Atjaunėti Maldos namams padeda geradarių aukos

Renovacijos darbus atliekančios UAB „Jostatyba“ direktorius Linas Žernauskas, Pasvalio dekanas, Daujėnų parapijos administratorius kun. Henrikas Kalpokas ir parapijos Pastoracinės tarybos narys Stasys Mackevičius. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Jau netrukus Daujėnų parapijos žmones bendrai maldai sukvies po remonto duris vėl atvėrusi Švč. Jėzaus Vardo bažnyčia. Dabar ji bus atjaunėjusi ir išgražėjusi ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Pernai šviesiomis spalvomis nušvito bažnyčios fasadas, saugant pastatą nuo drėgmės, moderniomis technologijomis buvo izoliuoti pamatai, aplink juos įrengtas drenažas. Remonto darbus finansavo iš Daujėnų parapijos kilęs verslininkas, daugelio gerų idėjų mecenatas, Pasvalio krašto garbės pilietis dr. Pranas Kiznis. O šiemet, vėlgi ne be garbaus kraš- tiečio paramos, gražių permainų sulaukė ir Maldos namų vidus.

„Darbo“ redakcijos korespondentų gidais po remontuojamą Daujėnų bažnyčią sutiko pabūti Pasvalio dekanas, Daujėnų parapijos administratorius kun. Henrikas Kalpokas, renovacijos darbus atliekančios UAB „Jostatyba“ direktorius Linas Žernauskas, parapijos Pastoracinės tarybos narys Stasys Mackevičius.

Linas Žernauskas minėjo, jog iš pradžių manyta, kad vidaus sienas užteks tik perdažyti. Tačiau labai greitai paaiškėjo, jog laukia daug didesni darbai – kone kapitalinis remontas. Teko nuskusti net kelis seno tinko sluoksnius, o tada dar labiau išryškėjo sienos žaizdos – dideli įtrūkimai. Tad pirmiausia reikėjo juos likviduoti, sutvirtinti mūrą, sienas nutinkuoti iš naujo. Visi darbai yra atliekami konsultuojantis su architektais restauratoriais. Kičiniai gipso lipdiniai nuo bažnyčios sienų buvo pašalinti jau anksčiau, o nuskutus tinką atsivėrė senosios freskos. Nutarta išsaugoti jų autentiškumą – sienos dažomos itin kruopščiai, nepažeidžiant freskų kontūrų. Vilniuje įsikūrusios įmonės „Jostatyba“ vyrams jau ir anksčiau yra tekę remontuoti bažnyčias, tad patirties šiame subtiliame darbe jie turi. Daujėnuose kasdien triūsia apie dešimtį „Jostatybos“ darbininkų.

Rūpestingai stengiamasi išsaugoti senųjų bažnyčios freskų fragmentus. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Remontuojamos bažnyčios viduje nuolat ūžia keli karštą orą pu- čiantys šildytuvai – kad kuo greičiau išdžiūtų sienos ir jų nudažymas būtų ilgaamžis. Iš nesėkmių daujėniškiai jau yra pasimokę. Nors aukštos, skliautuotos bažnyčios lubos buvo išdažytos visai neseniai, dažai netrukus ėmė byrėti ištisais lopais. Anot Lino Žernausko, dėl kol kas neaiškių priežasčių dažai su lubomis „nesusidraugavo“. O vienas prie bažnyčios sutiktas daujėniškis pašmaikštavo, jog lubos, matyt, „atsisakė priimti“ niūroką murzinai pilką spalvą, kuri kažkodėl buvo įvardinta kaip žydra. Dabar, prieš ruošiant lubas dažymui, jos net kelis kartus buvo plaunamos. Po remonto darbų, Maldos namų sienos ir lubos spindės šviesiomis – gelsva, balta, dramblio kaulo spalvomis. Skirtingi atspalviai išryškins piliastrus, kitus architektūros elementus.

Bažnyčią renovuojančios įmonės vadovas minėjo, jog nesiekiama visko nugludinti „iki blizgėjimo“, kaip tik stengiamasi, kad jaustųsi senoji, prieš du šimtmečius bažny- čios statytojų palikta dvasia.

Sulaukę didelės savo geradario dr. Prano Kiznio paramos, Daujėnų parapijos žmonės nusprendė, jog ir patys negali likti nuošalyje, tad, pritrūkus lėšų lubų remontui, altoriaus ir presbiterijos atnaujinimui, nutarta rinkti parapijiečių aukas.

Naujasis Pasvalio dekanas ir Daujėnų parapijos administratorius kun. Henrikas Kalpokas, mūsų kraš- te darbuojasi dar tik keletą mėnesių, bet tikina, jau pajautęs, jog čia gyvena geranoriški žmonės. Jie greitai atsiliepė į kvietimą aukoti bažnyčios remontui ir taip išreiškė savo norą turėti jaukius, nuo pamatų iki lubų atsinaujinusius Maldos namus.

Kun. Henrikas Kalpokas gerų žodžių negaili nuolatinėms talkininkėms – bažnyčios aplinką tvarkančioms parapijietėms. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Daujėnų parapijos Pastoracinės tarybos nariai, pasiskirstę parapijos kaimus bei Daujėnų miestelio gatves ir pagalbon pasikvietę dar keletą talkininkų, baigia aplankyti visus parapijiečių kiemus. Šios tarybos narys Stasys Mackevičius minėjo, jog neigiamo atsakymo ar pašaipaus atgarsio nesulaukė nė vienoje sodyboje. Aukoja kiek kas gali, tad visų auka – vienodai svarbi. Bažnyčios remontą žadėjo paremti ir Girsūdų žemės ūkio bendrovė, UAB „Buliukų auginimas“, aplinkiniai ūkininkai, nors patiems žemdirbiams šie metai buvo išties nelengvi.

– Nuoširdžiai tikiuosi, kad tokia pat dosnumo dvasia parapijiečius lydės ir toliau, kad reikiama suma tikrai bus paaukota. Tada visi ramiomis širdimis galėsime džiaugtis šviesiomis įkurtuvėmis atjaunėjusiuose Dievo namuose, – sakė kun. Henrikas Kalpokas.

Geros valios žmonės, norintys ir išgalintys paaukoti Daujėnų bažnyčios remontui, savo auką gali pervesti ir į Daujėnų švč. Jėzaus Vardo parapijos (ident. kodas: 191262383) sąskaitą. Sąskaitos Nr. LT214010042600019335, Luminor Bank AB (DNB bankas), Banko kodas: 40100.

Įtempiamos lubos Vilniuje – montavimas ir priežiūra cempianos.lt

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.