Kultūros darbštuolėms – darbštumo simboliai

Pasvalio krašto šviesuolės Aurelijos Kutkauskienės (dešinėje) pasiaukojimas įvertintas „Skruzde“ už ilgametį kūrybinį darbą, įgyvendinant Pasvalio krašto kultūrinę veiklą. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Ramiai – širdyse ir mintyse – paminėję Kultūros dieną, kuri švenčiama balandžio 15-ąją, rajono kultūros darbuotojai, bibliotekininkai, muziejininkai, jų bičiuliai ir artimieji praėjusį penktadienį rinkosi į šventę Pasvalio kultūros centre. Svarbiausiuoju šios šventės akcentu tradiciškai tapo jau keleri metai teikiami geriausiųjų darbuotojų apdovanojimai – simbolinės „Skruzdės“ skulptūrėlės.

„Kas, jūsų manymu, yra kultūra?“ – žiūrovų klausinėjo renginio vedėja Birutė Ladygienė. Atsakymų buvo visokiausių – ir šmaikščių, ir filosofiškų. Bene taikliausieji: „Kultūra – tai gyvenimo būdas“, „Bendražmogiškų vertybių visuma“ ir pan.

Oficialiai kultūra apibūdinama kaip „sudėtinė visuma, apimanti žinias, tikėjimus, menus, moralę, teisę, papročius ir kitus vertingus, gerbiamus bei puoselėjamus gebėjimus…“

Anot renginio vedėjos, nėra kitos tokios veiklos, kuri taip suburtų, suvienytų žmones ir netgi juos keistų, pripildydama gerumo.

Šventinę nuotaiką kurti padėjo visus sužavėjęs duetas iš vokalinio vyrų ansamblio „Žalvarnis“ – Rafaelis Štarolis (baritonas) ir Eimantas Bešėnas (tenoras) – bei jaunatviškas Vilniaus kolegijos šokių ir dainų ansamblis „Voruta“. Jų dovanotus kūrinius keitė nominacijos „Skruzdė 2018“.

Pirmoji nominacija įteikta bibliotekininkų šeimos atstovui.

Metų bibliotekininko „Skruzdė“ – Ritos Baltrukienės rankose. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Su Kultūros diena pasveikinusi visus – ir tuos, kurie aria kultūros dirvonus, ir tuos, kurie yra kultūrai palankūs bei supranta jos svarbą – palinkėjusi, kad kultūra ir toliau būtų visų mūsų prasmė bei esmė, Pasvalio Mariaus katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė paskelbė nominacijos laureatą:

– Džiaugiuosi, jog mūsų kolektyvas pastebėjo tą spindulėlį, kuris tarp visų kitų kultūros spindulių buvo kiek ryškesnis, tad norim jį parodyti ir kitiems. – Ši moteris jau trisdešimtį metų kūrybingai, sumaniai, profesionaliai, pasiaukojančiai darbuojasi mūsų bibliotekoje. Ji nebijo priimti didelių iššūkių, o į pasvaliečiams ir krašto svečiams skirtus renginius įdeda visą savo širdį.

Statulėlė „Skruzdė 2018“ nukeliavo į ilgametės Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjos Ritos Baltrukienės rankas. Apdovanojimą ji pelnė už gražias iniciatyvas bei gebėjimą savo darbais sukurti šviesią ir intelektualią kultūrinę aplinką, už tikėjimą profesinėmis idėjomis bei sėkmingą jų įgyvendinimą, už entuziazmą ir kūrybiškumą.

Pasvalio krašto muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė, visiems kultūros darbuotojams palinkėjusi kūrybinių idėjų, veržlumo ir kad jų pastangos būtų laiku pamatytos bei įvertintos, paskelbė, jog nominacijos „Skruzdė 2018“ laureate tapo muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Sigutė Kučienė: už ilgametę muziejinę, kultūrinę veiklą, originalias idėjas ir kruopštų muziejaus eksponatų saugojimą.

– Mūsų muziejus šiemet minės savo veiklos 20-metį. O Sigutė muziejininkystei atidavė dar daugiau metų. Bet kuriame muziejuje patys svarbiausi dalykai yra eksponatai. Tik pirmiausia reikia juos surasti, atvežti, ištyrinėti, įvertinti, aprašyti ir kruopščiai saugoti. Turim sukaupę kelias dešimtis tūkstančių eksponatų. Esame ramūs, nes žinome, kad jie saugomi patikimai ir rūpestingai, – kalbėjo muziejaus vadovė.

