekas“

Pakruojo dvaro baronas mokėjo nustebinti „Bumbulinių“ šventės svečius. Stebinti moka ir šio gastronomų bei aludarių festivalio organizatoriai. Šįmet per „Bumbulines“ vyks pirmosios mėgėjiškos žmonų nešimo varžybos Lietuvoje. Joms teisėjaus Vytautas ir Neringa Kirkliauskai, liepą tapę šios sporto šakos pasaulio čempionais.

Festivalyje dietų nereikia

Apie antrus metus iš eilės organizuojamas „Bumbulines“ Vytautas ir Neringa sako girdėję ne kartą. Tiesa, pernai festivalyje apsilankyti nepavyko. Koją sportininkams pakišo atstumas, mat gimtąją Marijampolę ir Pakruojį skiria daugiau nei 200 kilometrų. Užtat šiais metais, gavę organizatorių pasiūlymą, Vytautas ir Neringa nedvejojo. „Nesudalyvauti būtų „griekas“, – šypteli jie.

Nors namuose pora propaguoja sveiką gyvenimo būdą – nevalgo mėsos, nevartoja alkoholio ir riboja saldumynus – svečiuose leidžia sau atsipalaiduoti. Tad „Bumbulinėse“ jie ketina paragauti neįprastų valgių, išbandyti įvairių gėrimų – juoba kad į festivalį atvyks šeštadienį, aludarių dieną.

Nešti galima ir žmoną, ir kaimynę

Žmonų nešimo varžybos vyks sekmadienį, 15 val. Būsimiesiems varžybų dalyviams Vytautas žada neilgą, maždaug 150 metrų trasą. „Kai ant pečių neši svorį, kad ir mylimą, greitai pajunti nuovargį“, – sako jis.

Dalyvaujant pasaulio čempionatuose, marijampoliečių porai tenka įveikti 253,5 metrų atstumą. Tarsi to būtų maža, trasą paįvairina kliūtys ir apgaulingas baseinas. Beje, kliūčių gali atsirasti ir Pakruojo dvare ruošiamame mėgėjiškame ruože.

Ką daryti tiems, kurie nori dalyvauti varžybose, bet neturi žmonos? Vytautas aiškina, kad svarbiausia, jog ant pečių būtų moteris. Žmona, sužadėtinė, draugė ar kaimynė ji – neturi reikšmės. Amžiaus ir svorio apribojimų „Bumbulinėse“ vyksiančiose varžybose taip pat nebus. O štai pasaulio čempionatuose taisyklės griežtesnės: nešamoji turi būti ne jaunesnė nei 17 metų ir privalo sverti ne mažiau kaip 49 kilogramus.

Nors Vytautas ir Neringa vertins dalyvių laiką ir greitį, sako, kad ne mažiau svarbi gera nuotaika ir noras dalyvauti. „Kai kvieti prie varžybų prisijungti vieną dalyvį, viskas paprasta. O čia reikia dviejų. Dažnai būna, kad vyras įkalbinėja žmona arba atvirkščiai – žmona vyrą. Pastebiu, jog Lietuvoje moterys drąsesnės“, – sako sportininkas ir priduria, kad geriausiai varžybose sekasi toms poroms, kurios nestokoja pasitikėjimo vienas kitu.

Sporto šaka, apipinta legendomis

Netradicinės sporto šakos gimtinė – Suomija. Kaip ir Pakruojo dvarą, taip ir žmonų nešimą supa įvairios legendos. Pasakojama, kad XIX a. Suomijoje gyveno plėšikas, kuris su gauja apvogdavęs ištisus kaimus. Išnešdavęs ne tik žmonių turtus, bet ir žmonas. Dar pasakojama, kad plėšikas treniruodavo savo gaują: jos nariams ant pečių uždėdavo maišus ir liepdavo įveikti atitinkamą trasą.

Įkvėpti šių legendų, suomiai nutarė surengti žmonų nešimo čempionatą. Pirmasis vyko prieš 23 metus ir nuo tada čempionatai yra organizuojami toje pačioje vietoje, tuo pačiu laiku: mažame Sonkajervio mieste, pirmąjį liepos savaitgalį.

Į Sonkajervį Vytautas ir Neringa šįmet vyko ketvirtąjį kartą. Prie dešimtmetį trukusių treniruočių prisidėjo sėkmė: lietuvių pora tapo pasaulio čempionais. „Iki tol 12 kartų varžybas laimėjo estai, 9 kartus – suomiai, vieną kartą – rusai, o dabar – Lietuva. Mums buvo svarbu įrašyti mūsų šalies vardą į čempionatų istoriją“, – sako Vytautas.

Istorija byloja, kad Bumbulines praėjusiame šimtmetyje rengdavo Pakruojo dvaro Baronas. Paprastai jos vykdavo rugsėjį, mat Baronas norėdavo vienu šūviu nušauti du zuikius: atsidėkoti pavaldiniams už vasaros triūsą ir motyvuoti juos rudens darbymečiui. Taigi Bumbulinėse netrūkdavo pramogų, o šventės svečių gomurius glostydavo naminio alaus ir ant laužo keptų valgių derinys.

Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje. Čia atkuriamas XIX a. pab.-XX a. pr. dvaro gyvenimas. Lankytojai tampa praeities dvaro gyventojais, iškalbingoje ir kūrybingoje atmosferoje išgyvenantys dvariškus užsiėmimus ir akimirkas.

Bumbulinės“ Pakruojo dvare

Rugsėjo 14–16 d.

www.pakruojo-dvaras.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.