Liudykime vieno žmogaus galią

Iki Pasvalio krašto „deimančiukų“ apdovanojimo ceremonijos lieka savaitė. Tai jau ketvirtą kartą organizuojama šventė. Regis, viskas aišku – renginio formatas žinomas, svečių sąrašas sudarytas, darbai ir pareigos paskirstytos, belieka laukti. Reikėtų būti ramiam, bet neišeina. Jaudulio tiek pat, kaip ir prieš ketverius metus, kai pirmą kartą kilo mintis pagerbti šalia mūsų gyvenančius mažus kasdienybės didvyrius. Gal net ne jaudulio, pasididžiavimo – žinant, jog greta gyvena žmonės, kurie savo buvimu, savo darbais, savo sielos šiluma daro mūsų gyvenimus gražesnius ir laimingesnius.
Ir svarbiausia – jie neverkia. Nesiskundžia bloga valdžia, didelėmis kainomis, prastu gyvenimu, niekam tikusiais kaimynais. Jie moka džiaugtis gyvenimu ir tuo džiaugsmu užkrečia aplinkinius. Šie žmonės kiekvieną dieną įrodinėja, kiek daug gali vienas paprastas eilinis žmogus. Netikite?
Ar sutiktumėte kiekvieną dieną neatlygintinai keliauti į palaikomojo gydymo bei slaugos skyrių ir prižiūrėti ten gulinčius ypatingos priežiūros reikalaujančius žmones – maitinti, plauti, perrenginėti? O štai švobiškietė Lina Čepulytė tai daro jau septynerius metus. Be užmokesčio! Pabandykite paklausti šios nepaprastos moters, kas yra laimė…
O gal geriau pasiteiraukite pajiešmeniečio Vaidoto Gikio apie tai, kur nuveda svajos ir atkaklumas. Tikėjimas savimi ir šalia esančiais padėjo šiam vyrui naujam gyvenimui prikelti senąją Raubonių karšyklą ir išgarsinti mūsų kraštą visoje Lietuvoje.
Nustebsite, tačiau yra žmonių, kurie drįsta mesti iššūkį laikui ir… laimėti. Gegabrastos kaime gyvenanti Elena Rutkauskaitė niekada negalvojo apie šlovę, reitingus ir apdovanojimus. Tėviškė visada buvo svarbiausia jos gyvenimo vertybė, visa ko atspirties taškas. Kaimo šviesuolė su kaupu grąžino skolą ją užauginusiam kraštui. Už unikalaus sentikių kultūrinio ir istorinio paveldo išsaugojimą, Liudykime vieno žmogaus galią krašto kultūros puoselėjimą Elena Rutkauskaitė pelnytai verta krašto deimanto vardo.
Nuolatiniams „Darbo“ skaitytojams dauguma „deimančiukų“ žinomi ir pažįstami. Smagu, kad redakcijos ir skaitytojų mintys sutampa. Dar smagiau, kad kiekvienas šių žmonių vertas net ne atskiro straipsnio – knygos.
Sąjūdžio pradininkas Pasvalio krašte, poetas, seniūnas, patriotas… tai tik keli epitetai, kuriuos gali pritaikyti narteikiečiui Steponui Rimkui. Norite artimiau pažinti šį žmogų – atvažiuokite į Joniškėlį – vietą, kurią jis pavertė vienu gražiausių Lietuvos miesteliu.
Visiems nuolat bambantiems tautiečiams optimizmo vertėtų pasimokyti iš 76 metų namišietės Aldonos Petruokienės, kuri žino labai paprastą laimės receptą – jei pykčio nelaikai, blogų žmonių nebūna.
Blogų žmonių nėra ir pasvalietei Genovaitei Tamulionienei. Ši senjorė jau daug metų tyliai ir kantriai, be jokių etatų ir atlygio paprasčiausiai padeda žmonėms. Dažniausiai tiems, kuriuos visuomenė „nurašė“…
Nepaprastu altruizmu pasižymi ir UAB „Burbuliukas“. Nors ši įmonė veikia Panevėžyje, jos savininkai – pasvaliečiai. Modernūs verslininkai nepamiršta gimtojo krašto ir dosniai remia Pasvalio kultūrą.
Mums nuolat kabina išvažiuojančios, išsivaikštančios provincijos etiketes. Kad taip nėra, kad jauni žmonės grįžta ir kuria čia sėkmingą verslą liudija ir jūsų pasiūlyti verslo „deimančiukai“. Netradicinis mąstymas ir kartu – senųjų tradicijų puoselėjimas, nuoširdi meilė klientui ir pagarba darbuotojui – tai labiausiai mūsų krašto žmonės vertina UAB „Naujoji mėsinė“ ir siuvyklos „Kreivi“ darbe.
