Planas yra, belieka laukti realių permainų

Nuo 2020 metų likusiems be tėvų globos vaikams ir rizikos šeimų atžaloms socialinė globa, išskyrus trumpalaikę iki trijų mėnesių trunkančią globą, nebegalės būti teikiama vaikų socialinės globos namuose. Neseniai rajono Savivaldybės taryba patvirtino Grūžių vaikų globos namų pertvarkos planą, kuris turės būti įgyvendintas 2018–2020 metais.

Ketinama įsigyti du namus ar butus, ir juose įsteigti artimus šeimos aplinkai Bendruomeninius vaikų globos namus bei vaikų su negalia Grupinius gyvenimo namus. Tokiems būstams įsigyti ir remontuoti tikimasi gauti Europos regioninės plėtros fondo ir valstybės biudžeto lėšų – apie 110 tūkst. eurų. Gali prireikti ir Savivaldybės biudžeto lėšų: per trejus metus – apie 135 tūkst. eurų.

Vaikams persikėlus į minėtus būstus, Grūžių vaikų globos namus planuojama pertvarkyti į Mišrių socialinių paslaugų įstaigą, kurioje būtų įkurdintas krizių centras ar kita laikino apgyvendinimo įstaiga riziką patiriančioms motinoms ir vaikams, psichosocialinės pagalbos centras, teikiamos įvairios socialinės priežiūros paslaugos.

Grūžių globos namuose nuolat gyvena apie trisdešimt vaikų. Pastaruoju metu daugiausia jų yra iš Joniškėlio miesto ir Joniškėlio apylinkių seniūnijų, o beveik nebūna iš Namišių ir Saločių seniūnijų. Be to, čia apgyvendinti keli vaikai iš kitų rajonų. Daugiausia į Grūžių vaikų globos namus patenka paauglių – tai beveik pusė šių namų gyventojų. Apie trečdalį sudaro 7–14 metų vaikai, o ikimokyklinukų ir aštuoniolikmečių yra tik vienas kitas. Mergaičių ir berniukų – daugmaž po lygiai.

Šiemet pilnametystės sulauks keturi Grūžių globos namų gyventojai. Paprastai, sulaukę aštuoniolikos, jie išvyksta iš globos namų, tačiau šiandien čia dar gyvena du jaunuoliai, kuriems aštuoniolika suėjo jau pernai.

Vaikai Grūžių globos namuose gyvena susiskirstę į dvi grupes – šeimynas: „Vyturių“ ir „Pelėdžiukų“. Dviem šių namų globotiniams nustatytas vidutinis, trims – lengvas neįgalumas, keturi ugdomi pagal specialiąsias, dešimt – pagal pritaikytas bendrąsias programas, penkiems diagnozuotas emocijų ir elgesio sutrikimas. Per pastaruosius dvejus metus vidutinis globos namuose gyvenan- čių vaikų skaičius beveik nekinta. Ir 2016, ir 2017 metais globos namuose laikinai buvo apgyvendinta po devyniolika vaikų. Ir pernai, ir užpernai dvylikai jų teismo nutartimi nustatyta nuolatinė globa.

linys – Šeimos krizių centras – šiandien teikia kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusioms ar į krizinę situaciją patekusioms moterims. Pirmiausia joms ir jų vaikams čia užtikrinama saugi aplinka. Tarpininkaujama, kad nukentėjusios moterys gautų teisinę, psichologinę, medicinos ir kitokią pagalbą, ugdomi socialiniai įgū- džiai, asmens higienos įpročiai. Pernai Šeimos krizių centre teikiamomis apgyvendinimo paslaugomis pasinaudojo vienuolika socialinės rizikos šeimų – 13 suaugusiųjų ir 25 vaikai.

Šių metų pradžioje Grūžių vaikų globos namų administracija kartu su Savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriumi rajone atliko „Socialinių paslaugų“ apklausą. Apklausoje dalyvavo visų vienuolikos rajono seniūnijų socialiniai darbuotojai. Jų nuomone, labiausiai trūksta apgyvendinimo savarankiško gyvenimo namuose, sociokultūrinių paslaugų, psichosocialinės pagalbos. Ypač tokių paslaugų reikia savarankiškumą praradusiems seniems ir neįgaliems žmonėms, šeimoms, kuriose yra probleminių situacijų, vaikų besilaukiančioms ar juos auginančioms vienišoms moterims. O patys dažniausi socialinių paslaugų gavėjai – šeimos ir asmenys, kuriems trūksta socialinių įgūdžių. Į socialinės globos įstaigas paprastai ir patenka vaikai iš socialinės rizikos šeimų. Neretas turi elgesio problemų, todėl artimi giminaičiai nenori jų globoti. Kartais tokių vaikų artimieji, nors ir sutiktų globoti be tėvų globos likusią giminaičių atžalą, neatitinka globėjams keliamų reikalavimų. O globos namuose augantys vaikai daug sunkiau pasiruošia savarankiškam gyvenimui. Todėl sulaukusio pilnametystės ir iš globos namų išėjusio jaunuolio situacija dažnai būna sudėtingesnė negu šeimoje globojamo vaiko, kuriam daug lengviau pritapti visuomenėje.

Grūžių vaikų globos namų pertvarkos plano tikslas – suformuoti nuoseklią ir koordinuotą pagalbos ir paslaugų sistemą, kuri be tėvų globos likusiam vaikui leistų augti saugioje, jo raidai palankioje aplinkoje – globėjų šeimoje, ypatingais atvejais – globos namuose, bet kiek įmanoma artimesniuose šeimos aplinkai.

Be jau minėtų priemonių – nupirkti ir įrengti du namus, kuriuose įsikurs Bendruomeniniai vaikų globos namai ir Grupiniai vaikų globos namai vaikams su negalia – daug dėmesio numatoma skirti jaunuoliams, sulaukusiems pilnametystės ir išeinantiems iš globos namų į savarankišką gyvenimą.

Planuojama, kad Grūžių globos namuose gyvenančių vaikų iki kitų metų sumažės per pusę ir 2019-aisiais jų čia gyvens ne daugiau kaip šešiolika. Dalis be tėvų globos likusių vaikų bus apgyvendinti ketinamuose steigti Bendruomeniniuose ar Grupiniuose vaikų globos namuose, bet svarbiausias siekis – kad vaikai galėtų grįžti į savo biologinę šeimą arba globėjų ar įtėvių šeimas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.