Suniokoti socialinį butą „paskatino“ meilė vaikams

Minimalų atlyginimą gaunančiam ir vos galą su galu suduriančiam žmogui įsigyti butą mieste, net ir tokiame kaip mūsų Pasvalys, tikriausiai neįmanoma. Nes žmogaus gyvenimas – pernelyg trumpas, kad spėtum pasiekti šį tikslą. Daugiau vilčių tam turi nebent iš socialinių pašalpų gyvenantys ir niekur dirbti nebeplanuojantys asmenys. Valdžia tokiems skiria ne tik lėšų pragyventi, bet ir pasirūpina, kad jie neliktų be pastogės. Socialiniai būstai yra savivaldybių nuosavybė, tad jos ir stengiasi, kad į juos įsikraustantys piliečiai galėtų gyventi be jokių problemų. Tarkim, tokių kaip remontas ir pan.

Buto gyventoja turbūt neketino antrąkart naudoti tapetų. Svarbiausias tikslas buvo kuo daugiau jų nuplėšti. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Deja, ne visi socialinių būstų raktus gavę asmenys įvertina tokį valdžios rūpestingumą. Tokių atvejų būta ir Pasvalyje. Miesto gyventoja M. G., sausio 4 dieną išsikrausčiusi iš Biržų g. 12 jai skirto socialinio buto, taip jį nusiaubė, kad ten dar ilgai niekas negalės gyventi. Pasižvalgyti po atlaisvintą butą socialinių darbuotojų lydimiems vicemerui bei miesto seniūnui pamatytas vaizdelis „ir kvapelis“ privertė net atsilošti: virtuvėje, kurią pagal plotą teisingiau būtų vadinti valgomuoju, suskaldytos keraminės plytelės, viePraeitą trečiadienį, apie 15 valandą, Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gavo pranešimą apie gaisrą Gedučių miške esančioje sodyboje. Į nelaimės vietą atskubėjus ugniagesiams, rąstinis 120 kv. metrų ploto namas jau buvo supleškėjęs iki pamatų. Tad nebeprireikė ir gaisro gesinimo darbų. Palaistę vandeniu dar kai kur smilkusias nuodėgulių krūveles ir pasižvalgę po gaisravietę, ugniagesiai išvyko atgal. Anksčiau Pasvalio girininkijai priklausiusią eigulio sodybą prieš kelerius metus įsigijo R. U., gyvenantis Joniškio rajone. Savininkas į ją atvykdavo nedažnai, namas buvo naudojamas kaip vasarnamis, nuolat jame niekas negyveno. Sodybą prižiūrėjo vienas Nairių kaimo gyventojas. Pašildyti namo jis buvo atėjęs ir antradienį vakare. Nuo Nairių kaimo iki sodybos – maždaug trys kilometrai. Todėl tikriausiai naktį kilusio gaisro niekas nepastebėjo. Gaisro priežastys dar nenustatytos. Įvykio tyrimą itin apsunkina tai, kad iš pastato nieko neliko. Pasak Priešgaisrinės apsaugos pareigūnų, labiausiai tikėtina, jog namas užsiliepsnojo dėl netvarkingo dūmtraukio ar šildymo katilo. „Darbo“ inf. Didelis namas supleškėjo iki pamatų toj buvusios ir nuplėštos kriauklės likę tik styrantys vamzdžiai, nekaip nuteikia ir abiejuose kambariuose bei koridoriuje nuplėšyti nuo sienų tapetai, apgadintos šiltinamųjų plokščių lubos, plaktuku numuštos visos durų rankenos, šiurpiai atrodo iš išplėštų elektros jungiklių bei rozečių lizdų išlindę laidai. Kažkada buvusiame tvarkingame bute jaukumo nebėra dėl nemalonaus kvapo, sklindančio iš pridergto suskaldyto klozeto. Keisti teks ir apskaldytas vonios korpuso keramines plyteles.

Netekus vaikų jų žaislai niekuo nesiskiria nuo kitų bute suverstų šiukšlių. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Žodžiu, išsikraustant buvo „padirbėta“ kaip reikiant – ko nepavyko išsigabenti, tą pasistengta sunaikinti. Kadangi nebuvo palikta nieko vertingo, neaišku, kodėl reikėjo sudaužyti buto durų spyną. Sunku patikėti, kad taip pasielgta dėl to, kad šeimininkė pamiršo, kur padėjusi raktus. Šarvo durys nupirktos ir įrengtos už Pasvalio butų ūkio lėšas. Todėl socialinio būsto gyventoja jokių nuostolių nepatyrė.

Kad butas ketvirtajame namo aukšte šiuo metu tuščias, namo gyventojai anaiptol nenusimena. Jie džiaugiasi galėsią pailsėti. Ten vos ne kasdien vykdavo „sabantujai“. Prisirinkdavo pijokų ir rėkaudavo gerdami iki ryto. Niekas negalėdavo jų nuraminti“, – pasakojo aukštu žemiau gyvenantys M. G. kaimynai, tikinę, kad ir išsikraustyti iš buto jai padėję du ne kartą ten viešėję „alchašai“.