Tai, kad žmonės ilgisi ir žavisi senosiomis tradicijomis, puikiai iliustruoja žemdirbių nominacija. Jūsų pasiūlyti kandidatai – ne pirmus metus ūkininkaujančios šeimos, bendruomenės pagarbą užsitarnavusios sunkiu kasdieniu darbu bei neabejingumu aplinkinių rūpesčiams.
Džiaugiamės, kad mūsų skaitytojams pedagogas ir be jokių vyriausybės programų vis dar yra prestižinė profesija.
„Tai mokytoja, kuriai nereikia „scenų“ ir didelių kalbų. Tai žmogus, kuris nuoširdžiai atlieka savo darbą. Ji mokė mūsų tėvus. Džiaugiamės, būdami šalia jos.“ Taip jūs rašote apie Lėvens mokyklos matematikos mokytoją Ziną Vaščenkovą.
„Yra toks pasakymas „nuo Dievo“. Nežinau, ar taip galima sakyti apie mano lietuvių kalbos mokytoją Laimą Vaitkevičienę, bet jei kada Dievulis sugalvotų kurti mokytojo etaloną, ši asmenybė būtų puikiausias pavyzdys. Buvau jos mokinys. Dabar stebiu, kaip ji moko mano sūnų. Ir tada prieš dvidešimt metų, ir dabar negaliu suprasti, kaip mokytoja sugeba rasti kelią į vaikų sielas. Be šaukimo, grasinimo, prievartos. Kaip sugeba pasakoti tai, ko negavau net penkerius metus sėdėdamas Vilniaus universitete. Mokytoja ekspertė, straipsnių ir scenarijų autorė, intelektualė… tai tik maža dalis šio neeilinio „deimanto“…
O kartais tam, kad suprastum, koks yra žmogus, pakanka vieno sakinio. „Ji buvo ta, kuria aš pirmą kartą patikėjau kaip žmogumi, kaip mokytoja, kaip drauge. Niekada to nepamiršiu“… Tai žodžiai laiško, kuriame kažkuris iš jūsų kalba apie Svalios progimnazijos pradinių klasių mokytoją Rasą Sturienę.
„Deimančiukų“ ceremonija buvo sugalvota ne tik tam, kad parodytų, kiek daug nepaprastų žmonių gyvena šalia mūsų, bet ir išmokytų jais džiaugtis.
Argi nėra laimė šalia savęs turėti jauną policijos pareigūną, kuris sudėtingose situacijose sugeba priimti nestandartinius sprendimus, galinčius išgelbėti gyvybę? Nuolatiniai „Darbo“ skaitytojai greičiausiai iš karto suprato, jog kalba eina apie Luką Želvį – jauną policininką, kuris nuoširdžiai mėgaujasi savo darbu visų mūsų labui.
Pro jūsų akis nepraslydo ir didžiulę patirtį turintis Pasvalio rajono policijos komisariato vyresnysis tyrėjas Ričardas Abukas. Jo profesionalumas padėjo ne vienam iš mūsų.
Daujėnų ugniagesių komandos ugniagesio gelbėtojo Stepono Vyčo pavardę galbūt girdėjo ne visi, tačiau galite būti tikri, kad per dvidešimt šešerius tarnybos metus šiam vyrui su ugnimi teko kovoti kiekvienoje mūsų rajono gyvenvietėje. Narsa, drąsa, pareiga, atsakomybė, ištikimybė – visa tai apie Steponą Vyčą.
Jau ne kartą esame rašę, kad šiais laikais kiekvienas kaime dirbantis laiškanešys vertas medalio. Smagu, kad tai suprantate ir noriai siūlote kandidatus. Štai Puodžių kaimo gyventojai rašo:
„Rasa Bizimavičienė – turbūt pirma ir paskutinė laiškanešė mūsų kaime, kuri turi tiek daug pozityvumo ir energijos. Tai be galo šiltas žmogus. Niekada nepraeis nepasisveikinus, nepakalbinus mūsų senolių, nenusišypsojus. Spindintis mūsų krašto „deimančiukas“.
Daujėniečiai didžiuojasi, kad jų pašto viršininkė Vida Kazilionienė randa laiko ne tik darbui, bet ir visuomeninėms pareigoms – būdama kaimo seniūnaite rūpinasi sodiečių gerove. O štai krinčiniečiai džiaugiasi, kad jų kraštietė Asta Luomonienė nesusigundė didelių miestų ir užsienio vilionėmis. Jauna moteris grįžo į tėviškę, dirba pašte ir savo krepšyje pakiemiais kartu su laiškais ir laikraščiais neša gerą nuotaiką, nuoširdumą ir artimo meilę…
