Dovanėles šimtmečio kūdikiams sušildė ir rankos, ir širdys

Pasvalio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vyr. slaugytoja Jovita Mikalajūnienė, gydytoja Danutė Klivickienė, viešnia – projekto „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“ savanorė Inga Laukytė-Budrienė, skyriaus vedėjas gydytojas Aurelijus Umantas ir kita viešnia – projekto savanorė Nida Vildžiūnaitė. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Nuo šiol visi Pasvalio ligoninės Gimdymo skyriuje pasaulį išvydę mažyliai dovanų gaus trispalves – mūsų valstybės vėliavos spalvomis papuoštas kojinaites. Tai bus bendra projekto „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“ iniciatorių ir akcijoje dalyvaujančių mezgimo mėgėjų dovana. Praėjusį penktadienį šios akcijos organizatorės-savanorės – asociacijos „Padedu augti“ vadovė Inga Laukytė-Budrienė ir „Nėštumo kalendorių“ leidėja Nida Vildžiūnaitė – viešėjo Pasvalio ligoninėje ir būsimoms gimdyvėms atgabeno šimtą trispalvių kojinaičių porų, numegztų ne tik Lietuvos, bet ir Suomijos darbštuolių. Ko gero, tai ne paskutinis šių viešnių vizitas į Pasvalį, nes pasveikinti su Lietuvos atkūrimo šimtmečiu ir įteikti šiltą trispalvę dovanėlę ketinama visiems jubiliejiniais metais gimusiems kūdikiams. O, tarkim, pernai mūsų ligoninėje pasaulį išvydo pustrečio šimto mažylių.

Savo šalies simboliais ir vėliavos spalvomis išmargintų kojinaičių mezgimo idėja 2017 metais gimė Suomijoje, kai ši valstybė šventė nepriklausomybės nuo Rusijos šimtmetį. Suomės savo šalies naujagimiams tais metais numezgė net 55 tūkst. porų kojinaičių. O šiemet, minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, jos nutarė pasveikinti mažuosius Lietuvos piliečius ir į mūsų šalį atkeliavo išskirtinė Suomijos moterų dovana – šimtas porų trispalvių kojinaičių Lietuvos šimtmečio naujagimiams. Puiki idėja greitai įgavo pagreitį ir mūsų šalyje: gimė projektas „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“. Į projekto organizatorių komandą susibūrė keturios veiklios savanorės – jau minėtos pasvaliečių viešnios Inga Laukytė-Budrienė ir Nida Vildžiūnaitė, taip pat Suomijos lietuvių bendrijos pirmininkė, tinklaraščio apie suomišką ugdymą autorė Eglė Bogvilaitė-Aronen ir Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovė Ieva Jonikienė.

Lietuvos žmonės labai noriai atsiliepė į kvietimą megzti šiltas dovanėles Lietuvos šimtmečio kūdikiams. Akcijoje dalyvauja bendruomenės, kitos visuomeninės organizacijos, mokyklos, Senjorų namai, darbo kolektyvai, pavieniai rankdarbių mėgėjai iš įvairiausių Lietuvos kampelių – miestų, miestelių, kaimų.

– Kiekvieną savaitę su nekantrumu skubame į paštą, o kiekvienas siuntinukas suteikia mums daug džiaugsmo, – pasakojo viešnios. – Juose rastas kojinaites apglostome, suskaičiuojame, nufotografuojame. Neretai tame pačiame siuntinyje būna po kelias dešimtis porų kojinaičių. Kartu su atsiųstais mezginiais randame ir laiškų ar atvirukų su mielais palinkėjimais būsimoms mamoms ir jų atžalėlėms. Apžiūrinėjant mažyliams skirtas kojinaites užplūsta patys šilčiausi jausmai, nes paėmusios jas į rankas galvojame apie žmones, kurie numezgė tą grožį, sušildė jį savo rankomis ir širdimi. Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį minėsime visus 2018-uosius metus, tad visus šiuos metus lauksime ir naujų mezginių. Tikimės, kad nuošalyje neliks ir Pasvalio krašto mezgėjos bei mezgėjai. Šimtmečio mažyliams skirtas trispalves kojinaites galima siųsti asociacijos „Padedu augti“ adresu: Radvilėnų pl. 1B, 50264 Kaunas. Pageidautini siūlai – vilna, merino vilna. Kojinaičių pėdutės ilgis – apie 9–10 cm. Spalvos – geltona, žalia, raudona. Visiems iš anksto sakome nuoširdų ačiū.

