Ieškos budinčių globotojų

Lietuvoje prasideda globos namų pertvarka, inicijuota Prezidentės Dalios Grybauskaitės. Yra iškeltas uždavinys, kad iki 2020 metų šalyje neliktų vaikų globos namų, o valstybė sukurtų sąlygas visiems vaikams augti šeimos aplinkoje: šeimose, šeimynose ir pan.

Šiuo metu mūsų rajone yra 108 globojami vaikai, laikinai netekę tėvų globos. 74 vaikai globojami šeimose, 24 – vaikų globos namuose, 10 – šeimynoje.

Savivaldybės taryba neseniai patvirtino „Budinčio globotojo veiklos organizavimo Pasvalio rajono savivaldybėje tvarkos aprašą“.

Budinčio globotojo sąvoka Lietuvoje dar nauja. Mūsų rajone kol kas yra dvi šeimos, pasiruošusios būti budinčiais globotojais: turinčios pažymėjimus ir teigiamas Vaiko teisių apsaugos skyriaus išvadas. Planuojama, kad jose galės apsigyventi iki 10 vaikų per metus.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo Civilinio kodekso nuostata, jog vaiko iki trejų metų globa valstybiniuose globos namuose galės būti nustatyta tik išimtinais atvejais ir trukti ne ilgiau kaip tris mėnesius. Todėl ir numatyta organizuoti budinčio globotojo veiklą. Kitaip tariant, visokeriopai skatinti šeimas tapti budinčiais globotojais ir laikinai priimti be tėvų globos likusius vaikus į savo šeimą. Siekiama, kad tokiems vaikams būtų sudarytos šeimai artimos sąlygos, kad vaikai išvengtų žalos, kurią jų socialinei raidai daro buvimas globos institucijoje. Viena iš svarbiausių budinčio globotojo pareigų: užtikrinti emocinį bei fizinį vaiko saugumą, visavertį vaiko poreikius atitinkantį ugdymą, auklėjimą ir kasdienę priežiūrą. Budintys globotojai būtų tarsi tarpinė stotelė pereinant nuo institucinės globos prie nuolatinės globos šeimoje. Arba – laikinas prieglobstis vaikui, kol jo biologiniai tėvai atsikvošės, susitvarkys ir galės susigrąžinti savo atžalas.

Kas gali būti budinčiu globotoju? Jų paiešką organizuoja Globos centras (mūsų rajone šias funkcijas atlieka Paslaugų ir užimtumo centras pagyvenusiems ir neįgaliesiems) ir pagal specialią programą atestuoti socialiniai darbuotojai. Suradus žmones, norinčius ir galinčius tapti budinčiais globotojais, jiems bus pasiūlyta apsilankyti Vaiko teisių apsaugos skyriuje. Šio skyriaus specialistai atliks pradinį įvertinimą: ar žmogus, siekiantis tapti budinčiu globotoju, atitinka globėjui taikomus reikalavimus. Jei atitinka, pretendentas bus nukreiptas į mokymus pagal GIMK (globėjų ir įtėvių mokymo bei konsultavimo) programą. Tokių mokymų nereikės tik tiems, kurie teigiamą išvadą dėl pasirengimo tapti globotoju jau yra gavę iš atestuotų socialinių darbuotojų ir savo šeimose jau globoja bent vieną ar kelis vaikus.

Globos centras, iš Vaiko teisių apsaugos skyriaus gavęs išvadą dėl žmogaus pasirengimo tapti budinčiu globotoju, jį įrašys į budinčių globotojų sąrašą.

Jei atsiras tėvų globos netekęs vaikas, Globos centras susisieks su budinčiu globotoju ir su juo pasirašys iki dvylikos mėnesių trukmės tarpusavio bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartį.

