Šalies čempionato aukso medalis – įpareigojantis titulas

Finalines rungtynes Klaipėdoje stebėjo ir sūnų su pergale pasveikino Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos kūno kultūros mokytojas, sporto klubo „Clarus“ vadovas Audrius Vanagas.. Virginijos SAMULIONYTĖS nuotrauka

Gegužės 16 d. Klaipėdos „Dragūno“ vyrų rankinio komanda aštuntą kartą tapo šalies čempione. Serijoje iki trijų pergalių uostamiesčio rankininkai savo pranašumą prieš Vilniaus VHC „Šviesą“ įrodė per trejas rungtynes. Pirmas susitikimas Klaipėdoje laimėtas po pratęsimo 34:31, antras sostinėje – 29:27 ir trečias namuose – 31:27 (18:10). Kartu su komandos draugais nugalėtojų taurę į viršų kėlė ir 19-metis pasvalietis Lukas Vanagas. Šį sezoną jis debiutavo pajėgiausioje šalies rankinio ekipoje.

Per pirmąsias finalo rungtynes Lukas pelnė šešis įvarčius, per antrąsias aštuonis kartus nuginklavo priešininkų ekipos vartininką ir tapo rezultatyviausiu „Dragūno“ žaidėju, o lemiamame susitikime su „Šviesa“ pasvalietis pasižymėjo keturis kartus.

„Daugelis mūsų komandoje yra aprimę, įpratę prie pergalių. Taip, niekaip nenurimsta mūsų kapitonas Arvydas Bučius, kuris visuomet yra užsivedęs ir bet kokia kaina siekia laimėti. Tačiau šiemet komandoje buvo Laurynas Palevičius, Lukas Vanagas, kurie nežmoniškai norėjo laimėti. Manau, kad jie ir tapo tais išskirtiniais finalo žaidėjais, kurių dėka mes laimėjome. Džiaugiuosi abiejų pasirodymu. Palevičiui pavyko pajusti sroves, įsilieti į žaidimą – jo statistika labai puiki. Vanagu itin džiaugiuosi – jis buvo įmestas į vandenyną ir turėjo išplaukti. Jis išplaukė – taip ir tampama žaidėjais. Lygiai taip pat į vandenyną savo laiku buvo įmesti Mindaugas Dumčius, Jonas Truchanovičius, Lukas Simėnas, Lukas Juškėnas. Jie visi išplaukė ir tai yra šaunu“, – interviu internetiniam komandos portalui www.rkdragunas.lt sakė „Dragūno“ ir Lietuvos nacionalinės vyrų rankinio rinktinės vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas.

Su jaunuoju šalies rankinio čempionu užvakar kalbėjomės telefonu. Po trumpos viešnagės namuose, Lukas išvyko į uostamiestį. Pernai baigęs Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją, jis Klaipėdos valstybinėje kolegijoje studijuoja transporto logistikos inžineriją.

Džiaugdamasis solidžiu trofėjumi, jaunasis rankinio talentas tvirtino, kad ilgai ilsėtis šią vasarą nebus kada. Prasideda egzaminų sesija, po jos – trumpas atokvėpis, o liepą jau suplanuota Lietuvos jaunimo (U 20) rinktinės stovykla, kurioje rengsis tą patį mėnesį Makedonijoje vyksiančiam Europos jaunimo (U 20) rankinio čempionatui.

Lukas priminė, kad dar po antros (10 kl.) gimnazijos klasės jį kvietė į Klaipėdos „Dragūną“. Tačiau tuomet, pasitaręs su tėvais, nutarė šio viliojančio pasiūlymo atsisakyti.

Jis žaidybinės patirties sėmėsi toliau rungtyniaudamas Otilijaus Tito treniruojamoje Pasvalio „Kuranos-SM“ ekipoje. Per 2016–2017 metų sezoną jis porą mėnesių gynė tuomet šalies rankinio lygoje rungtyniavusios Panevėžio „Grifo-R. Sargūno sporto gimnazijos-KKSC“ komandos garbę. Žaisdamas Aukštaitijos sostinės rankinio klube pasvalietis patyrė didelę kelio traumą, dėl kurios negalėjo visus metus išbėgti į aikštelę.

Lukas neslėpė tolesnių savo ambicijų – šalies vyrų rankinio čempionato aukso medalis tikrai nėra galutinis jaunojo rankininko tikslas. Jis ateityje viliasi apsivilkti Lietuvos nacionalinės rinktinės marškinėlius, o karjerą norėtų tęsti viename iš stipriausių Prancūzijos rankinių klubų. „Jeigu būtų pasiūlymas, pavyzdžiui, mielai rinkčiausi Monpelje miesto (Montpellier) komandą, kurioje rungtyniauja šalies nacionalinės rinktinės narys Jonas Truchanovičius“, – kalbėjo pašnekovas. Jei neišsipildytų svajonė žaisti Prancūzijoje, Lukas priimtų pasiūlymą iš Vokietijos, Ispanijos ar kitos šalies, kurioje rankinis yra aukšto lygio, klubo.

Už įskiepytą meilę rankiniui Lukas pirmiausia dėkingas savo mamai, didelei šios komandinės sporto šakos entuziastei, rankinio trenerei Dianai Vanagienei. Ji į rankinio aikštelę sūnų atvedė, kuomet jam sukako septyneri. Mama buvo pirmoji Luko trenerė. Toliau gabų berniuką rankinio subtilybių mokė Arvydas Daugis. Daugiau kaip prieš dvejus metus „Darbe“ rašėme apie gimnazijos trečiokų (11 kl.) L. Vanago ir jo klasės draugo, kito gabaus jaunojo rankininko Tomo Valiulio kūrybinį projektą, skirtą rajono rankinio 50-mečiui paminėti ir gimnazijos sporto klubo „Clarus“ taurei laimėti. Jie organizavo rajono vaikinų ir merginų rankinio čempionatus, kuriuose kartu su jaunosios kartos atstovais rungėsi ir rankinio veteranai.

Aukštas, atletiškas vaikinas tvirtino niekada net nepagalvojęs apie kitą sporto šaką. „Man rankinis yra ir darbas ir pomėgis, tad su juo sieju tolesnį savo gyvenimą. Ne veltui sakoma, kad rankinis yra kietas žaidimas. Tuo mane jis ir žavi“, – tvirtino pirmą kartą šalies čempiono titulą iškovojęs L. Vanagas.

Šiemet šalies vyrų rankinio čempionato bronzos medalius iškovojo Kauno „Granitas-Karys“. Šioje ekipoje rungtyniauja visas būrys buvusių Pasvalio sporto mokyklos auklėtinių: Karolis Dambrauskas, Lukas Gurskis, Marius Kairys, Manvydas Lazauskas ir jau minėtas T. Valiulis.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.