Į keliautojo maršrutą pateko ir Pasvalys

Pėsčiomis per Baltijos šalis keliaujantis vokietis Christianas Heimannas (kairėje) savaitės pradžioje užsuko į Pasvalį. Šalia svečio – vienas iš kavinės „Arka“ savininkų Rimas Želvys.

Vasarą važiuodami keliu „Via Baltica“ turbūt ne vienas esame atkreipę dėmesį į kelkraščiu einančius ar dviračio pedalus minančius pavienius keliautojus. Tokių žmonių pomėgį pirmiausia išduoda didelės kuprinės, kuriose sudėti visi būtiniausi kelionėms reikalingi daiktai. Neseniai internetinis naujienų portalas delfi.lt vienoje publikacijoje apie pavienius keliautojus paskelbė, kad, globalios statistikos duomenimis, tokį keliavimo būdą renkasi net ketvirtadalis visų kelionių mėgėjų. Vienam keliauti po svetimus kraštus – didelis iššūkis, kuriam ne kiekvienas gali ryžtis. Kita vertus, savarankiškas keliavimo būdas nereiškia, kad kelionėje esi vienišas – gyvenimo patirtį praturtina pokalbiai su sutiktais žmonėmis, patirti įspūdžiai. Tokios nuomonės yra ir 32 metų vokietis Christianas Heimannas (Christian Heimann), nusprendęs pėsčiomis pereiti visas tris Baltijos šalis maršrutu Talinas–Ryga–Vilnius. Prisiekęs keliautojas žino, kad šie metai Baltijos šalims ypatingi – Lietuva mini valstybės atkūrimo, o Estija ir Latvija – valstybių sukūrimo šimto metų jubiliejus.

Pirmadienio vakare jis pasiekė Pasvalį ir pernakvojo viešbutyje „Pas Rimą“. Antradienio rytą keliautoją sutikome brolių Želvių kavinėje „Arka“ besišnekučiuojantį su vienu iš jos savininkų – Savivaldybės tarybos nariu Rimu Želviu. Christianas puikiai kalba angliškai ir moka keletą frazių rusiškai. Puikiai nusiteikęs vokietis, ant stalo išskleidęs vokiečių kalba išleistą smulkų visų trijų Baltijos šalių žemėlapį, rodė savo maršrutą, kuris driekiasi šalutiniais keliais. Keliautojas paaiškino, kad eiti judrios „Via Baltica“ magistralės kelkraščiu nėra saugu ir nesveika dėl automobilių išmetamų dujų. Tad jis kur kas daugiau pamato ir susidaro vaizdą apie svetimą šalį žingsniuodamas ne pagrindiniais keliais. Jėgų ir energijos kupinas vyras per dieną įveikia vidutiniškai po 50 kilometrų. Svarbiausią jo mantos dalį sudaro kuprinė, kurioje yra palapinė ir būtiniausi daiktai. Tačiau keliautojas kartkartėmis apsistoja ir viešbučiuose bei nakvynės namuose. Vokietis tikino, kad jaučiasi visiškai saugiai ir einant per miestelius bei kaimus jokių incidentų nepasitaikė. „Geri žmonės, skanus maistas“, – šypsodamasis kalbėjo Christianas.

Kai atskrido į Taliną, snigo ir buvo gana šalta. Įžengus į Latviją oras kiek pasitaisė. Kelionę Christianas baigs rytoj, sekmadienį, o pirmadienį iš Vilniaus išskris į Miuncheną.

Vokietis aiškino, kad jį domina įvairių tautų kultūra, papročiai, gastronomija, pastatų architektūra. „Įdomu būtų apžiūrėti ir Pasvalio bažnyčią“, – žvelgdamas pro kavinės langą į maldos namus svarstė keliautojas. Jis džiaugėsi maloniu bendravimu ir už svetingumą dėkojo R. Želviui, kuris svečią pavaišino pusryčiais. Savo autografą Christianas paliko kavinės svečių knygoje.

Ch. Heimannas gyvena Bavarijoje, Gunzburgo mieste, kuris yra apie šimtą kilometrų nuo Miuncheno. Jis dirba paprastu darbininku hidraulinių pompų gamykloje. Nors Bavarijos sostinė Miunchenas visame pasaulyje garsėja alaus festivaliu „Octoberfest“ ir futbolo komanda „Bayern“, tačiau Christianas nėra didelis alaus šventės gerbėjas ir nepriklauso ištikimiausių minėtos komandos gerbėjų miniai. „Ir taip visiems aišku, kad dabar „Bayern“ yra stipriausia Vokietijos futbolo komanda. Neįdomu, kai nebelieka intrigos. Tačiau Europos ir Pasaulio futbolo čempionatų kovomis visuomet domiuosi“, – kalbėjo keliautojas. O vietoj kavinės savininko Rimo Želvio pasiūlyto bokalo alaus jis pasirinko puodelį juodos kavos.

Prisiekęs keliautojas trumpai papasakojo apie savo keliones pėsčiomis po įvairias pasaulio šalis, kurias, anot jo, pradėjo nuo „vakariausio Portugalijos taško į rytus“. Jis minėjo, kad rytų šalių, pavyzdžiui Kinijos, kultūra ir žmonių papročiai labai skiriasi nuo europietiškų. Tačiau dabar, grįžus namo iš Vilniaus, Christianui tolesnius kelionės planus teks atidėti, nes jo sužadėtinė laukiasi kūdikio, o spalį planuojamos sutuoktuvės.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.