Iš Olandijos grįžusi pasvalietė verslą kuria gimtinėje

Jaunoji verslininkė siūlo įvairias grožio procedūras. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Paskutines dienas skaičiuojantys 2017-ieji, deja, vėl buvo paženklinti neslūgstančia emigracijos banga. Tad kiekvienas jauno žmogaus sugrįžimas iš turtingų Vakarų valstybių ir bandymas kurti verslą savo gimtinėje yra pagarbos ir dėmesio vertas žingsnis. Pusantrų metų Nyderlanduose praleidusi ir į Pasvalį sugrįžusi Odeta Mikelinskaitė įsitikinusi, kad verslo nišą galima rasti ir nedideliame provincijos mieste. Apie tai ir emgracijoje praleistus metus su žavia 20-mete verslininke kalbėjomės Kalėdų išvakarėse Pasvalyje, Taikos g. 13 daugiabučio namo pirmajame aukšte įsikūrusiame grožio salone „Naujas stilius“, kur Odeta nuomoja patalpas.

Dirbo jautienos fabrike

Odetos, kaip ir daugelio jaunųjų emigrantų, kelias į užsienį niekuo neišsiskiria. Aštuonias klases baigė Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinėje mokykloje, toliau – dveji metai Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje ir treji metai Panevėžyje, kur įgijo kvalifikuotos kirpėjos diplomą. Tačiau kirpėja taip ir neteko dirbti, nes su drauge nusprendė vykti į užsienį. Panevėžyje merginos susirado firmą, kuri siūlė įdarbinimo paslaugas Nyderlandų Karalystės fabrikuose. Jaunosios emigrantės apsidžiaugė sužinojusios, kad viename Roterdamo jautienos fabrike, kuriame firma pasiūlė darbą, yra jų pažįstamų. Odeta prisipažino, kad tėveliai nenoriai išleido vienturtę dukrą į užsienį, tačiau vėliau apsidžiaugė sužinoję, kad jų atžalai gerai sekasi.

Sunku įsivaizduoti, kad trapi mergina triūsė jautienos fabrike. „Iš tiesų darbas nebuvo lengvas. Per dieną tekdavo pasverti vidutiniškai nuo septynių iki devynių tonų mėsos. Konvejeriu atvažiuoja 30–40 kilogramų sverianti dėžė su įvairiais jautienos pjausniais, kuriuos reikėdavo surūšiuoti. Tad privalėjau išmokti apie penkiasdešimt olandiškų jautienos pavadinimų, nes klijuodavau atitinkamas etiketes“, – aiškino Odeta. Tuo olandų kalbos žinios ir baigėsi, nes beveik visur Nyderlanduose galima susikalbėti angliškai. Be to, pasvalietei tulpių ir malūnų šalies kalba pasirodė pernelyg sunki. „Atrodo, kad žmonės springsta olandiškai tardami žodžius. Nesuprasi, kada prasideda ir baigiasi sakinys“, – šypteli pašnekovė. Ji minėjo, kad jautienos fabrike maždaug iš 400 darbuotojų pusė buvo lietuviai.

„Iš pradžių maniau, kad Olandijoje dirbsiu tik tris vasaros mėnesius. Tačiau kai gaudavau atlyginimą ir pagalvodavau, kiek per tą laiką būčiau uždirbusi Lietuvoje, noras grįžti kažkaip išblėsdavo. Didelis atlyginimų skirtumas tapo didžiule paskata likti svetimoje šalyje. Be to, sugrįžus norint kurti savo verslą reikia nemažos sumos pinigų. Tad tie trys mėnesiai išsitęsė iki pusantrų metų“, – kalbėjo pašnekovė. Fabriko administracija uždirbtus pinigus be vėlavimų pervesdavo į banko kortelę. Reikėdavo pasirūpinti tik maistu, nes abi merginos gyveno įdarbinimo firmos nuomojamame bute. Lygindama olandiškas ir lietuviškas kainas, pasvalietė pastebėjo, kad kai kurie maisto produktai, taip pat drabužiai ir namų apyvokos prekės turtinguose Nyderlanduose pigesnės nei pas mus.

