Puškoniečius gąsdina jų namus paskandinti grasinantis potvynis

Ūkiniai pastatai jau skendi vandenyje. Dabar tas pats likimas gresia namams. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

„Vanduo jau apsėmė ūkinį pastatą, kiemą. Jei nieko nebus daroma, greit pasieks ir namą. Nežinau, kur reikės dėtis, kai po kambarius teks braidyti apsiavus guminiais batais.

Skambinau dėl tos nelaimės seniūnui, bet jis tikino niekuo negalintis padėti. Jau 13 metų čia gyvenu, bet tokių dalykų per tą laiką dar nebuvo. Nejaugi tam dirbau, kad viskas paskęstų vandenyje?“ – guodėsi į mūsų laikraščio redakciją paskambinusi Puškonių kaimo gyventoja Vilma Gvazdauskienė.

Nuvykus pasidairyti, kas ten dedasi, vaizdas, kurį išvydome, tikrai buvo pritrenkiantis: maždaug hektaro plote šalia „Via Baltica“ magistralės tyvuliuojanti bala jau seniai apsėmusi visų trijų Ramužių gatvelės pradžioje esančių sodybų savininkų daržus, sodelius, šiltnamius, taip pat ūkinius pastatus. Po vandeniu atsidūrė ir didesnė kiemų dalis. Kadangi vanduo be perstojo veržiasi tolyn, atrodo, greit bus apsemti ir likę dar žaliuojantys ploteliai.

Negalima sakyti, kad šių sodybų gyventojai nesiruošė tokiai gamtos stichijai. „Pievą užliejusi bala nemaža buvo dar rugpjūčio mėnesį. O kai rudenį pradėjo pilti lietūs, ji kasdien sėmė vis didesnius pievos plotus. Matydami, kad kylantis vanduo baigia pasiekti sklypo ribas, bandėme apsaugoti bent jau pastatus, sukasdami ilgus, nors ir neaukštus, žemių pylimėlius. Tačiau tai nedaug tepadėjo. Užteko, kad kelias paras smarkiau palytų, ir vanduo prasiveržė iš kitos pusės, beveik paskandindamas kartu ir tuos apsauginius pylimėlius“, – pasakojo V. Gvazdauskienė.

Jos nuomone, dėl to, kad bala nenusenka, kalčiausia kaimynystėje esančios sodybos savininkė Eugenija Mockūnienė, kuri iš valstybės 25 metams išsinuomotoje pievoje išsikasė pernelyg gilią marką. „Kasė tol, kol iš ekskavatoriaus kaušo kartu su žemėmis pradėjo byrėti drenažo vamzdeliai. Todėl nereikia stebėtis, kad, neturėdamas kur dėtis, vanduo kyla ir baigia pasiekti ne tik mūsų namus, bet ir dviratininkų bei pėsčiųjų takelio paviršių“, – svarstė V. Gvazdauskienė.

Tą pačią dieną Puškoniuose apsilankęs Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas sutiko, kad vaizdas ten „požiauris“, tačiau žmonių gyvybei kylantis vanduo dar negresia. „Prisiminkime, kokia buvo praeita vasara, ruduo. Todėl tokie potvyniai nėra netikėtas reiškinys. Dėl tokių pat problemų kenčia ne tik Puškonių gyventojai. Panaši situacija Gustoniuose bei dar ne viename kaime.

Iš žemių sukasti pylimėliai nuo plūstančio vandens neapsaugojo. Aidos DULKIENĖS nuotrauka

Bandysime skęstančius puškoniečius gelbėti pagilindami šalikelės griovelį. Aišku, neverta tikėtis, kad bala bus nusausinta. Tačiau, jei pavyks bent dešimčia centimetrų sumažinti vandens lygį joje, galėsime sakyti, kad minėta priemonė buvo veiksminga“, – kalbėjo G. Gegužinskas.

Merą lydėjęs teritorijų planavimo ir ūkio plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas melioracijai Vaidotas Kuodis mano, jog vandens lygis baloje kyla dėl užsikimšusio drenažo rinktuvo. „Šalia rinktuvo auga didelis gluosnis. Jo šaknys tikriausiai įsiskverbė į rinktuvo vidų, taip užblokuodamos vandens pratekėjimą.

Šį gedimą bandysime pašalinti. Bet tai padaryti galėsime ne anksčiau nei pavasarį, kai šiek tiek nuslūgs vanduo“, – aiškino V. Kuodis.

Taigi vandens išgąsdintiems puškoniečiams lieka tikėtis, kad pavasarinis potvynis nebus didesnis už rudeninį

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.