Budinčio globotojo šeimoje apgyvendinama nuo vieno iki trijų laikinai be tėvų globos likusių vaikų. Išimties tvarka, siekiant neišskirti brolių ir seserų, gali būti apgyvendinta iki penkių vaikų. Be to, globotojo šeimoje negali būti apgyvendinta daugiau kaip vienas vaikas, jei jis dar nėra sulaukęs vienerių metų arba turi vidutinę ar sunkią negalią. Išimties tvarka, neišskiriant brolių ir seserų – ne daugiau kaip du vaikai.

Jei budinčio globotojo šeimoje auga ir biologinių vaikų, bendras biologinių ir globojamų vaikų skaičius negali būti didesnis kaip penki.

Budintis globotojas vaiką gali globoti ne ilgiau kaip vienerius metus, išskyrus atvejus, kai Vaiko teisių apsaugos skyrius Globos centrui pateikia motyvuotą siūlymą pratęsti šį terminą. Per tą laiką atitinkamos institucijos privalo išspręsti globojamo vaiko likimą: ar jis bus grąžintas biologinei šeimai, ar atiduotas nuolatiniams globėjams. Budintis globotojas pats vaiko pasirinkti negali: kuri iš šeimų geriausiai atitinka vaiko poreikius, sprendžia Globos centras, bendradarbiaudamas su Vaiko teisių apsaugos skyriumi. Globotojo šeimoje negali būti apgyvendinami vaikai, sergantys infekcinėmis ar kitomis pavojingomis užkrečiamomis ligomis.

Budinčio globotojo ligos ir stacionaraus gydymo laikotarpiu arba kai jis dėl objektyvių priežasčių (šeimos nario mirtis, liga ir pan.) laikinai negali vykdyti sutartyje numatytų įsipareigojimų, Globos centras organizuoja vaiko apgyvendinimą kito budinčio globotojo šeimoje, Globos centre, šeimynoje ar trumpalaikės socialinės globos paslaugas teikiančioje įstaigoje.

Budintis globotojas su globojamais vaikais negali būti susietas giminystės ryšiais. Savo veiklą jis vykdo pagal individualios veiklos pažymėjimą.

Laukimo laikotarpiu, kai budinčio globotojo šeimoje dar nėra apgyvendintų vaikų, jam kiekvieną mėnesį mokamas 100 eurų atlygis. Jei budinčio globotojo šeimoje apgyvendinamas vienas vaikas, globotojui mokamas 400 eurų atlygis, du vaikai – 600 eurų, trys vaikai – 800 eurų, keturi vaikai – 1000 eurų, penki vaikai – 1200 eurų. Už kiekvieną globotojo šeimoje apgyvendintą vaiką dar mokama 152 eurų dydžio vaiko globos išmoka, taip pat pagalbos pinigai vaiko poreikiams tenkinti – irgi 152 eurai. Taigi priklausomai nuo globojamų vaikų skaičiaus, budintis globotojas per mėnesį iš viso gali gauti nuo 704 eurų (kai globoja vieną vaiką) iki 2720 eurų (kai globoja penkis vaikus). Vidutinis vieno vaiko išlaikymas valstybinėse globos institucijose kainuoja apie tūkstantį eurų per mėnesį, o pas budintį globotoją – nuo 544 iki 704 eurų. Tad pinigų valstybė tik sutaupys.

Kaip sekasi budintiems globotojams ir pas juos patekusiems vaikams, atidžiai kontroliuos Vaiko teisių apsaugos skyriaus, Globos centro darbuotojai.

Globos centras gali vienašališkai nutraukti sutartį su budinčiu globotoju, jei paaiškėja jo ar jo aplinkos asmenų bet kokios rūšies smurtas prieš vaiką, neadekvatus budinčio globotojo elgesys ar kitos aplinkybės, dėl kurių būtinas toks sprendimas. Sutartis nutraukiama ir tuo atveju, kai globotojas nevykdo tvarkos apraše keliamų reikalavimų ir sutartyje numatytų įsipareigojimų.

Rajono Savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė minėjo, jog pagal esamą situaciją, norint užtikrinti, kad visi laikinai be tėvų globos likę vaikai patektų į šeimas, mūsų rajone turėtų būti bent dešimt budinčių globotojų.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.