Ieškodami atsakymo į klausimą, ką gali vienas žmogus, paskaitykite mūsų laikraščio publikaciją apie Pasvalio sutrikusio intelekto žmonių užimtumo centre „Viltis“ dirbančią socialinę darbuotoją Janiną Židonienę. Augindama negalią turinčią dukrą, ji, kaip niekas kitas, gerai supranta, kokios pagalbos reikia šiems žmonėms.
Pasidomėkite, kiek vaikų atrado vaikystės džiaugsmą, išmoko šypsotis, patikėjo savimi susipažinę su nepaprastai darbščia bei iniciatyvia Pasvalio šeimos gerovės centro vadove Jurgita Venskiene. Turėti valdžią ir būti „nevaldišku“ – tai duota ne visiems. Pasvalio apylinkių seniūnijos socialinio darbo organizatorė Laima Šaniauskienė jūsų įvertinimo sulaukė todėl, kad visuomet pirmiausia mato žmogų, kaimyną, draugą, nelaimės ištiktąjį, o tik paskui „klientą“ ar „statistinį vienetą“.
Panašiai pasaulį mato ir Pasvalio ligoninės gydytoja neurologė Regina Mitrienė. Paskaitykime dar vieną jūsų laišką:
„Sergu nepagydoma neurologine liga, tad nuolat tenka bendrauti su šia gydytoja. Regina Mitrienė man padėjo suprasti, tad kartais svarbiausia ne vaistai, o optimizmas. Tikėjimas, kad neįgalus žmogus nėra visuomenės atstumtasis. Kad visose situacijose reikia džiaugtis tik kartą duotu gyvenimu…“
Mikoliškiečiai apie savo medicinos punkto slaugytoją Oną Jurkštienę kalba paprasčiau.
„Ji ta, pas kurią, ištikus bėdai, beldžiamės pirmiausia. Ant jos rankų gimstame ir mirštame. Gal žodžiais ne visada mokame išreikšti tai, ką jaučiam jai, bet šio „deimančiuko“ nekeistume ir į didžiausią aukso kalną.“
O štai eilutės, padėjusios rasti dar vieną nepaprastą žmogų. „Labai dažnai pirminė medicininė pagalba lieka nepelnytai užmiršta. Mes dažniausiai dėkojame mus operavusiems, gydžiusiems medikams, tačiau pamirštame tuos, į kurių rankas patenkame pirmiausia. Kalbu apie greitąją medicininę pagalbą. Ten dirba nepaprasti žmonės. Viena jų – Rita Veckienė. Tai ne „deimančiukas“, o visas „deimantas“. Pasidomėkite.“
Pasidomėjome ir nominavome.
Į galutinį „deimančiukų“ sąrašą pateko ir pulkelis gražaus jaunimo. Tai kūrybiniais bei mokslo pasiekimais savo mokyklas ir kraštą garsinantys moksleiviai, jauni sportininkai, apie kurių pergales žino visa Lietuva ir net pasaulis.
Grūžių kaimo biblioteka galbūt ir nepateks į pasaulinius analus, bet čia dirbančios bibliotekininkės Danutės Ratinskienės kuriamas mažas šviesos, gėrio, vilties pasaulis kai kam galbūt taps viso gyvenimo pagrindu. Kaip ir tai, ką daro Diliauskuose dirbanti Audra Strekienė. Kai kam gali pasirodyti, jog ji moko tik banalių šokių žingsnelių. Tačiau tie, kurie supranta (o „Darbo“ skaitytojai būtent tokie), žino, jog tai kur kas svarbesnės grožio, pasitikėjimo, estetikos, savitarpio supratimo, pasaulio suvokimo pamokos, išliekančios visą gyvenimą.
Atrasti grožį kasdieniuose reiškiniuose, pajusti žodžio, judesio, minties galią, patikėti stebuklu jau daug metų mus moko Pasvalio kultūros centro ir Gintaro Kutkausko klėties teatro režisierė Ramunė Uždavinienė. Nors dažnai linkusi likti šešėlyje, bet turėdama nepaprastą estetiškumo pojūtį bei gebėdama originaliai mąstyti, ši menininkė daro mūsų gyvenimus šviesesnus.
Pagalvokite – kiek daug gali padaryti vienas paprastas žmogus.

