Pasvalio scenoje – „Romeo ir Džuljetos“ istorija

Režisierius su Džuljeta (Monika Milčiūtė), Vienuoliu (Žygimantas Matulas) ir Romeo (Gajus Garalevičius). Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

 

Gegužės 11-ąją, 17 valandą Pasvalio kultūros centre – muzikinio spektaklio „Romeo ir Džuljeta“ premjera.

Prieš daugiau nei keturis šimtus metų anglų autoriaus Viljamo Šekspyro sukurta tragedija, kurioje pasakojama jaunuolių iš priešiškai nusiteikusių šeimų meilės istorija, viena populiariausių dramų, statyta, perdirbta ir interpretuota daugybę kartų. Tarkim, 1982-aisiais Eimuntas Nekrošius pastatė spektaklį „Meilė ir mirtis Veronoje“, o 2003 metais Oskaras Koršunovas – „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“.

Neatsispyrė „Romeo ir Džuljetos“ meilės istorijos kerams ir pasvalietis režisierius Sigitas Paliulis, pastaraisiais metais pamėgęs muzikinio spektaklio stilių:

– Vėl bus daug muzikos, dainų, šokių, kaip ir per „Jūratę ir Kastytį“. Kaip kilo mintis statyti „Romeo ir Džuljetą“? Žiūrėjau internete filmą ir įstrigo scena, kaip Romeo eina pas Džuljetą. Perklausiau daug muzikinių kūrinių, skaičiau pjesę ir pritaikiau, kuri daina tiktų perteikti vieną ar kitą sceną.

Į Viljamo Šekspyro laikus turėtų nukelti dekoracijos ir personažų kostiumai. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Prie „Romeo ir Džuljetos“ Sigitas vis prisėsdavo jau nuo rugsėjo:

– O galvoti pradėjau dar anksčiau. Dažniausiai toks darbas ilgai išnešiotas. Tiesiog užduodi klausimus ir ieškai atsakymų. Aišku, čia bus lietuviška interpretacija ir skambės tik gyvai atliekamos lietuviškos dainos.

Šio spektaklio veiksmas rutuliosis vien meilės linija, o pagrindinius vaidmenis atlieka du jauni gražūs žmonės – Monika Milčiūtė ir Gajus Garalevičius.

Pagrindinis pjesės veikėjas – šešiolikmetis Romeo Montekis iš Veronos miesto aristokratų Montekių šeimos, pamilstantis didžiausių savo šeimos priešų Kapulečių dukrą. O keturiolikmetė Džuljeta Kapuleti pamilsta Romeo…

Pasvalio kultūros scenoje per muzikinį spektaklį „Romeo ir Džuljeta“ pasirodys apie šešiasdešimt– septyniasdešimt aktorių, dainininkų, šokėjų, muzikantų.

Režisierius Sigitas Paliulis pripažįsta, kad pavyko sutelkti dideles pajėgas:

– Gros Vaškų grupė „Marabu band“, kurią pastiprins ir paspalvins Pasvalio muzikos mokyklos mokytojas Kęstutis Garlauskas, įsiliejęs į atlikėjų kompaniją. Šoks Dalės Norvydienės „Cosmo“, Ritos Ebienės „Smilga“, Nidos Sakalauskienės „Šėltinis“, taip pat pasirodys Daivos Adamkavičienės „Rags“ ir Renatos Kaziliūnienės „Pazarėla“ bei Pasvalio kultūros centro teatras.

Atlikėjai ir kūrėjai scenoje projektuoja įspūdingą vaizdą.

– Išnaudosime, užpildysime visą sceną. Yra numatyti 32 epizodai, šešiolika scenų, keisis dekoracijos, kurias gaminame kartu su Deividu Adomaičiu. Man pačiam patinka kurti dekoracijas, – sako režisierius. – Scenografiją kuriame su dailininku Arvydu Gudu, garsas ir šviesos – Juozo Muliaučiaus ir Vainiaus Pelegrimo, kostiumų dailininkė – Vilma Ulskienė.

Sigitas Paliulis teigia, kad ir Pasvalio scenoje Šekspyro laikotarpio dvasios bei vaizdo žiūrovams bus kažkiek perteikta, atskleista. Pavyzdžiui, per kostiumus…

„Romeo ir Džuljeta“ – jaunatviška, skaidri, net džiaugsminga meilės istorija. Italų novelę apie jaunuolius, kurių laimei kelią pastojo šeimų nesantaika, Šekspyras panaudojo taip įspūdingai, kad Romeo ir Džuljeta iki šiol simbolizuoja meilės pergalę prieš mirtį…

Scena iš spektaklio repeticijos. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Beje, sutapo, jog muzikinis spektaklis „Romeo ir Džuljeta“ Pasvalio kultūros centro scenoje bus parodyta lietuvių meilės deivės Mildos šventės, minimos gegužės 13-ąją, išvakarėse.

– Apie tai nepagalvojom, – šyptels režisierius Sigitas Paliulis, paskutinę savaitę prieš premjerą paskendęs rimtų ir ilgų repeticijų šurmulyje. – Bus ne tik dainų, šokių, muzikos, bet ir visa jungiančio teksto. Spektaklis truks apie pusantros valandos. Taigi visko čia ir neatskleidėme, kad paslapties paliktume žiūrovams…

Vis dėlto reginys turėtų būti įspūdingas. Taip atrodo jau apsilankius ir repeticijose.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.