Nauja technika stumia iš ūkių padėvėtą

Žemdirbiai supranta, kad darbas su nauja technika – efektyvesnis ir kokybiškesnis. Taip pat visiems aišku, jog įsigijus naujus traktorius ir kombainus techninių problemų būna gerokai mažiau, nes per garantinį laikotarpį įvykstančius gedimus šalina techniką pardavę firmos. Nei servisas, nei detalės tokiu atveju žemdirbiui nekainuoja. Naują traktorių ar kombainą išsimokėtinai pirkusiam žemdirbiui tereikia laiku įmokėti pinigus į pardavėjo sąskaitą. Nesilaikant šių įsipareigojimų gali kilti rimtų konfliktų.

Vis dėlto, nors ir neabejodami naujos technikos privalumus, mūsų krašto ūkininkai pastaraisiais metais jos pirkdavo labai mažai – po keliolika traktorių ir vieną kitą kombainą kasmet.

Situacija pastebimai pagerėjo pernai. Rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus duomenimis, mūsų krašto žemdirbiai per praėjusius metus užregistravo 122 naujos žemės ūkio technikos vienetus. Tiesa, didesnę dalį šiame skaičiuje sudarė anaiptol ne traktoriai ir kombainai. Paklausiausios buvo priekabos su perkrovimo įranga.

Anot Žemės ūkio skyriaus vedėjo Justo Zabėlos, nereikėtų tuo stebėtis. „Antrus metus iš eilės grūdų augintojai turėjo problemų dėl ypač lietingų orų, užklumpančių per javapjūtę. Pernai lietus pylė vos ne kasdien. Todėl įvažiuoti sunkvežimiams į permirkusius laukus nebuvo jokių galimybių. Laukuose dirbantį kombainą įmanoma buvo pasiekti nebent traktoriumi. Atgabentą grūdų krovinį iki sunkvežimio, laukiančio ant kelio, reikėdavo perkrauti. Tada ir praversdavo vadinamosios perkrovimo priekabos. Jų naudą ypač pajuto sandėlių neturintys ir dėl to grūdus, kaip sakoma, „nuo kombaino“ parduodantys ūkininkai. Jiems perkrovimo priekabos pravers dar ne kartą. Gal net ir ateinantį rudenį“, – kalbėjo J. Zabėla.

Kad ūkininkai nieko gero iš gamtos nesitiki, galima spręsti ir pagal tai, kad pernai buvo užregistruoti du nauji vikšriniai kombainai. Šiuos brangius pirkinius įsigijęs ūkininkas praėjusį rudenį išgelbėjo ne tik savo, bet ir kitų grūdų augintojų derlių. Pastarieji gali džiaugtis, kad buvo galimybė tokią techniką pasiskolinti.

Iš viso per praeitus metus rajone užregistruota 606 vienetai žemės ūkio technikos. Iš šio kiekio maždaug penktadalis – nauja.

Šie duomenys tik patvirtina, kad pasvaliečiai ūkininkai ir toliau dažniausiai perka kelerius metus panaudotus, bet keliskart pigesnius traktorius bei kombainus. Nes ir „agentų“, surandančių tokios technikos prancūzų, vokiečių, danų ūkininkų ūkiuose, kol kas yra pakankamai. Bet situacija, atrodo, pamažu keičiasi ne prekiautojų dėvėta technika naudai. Prieš 2–3 metus bendrame registruojamame traktorių bei kombainų kiekyje nauji sudarydavo anaiptol ne penktadalį kaip dabar, o tik kelis procentus. Tokioms permainoms įtakos turi tai, kad ūkininkai, tikėdamiesi gauti Europos Sąjungos paramą naujai technikai įsigyti, parengia daugiau ūkio plėtros planų. Aišku, toks aktyvumas yra pagirtinas. Bet ne mažiau reikšmingi ir kiti faktoriai. Kaip kad konkurencijos didėjimas tarp naują techniką siūlančių firmų, taip pat gerėjančios paskolų iš bankų gavimo sąlygos. O jei dar pakiltų žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos, žemdirbiai nudrengtos technikos galėtų išvis atsisakyti.

Mūsų rajono ūkininkai naujai technikai įsigyti pernai išleido 12 mln. eurų. Kasmet tam jie skiria vis didesnę sumą. Sunku patikėti, kad, tarkim, prieš 3–4 metus šios investicijos tesiekdavo kelis milijonus litų.