Anot Pasvalio seniūnijos socialinės darbuotojos Vigilijos Paliulionytės, du vaikus – 15 metų dukrą ir 4 metų sūnų – pastaruoju metu viena auginusi 36 metų moteris problemų dėl alkoholio vartojimo turi jau seniai. Nebuvo abstinentas ir jos trečiasis vyras, kuris nuolat prieš ją neva smurtaudavęs. Po skyrybų, įvykusių lapkričio mėnesį, moteris ryžosi mesti gerti ir lapkričio 27 dieną ji sutiko pati vykti į Vilnių gydytis nuo alkoholizmo pagal „Minesotos“ programą, kurios kursas – lygiai vienas mėnuo.

Tačiau moteriai tai buvo pernelyg sunkus išbandymas – iškentusi vos savaitę, ji grįžo į Pasvalį. Po vėl prasidėjusių išgertuvių, gruodžio 19-ąją, Vaiko teisių apsaugos tarnyba atėmė abu jos nepilnamečius vaikus ir apgyvendino juos Grūžių vaikų globos namuose.

Netrukus motina pateikė prašymą Savivaldybei dėl socialinio buto pakeitimo į tokį pat būstą Grūžių kaime, nes ji norinti būti arčiau vaikų ir dažniau su jais matytis. Šis vienišos mamos pageidavimas nedelsiant buvo patenkintas ir sausio pradžioje ji jau galėjo įsikurti neribotam laikui skirtame socialiniame bute Grūžiuose. Niekas į šią permainą nebūtų atkreipęs dėmesio, jei ne minėti persikraustymo „nesklandumai“.

Pasvalio miesto seniūnijos socialinė darbuotoja Vigilija Paliulionytė ir seniūnas Kęstutis Mitras mano, jog butą Biržų g. 12 nusiaubė buvusi gyventoja keršydama Vaiko teisių apsaugos tarnybai, atėmusiai iš jos vaikus. Kitos priežasties, galėjusios iššaukti tokį nelaimingos mamytės pyktį, jie teigė nematantys. Savivaldybei priklausantį butą M. G. galėjo 2 p. Darbas 2018 m. sausio 23 d. Nr. 9 (9713) drąsiai niokoti, nesibaimindama jokios atsakomybės. Juk ji gyvena iš gaunamų pašalpų, vaikų neįgalumo, taip pat neturi jokio vertingo turto. Todėl teismo antstolių jai bijoti nereikia.

Kaip informavo socialinius būstus administruojančios bendrovės Pasvalio butų ūkio direktorius Marius Trinkūnas, butui padaryta žala įvertinta 1250 eurų. Bet jei ir toliau brangs paslaugos, apdailos medžiagos bei santechnikos įranga, šios sumos gali ir neužtekti. Kas padengs šiuos nuostolius? Tikriausiai mes – mokesčių mokėtojai. Nes Savivaldybė pinigų nespausdina… Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyresnioji specialistė Nijolė Grincevičienė teigė, jog mūsų rajone yra apie 250 socialinių būstų. Iš jų 95 – Pasvalyje. „Beveik visi prašymus dėl socialinio būsto skyrimo pateikiantys socialiai remtini asmenys pageidauja gyventi mieste. O čia neužimtų socialinių butų retai kada būna. Todėl užsiregistravusiems eilėje tenka laukti kelerius metus ar net dar ilgiau. Šiuo metu rajone socialinių būstų laukia 90–100 asmenų. Kaip jau minėjau, dauguma – Pasvalyje. Todėl pastarasis atvejis, kai puikiame bute miesto centre gyvenusi moteris pageidavo iškeisti jį į socialinį būstą atokiame kaime, yra išskirtinis. Iki tol tokio nėra buvę“, – kalbėjo N. Grincevičienė.

Tiesa, socialinis būstas Grūžiuose, kuriame dabar gyvena butą Pasvalyje nusiaubusi pasvalietė, anaiptol neblogas: jis taip pat dviejų kambarių, su visais patogumais ir pan. Todėl Savivaldybei tenka nerimauti, kad ir šis jos turtas gali būti suniokotas. Juk po pusmečio vaikus atgavusiai mamai niekas netrukdys vėl sumanyti kraustytis atgal į Pasvalį. Žinoma, jei ten bus skirtas kitas socialinis būstas. Taip gali įvykti, nes mūsų valdžia yra gera. Norint gauti butą, tereikia kuo daugiau ir dažniau gerti, niekur nedirbti, nesirūpinti savo vaikais ir problemos išsispręs savaime. Gal net ir socialinis automobilis bus paskirtas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.