Balsuoti už „deimančiukus“ galima čia

2017 metų Pasvalio krašto „deimančiukai“

Moksleivis
Nedas Stankevičius (Lėvens pagrindinė mokykla).
Evelina Sakalauskaitė (Petro Vileišio gimnazija).
Viktorija Aglinskaitė (Pumpėnų gimnazija).

Senjoras
Aldona Petruokienė (Namišiai).
Genovaitė Tamulionienė (Pasvalys).
Steponas Rimkus (Narteikiai).

Mokytojas
Laima Vaitkevičienė (Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė).
Zina Vaščenkova (Lėvens pagrindinės mokyklos matematikos vyr. mokytoja).
Rasa Sturienė (Svalios progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė).

Laiškanešys
Rasa Bizimavičienė (Vaškų krašto laiškanešė).
Vida Kazilionienė (Daujėnų pašto viršininkė).
Asta Luomonienė (Krinčino pašto viršininkė-laiškanešė).

Verslas
UAB „Burbuliukas“.
UAB „Naujoji mėsinė“.
Siuvykla „Kreivi“.

Bendruomenė
Puškonių bendruomenė.
Pervalkų bendruomenė.
Tetirvinų bendruomenė.

Socialinis darbuotojas
Jurgita Venskienė (Pasvalio šeimos gerovės centro vadovė).
Janina Židonienė (Pasvalio sutrikusio intelekto žmonių užimtumo centro „Viltis“ socialinė darbuotoja).
Laima Šaniauskienė (Pasvalio apylinkių seniūnijos socialinio darbo organizatorė).

Žemdirbys
Žilvinas Čabas (Švobiškio kraš- to ūkininkas).
Vytautas Židonis (Jurgėnų krašto ūkininkas).
Vaidas Mačėnas (Saločių krašto ūkininkas).

Medikas
Regina Mitrienė (Pasvalio ligoninės gydytoja neurologė).
Rita Veckienė (Greitosios medicininės pagalbos slaugytoja, Pasvalio PASPC laboratorijos laborantė).
Ona Jurkštienė (Mikoliškio medicinos punkto slaugytoja).

Kultūros darbuotojas
Danutė Ratinskienė (Grūžių kaimo bibliotekininkė).
Ramunė Uždavinienė (Pasvalio kultūros centro režisierė).
Audra Strekienė (Pasvalio kultū- ros centro Diliauskų skyriaus šokių vadovė).

Sportininkas
Violeta Mickutė (Pasaulio shotokan karatė čempionė).
Saimonas Banys (Lietuvos bokso čempionas).
Vilija ir Ramunė Parimskytės (daugkartinės įvairių Lietuvoje vykusių bėgimo mėgėjų varžybų nugalėtojos ir prizininkės).

Pareigūnas
Lukas Želvys (Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Pasvalio rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiasis patrulis).
Ričardas Abukas (Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Pasvalio rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnysis tyrėjas).
Steponas Vyčas (Daujėnų ugniagesių komandos ugniagesys gelbėtojas).

Metų įvykis
II Šiaurės Lietuvos chorų festivalis.
„Baltoji vakarienė“.
Rekordinė Pervalkų bendruomenės eglutė.

Pasvalio krašto „deimantas“
Vaidotas Gikys
Lina Čepulytė
Elena Rutkauskaitė

Balsuoti už „deimančiukus“ galima čia

Balsuoti už geriausius kviečiame mūsų laikraščio interneto svetainėje adresu www.darbs.lt/balsavimas-2017/ Dėmesio! Iš vieno kompiuterio galima balsuoti tik vieną kartą. Jei nepavyksta balsuoti – išbandykite kitą naršyklę! Taip pat galite balsuoti ir paprastu paštu. Parašykite, kurie pretendentai verti tapti geriausiais ir laiškus siųskite adresu „Darbas“, Vilniaus g. 4, Pasvalys LT-39149. Internetinis balsavimas vyks iki kovo 9 d. 24 val. Balsavimas paštu – iki kovo 8 d. Balsavimo rezultatai bus paskelbti kovo 11 d., sekmadienį, 13 val. Pasvalio kultūros centre vyksiančioje iškilmingoje „deimančiukų“ apdovanojimo ceremonijoje. Šventės svečiai – pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.