Metų muziejininko „Skruzdę“ pelnė Pasvalio krašto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Sigutė Kučienė. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas dėkojo visiems, kas kasdien neša idėjų bei jas įkūnijančių projektų šapelius į bendrą kultūros skruzdėlyną.

– O „Skruzdę 2018“ norim įteikti žmogui, kurio veiklos ir iniciatyvų pilna visur. Jis vadovauja vienam veikliausių kultūros centro skyrių, randa laiko padirbėti mokykloje, šoka savo skyriaus ansamblyje ir dar vaidina Kultūros centro dramos kolektyve, – nesibaigiančius nominacijos laureatės darbus vardijo Robertas Lavickas.

Kultūros darbuotojo „Skruzdė 2018“ įteikta Pasvalio kultūros centro Ustukių skyriaus administratorei Vilmai Stepanovienei. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Ir galų gale paskelbė, jog „Skruzdė 2018“ atitenka Pasvalio kultūros centro Ustukių skyriaus administratorei Vilmai Stepanovienei – už gyvybės įkvėpimą Pasvalio krašto kultūrai.

Patys audringiausi aplodismentai nuskambėjo paskelbus nominacijos „Pasvalio krašto kultūrai nusipelnęs asmuo, organizacija ar kultūrinės veiklos kolektyvas“ laureatę. Ją daugelis žmonių vadina Pasvalio krašto kultūros legenda, teatro kolektyvų „mama“. Tai žmogus, kuris nepaliauja stebinti ir žavėti, kurio nešama kultūros galia matoma, girdima ir jaučiama. Tai niekada neišsenkantis kūrybinės gyvasties šaltinis, nuolat pulsuojantis uždegančių idėjų vulkanas.

Taigi, už ilgametį kūrybinį darbą įgyvendinant Pasvalio krašto kultūrinę veiklą svarbiausioji „Skruzdė“ įteikta nepailstančiai kultūros iniciatyvų globėjai ir skleidėjai pasvalietei Aurelijai Kutkauskienei.

Visų keturių nominacijų laureatai akcentavo, kad toks gražus ir prasmingas įvertinimas yra ne vien jų, o visų kartu dirbančių kolegų, bendraminčių, sielos bičiulių nuopelnas. Taip pat, kad yra dėkingi likimui, atvedusiam į kultūros barus, nes čia praleisti metai labai praturtino ir juos pačius.

Visus susirinkusius – su Kultūros švente, o nominacijų laureatus – su apdovanojimais sveikino rajono Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas. Jis minėjo, jog kultūra taip pat yra sugebėjimas suprasti ir gerbti vieniems kitus, žavėtis ir džiaugtis vieni kitais.

Seimo narys Antanas Matulas akcentavo, jog kultūra – labai svarbi valstybės dalis.

– Jei valstybė nepuoselėtų savo meno, papročių, tradicijų, savo kalbos, šokių, dainų, kas gi liktų iš tos valstybės. Tokie šviesuoliai kaip jūs ir saugo mūsų tautos šaknis, sugrąžina kultūrą jos plačiąja prasme į mūsų kaimų ir miestelių bendruomenes, daro viską, ką gali, kad žmonės čia gyventų prasmingiau, šviesiau, linksmiau. Tad, mielos kultūros Skruzdės, linkiu jums gražaus pavasario, saulėtos, šiltos, kūrybingos vasaros, – linkėjo parlamentaras.

Žiūrovų aplodismentai nominacijų laureatams. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Anot rajono Savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkės Jurgitos Vaitiekūnienės, žmogus, pasiekęs kultūros brandą, negali nuskriausti, įskaudinti kito žmogaus, negali būti piktas:

– Toks žmogus moka kurti gerovę kitiems, moka dalintis. Per muziką, dainą, šokį, per knygą, per išsaugotas istorines vertybes jis visuomenei neša sielos šviesą, ugdo kilnumą ir humanizmą, saugo tautos tapatybę. Kurkit ir niekada nepavarkit!

Visus sužavėjo ansamblio „Žalvarnis“ duetas – Eimantas Bešėnas ir Rafaelis Štarolis. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Renginiui baigiantis kartu su „Žalvarnio“ vyrais ir „Vorutos“ ansambliečiais visa salė užtraukė maestro Vytauto Kernagio išpopuliarintą dainą „Mano dienos kaip šventė“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.