Lietuvoje per metus gimsta per 30 tūkst. kūdikių, tad malonaus darbelio tikrai užteks visiems mezgimo mėgėjams.

– Tikimės, kad mamos pasistengs išsaugoti jų mažyliams dovanotas trispalves kojinaites ir jau paaugusiems savo vaikams papasakos, kokia proga jos buvo įteiktos, – viliasi projekto savanorės. – Juk tėveliams, kurie šiemet susilaukė ar susilauks kūdikio – dviguba šventė: šeimos pagausėjimas sutampa su Lietuvos atkūrimo šimtmečio jubiliejumi. Projekto „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“ idėja ir yra sukurti gražų prisiminimą apie Lietuvai svarbią sukaktį, įteikiant simbolines dovanėles jubiliejiniais metais gimusiems kūdikiams – naujajai mūsų šalies kartai.

Nepamiršti ir kitose valstybėse gimę lietuvaičiai: akcijos organizatoriai pakvietė kojinaites megzti bei mažylių susilaukusioms tautiečių šeimoms jas dovanoti visas pasaulio lietuvių bendruomenes. O šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotoje akcijoje „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ nacionalinis projektas „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“ iš pusantro tūkstančio užregistruotų iniciatyvų pateko tarp 27-ių geriausių. Tad projekto komanda iš Prezidentės rankų gavo nugalėtojams skirtą dovaną – Lietuvos trispalvę.

Nors savo turnė po šalies gydymo įstaigas projekto „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“ organizatorės pradėjo tik kovo mėnesį, jau spėjo pabuvoti Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio ir Pasvalio ligoninėse. O aplankyti jos žada visus šalies Gimdymo namus bei visas gimdymo skyrius turinčias ligonines.

„Tėveliams AČIŪ už naujus žmones! Mezgėjoms AČIŪ už dovanas! Lietuvai AČIŪ už laisvę!“ – rašoma projekto „Lietuvai 100 – Sveikas, mažyli“ feisbuko paskyroje.

Pasvalio ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriuje galima rasti ir daugiau Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventę liudijančių ženklų. Vienas jų – šio skyriaus kolektyvo sukurtas plakatas, kuriame savo palinkėjimus Lietuvai galėjo įrašyti visi 2018 metų vasario mėnesį Pasvalio ligoninėje atžalų sulaukę tėveliai. Dažniausias linkėjimas – kad lietuvių šeimose augtų kuo daugiau sveikų, linksmų ir laimingų vaikučių. „Tik taip Lietuva bus gražesnė ir šviesesnė, nes kas gi ją papuoš labiau, negu vaikų juokas ir šypsenos“, – rašoma viename iš palinkėjimų.

Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vyr. slaugytoja Jovita Mikalajūnienė džiaugėsi ir gausia bičiulių iš Švedijos labdara, kurią pasvaliečiams perdavė viešosios įstaigos „Pagalbos centras“ atstovai. Tai Švedijos moterų megzti rūbeliai – megztukai, kelnytės, kojinaitės, kepurytės. Šiomis gėrybėmis Pasvalio ligoninė dalijasi ne tik su joje atžalų susilaukusiomis šeimomis, bet ir su kitais stokojančiais žmonėmis, nes yra rūbelių, tinkančių ir didesniems vaikams.

Dar viena gera žinia – Pasvalio ligoninei pratęstas naujagimiams palankios ligoninės statusas. Pirmąkart toks vardas mūsų ligoninei buvo suteiktas 2009 metais. Vienas svarbiausių naujagimiams palankiai ligoninei keliamų reikalavimų – skatinti mamas, kad jos savo kūdikius žindytų nuo pirmos jų gyvenimo valandos. Taip pat – sukurti sąlygas mamoms su naujagimiais kartu būti visą parą, užtikrinti jiems saugią ir jaukią aplinką, puoselėti kūdikio ir motinos ryšį nuo pat gimimo akimirkos. Kita vertus, naujagimiams palanki ligoninė nėra vien tik statusas, tai – nuolatinis procesas, skatinantis medikus ir visą personalą nuolat tobulėti, mokyti ne tik mamas, bet ir mokytis patiems.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.