Laisvus savaitgalius Odeta ir jos draugė išnaudodavo pažintinėms kelionėms ne tik po Nyderlandus. Praėjusias Velykas merginos šventė Paryžiuje. Kelionių metu žavėjosi Nyderlandų sostinės Amsterdamo ir antro pagal dydį Belgijos miesto Antverpeno įspūdinga architektūra. O būnant Roterdame pašnekovė patarė aplankyti labai gražiai sutvarkytą didelį zoologijos sodą. Ji liko sužavėta sutiktų olandų draugiškumo bei dėmesio ir patarė aplankyti šią malūnais, sūriais, tulpėmis, klumpėmis garsėjančią šalį. (Atkelta iš 1 p.) Jaunoji verslininkė siūlo įvairias grožio procedūras. Tačiau pasvalietė nemano, kad liberalumu garsėjančioje Olandijoje lengvųjų narkotikų legalizavimas yra teigiamas dalykas. „Vaikščiojant Amsterdamo gatvėmis nuo iš kavinių sklindančio salstelėjusio narkotikų kvapo galima apsvaigti. Jausmas tikrai nėra malonus. Visa tai mato ir jaučia vaikai – labai abejoju, ar tai turi teigiamos įtakos jų brendimui“, – mąstė pasvalietė.

Grožį kuria moderniomis priemonėmis

Odeta prisipažino, kad Roterdame greičiausia būtų dirbusi iki šiol, jei ne meilės reikalai. „Liepą, grįžusi namo atostogų sutikau Mantą, su kuriuo buvau pažįstama anksčiau ir bendraudavau per „Facebook’ą“. Dabar užsimezgė tikra draugystė, tad dar savaitę prasitęsiau atostogas. Išvažiavusi pažadėjau Mantui grįžti ir savo pažadą tesėjau“, – šypsodamasi toliau pasakojo pasvalietė.

Iš Roterdamo į Pasvalį grįžusios merginos neviliojo perspektyva susirasti darbą kuriame nors prekybos centre. Odeta pasuko ten, kur širdis šaukė – į grožio verslą. Jo prekinis ženklas – „Magical Beauty by Odeta“ („Magiškas grožis pas Odetą“), kuris yra ir socialiniame tinkle „Facebook“. Įsigijusi verslo liudijimą, pasvalietė, kaip minėjome, išsinuomojo patalpas grožio salone „Naujas stilius“. Pokalbio metu pašnekovė minėjo, kad žengiant naują žingsnį labai svarbu yra palaikymas, paskatinimas. Už tai ji pirmiausia dėkinga savo draugui Mantui, kuris pats puikiai žino, ką reiškia turėti savo nuosavą verslą.

Olandijoje uždirbtus pinigus Odeta pirmiausia investavo į žinias. Kaune ir Panevėžyje pasvalietė baigė kursus ir tapo profesionalia kosmetike-estetike. Kita brangi pradedančiosios verslininkės investicija – šiuolaikinės modernios grožio industrijos priemonės. Jaunoji verslininkė aiškino, kaip procedūrų metu naudojami specialūs procedūriniai geliai ir veido arba kūno aparatai, skleidžiantys žemo dažnio galvanines sroves. „Nenaudojamos adatos, todėl visos grožio procedūros atliekamos be skausmo. Pavyzdžiui, lūpų putlinimu-drėkinimu labiau domisi merginos, o vidutinio amžiaus moterys nori mažinti raukšleles. Šia procedūra domisi ir vyrai, tik jų oda storesnė, todėl reikėtų daugiau procedūrų. Tuo tarpu pilvo odos stangrinimo procedūros labai naudingos kūdikių susilaukusioms moterims“, – aiškino kometikė-estetikė Odeta. Iš viso ji siūlo net 14 įvairių grožio procedūrų, pradedant veido valymu, baigiant blakstienų laminavimu su botoksu. Tokias pat paslaugas pasvalietė nusprendė teikti ir didesniame kaimyniniame Biržų mieste.

Verslininkė patikino, kad jos teikiamos grožio paslaugos yra dar reta verslo rūšis Lietuvoje. „Visoje Lietuvoje, manau, ne daugiau kaip dešimt verslininkių tuo užsiima. Tiek moteris, tiek vyras turi sau skirti dėmesio. O aš stengiuosi grožį išsaugoti ir jį paryškinti“, –baigdama pokalbį sakė O. Mikelinskaitė.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.