Bet dėl praėjusį rudenį paskelbtos ekstremalios situacijos technikai pirkti išleidžiamos sumos tikriausiai taip greitai nebedidės. Tarkim, per pirmuosius du šių metų mėnesius užregistruoti 89 žemės ūkio technikos vienetai. Iš jų – tik vienas naujas traktorius. Tačiau nerimauti dėl to dar anksti. Kaip pastarųjų metų patirtis, svarbiausi technikos pirkimai vyksta pavasarį ir vasarą. Kituose šalies rajonuose šiemet kol kas nėra užregistruota nė vieno naujo traktoriaus ar kombaino.

Pasvalio rajono žemdirbių parkas tikrai nėra mažas. Jį sudaro beveik 7000 vienetų žemės ūkio technikos. Iš to skaičiaus apie 3800 – ratinių traktorių, 250 – javų kombainų. Pastarųjų tikriausiai yra dvigubai daugiau. Anot J. Zabėlos, ūkininkai dažnai jų, kaip, beje, ir savaeigių pesticidų purkštuvų nė neregistruoja. „Jeigu javų kombainas naudojamas tik šalia sodybos esančiuose ūkio laukuose ir juo nereikia važinėti vieškeliais, jo registracija nėra būtina. Be to, atsitinka ir taip, kad ūkininkas net ir norėdamas priregistruoti kombainą, to padaryti negali, nes neturi įsigijimo dokumentų“, – aiškino J. Zabėla.

Likusią registruotos žemės ūkio technikos parko dalį sudaro apie 1600 priekabų bei maždaug 800 puspriekabių. Tarp visų rajone registruotų traktorių apie 270 – vikšriniai. Dauguma jų seni, visko matę rusiški. Tačiau jau yra ir keliolika vakarietiškų „Challenger“, „Case“, įsigytų prieš 5–6 metus. Praeitą lietingą rudenį ši technika geriausiai tiko įmirkusiai dirvai arti, nes ratiniai traktoriai, kad ir galingi, ne visuose laukuose galėjo patraukti kelių verstuvų plūgą.

Vis dėlto, tikėtis, kad po šių „gamtos pamokų“ rajono ūkininkai šiemet daugiau pirks vikšrinių traktorių, matyt, neverta. Nes ši technika tikrai nėra pigi. Vienas naujas vikšrinis traktorius kainuoja apie 170 tūkst. eurų. Tokį įpirkti gali nebent pelningai dirbančios žemės ūkio bendrovės arba stambūs ūkininkai.

Taigi daugumai žemdirbių teks apsieiti be šios technikos. Nes ir panaudotų vakarietiškų vikšrinių traktorių pasiūla yra gan menka. Be to, neaišku, kokia bus tokių traktorių techninė būklė. Vokietis ūkininkas nepriekaištingai veikiančio, kad ir nenaujo, vikšrinio pusvelčiui tikrai neparduos.

Beje, dar nėra visiškai „pavargusi“ ir mūsų žemdirbių technika. Pernai vykusių techninių apžiūrų metu buvo patikrinta maždaug 2800 žemės ūkio mašinų. Beveik visos jos atitiko nustatytus reikalavimus. Žemdirbiai nebedrįsta naudoti netvarkingų traktorių, priekabų, kombainų. Žmonės jau įprato, kad eksploatuojamos technikos būklė būtų nepriekaištinga.

Beje, žemės ūkio mašinų techninės apžiūros vyks ir šį pavasarį, balandžio mėnesį. Anot J. Zabėlos, šiemet joms turėtų būti pristatyta maždaug 1000 vienetų mažiau technikos nei pernai. „Tokie svyravimai būdingi. Kadangi naujai technikai apžiūros privalomos kas trečius, dėvėtai – kas antrus metus, o pernai jos buvo pristatyta gan daug, šiemet laukiame tam tikro „atoslūgio“, – svarstė J. Zabėla.

Jis taip pat priminė, jog per šiemetes apžiūras ypatingas dėmesys bus kreipiamas į tai, kaip veikia variklio blokavimo mechanizmo įranga traktoriuose, užvedamuose paleidimo motoru. Tokios patikros būtinos, siekiant išvengti nelaimingų įvykių ar net mirtinų sužalojimų darbe.

Techninės apžiūros prasidės balandžio 4 d. Daujėnų seniūnijoje ir tęsis iki 24-osios.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.