„Canticum novum“ choras įvertintas Italijoje vykusiame konkurse

Italijoje, Riminio mieste, vykusiame tarptautiniame chorų konkurse Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“, vadovaujamas Rimvydo Mitkaus, pelnė pirmo laipsnio bronzos diplomą.

– Pirmos kategorijos įvertinimu mūsų choras labiausiai ir džiaugiasi, – pripažino chore dainuojantis Pasvalio kultūros centro vadovas Robertas Lavickas.

O kaip sugalvojo dalyvauti šiame tarptautiniame konkurse?

– Artėja „Canticum novum“ choro penkerių metų sukaktis, Lietuva jau išvažinėta nuo miestelių iki didmiesčių. Tad ir ryžomės plėsti savo koncertines ribas, pirmą kartą pakelti sparnus į tarptautinę sceną, – Robertas pastebi, jog tai ir puiki proga pasitikrinti, kokio lygio esame pasiekę tarp kitų pasaulio chorų.

Juolab kad chorus vertino labai plati tarptautinė komisija, kuriai vadovavo Aida Swenson iš Indonezijos. O kiti nariai atvyko iš Vokietijos, Pietų Afrikos Respublikos ir pačios Italijos.

Chorai varžėsi skirtingose kategorijose – vaikų, sakralinės muzikos, lygių balsų. O Pasvalio „Canticum novum“ pasirodė mišrių chorų kategorijoje, kurioje geriausiojo titulo siekė Lenkijos, Švedijos, Indonezijos, Gvatemalos, Vengrijos kolektyvai.

– Iš tiesų tai labai skirtingas chorų atlikimas. Tarkim, Indonezijos be galo įdomūs žmonės, savitas ir jų kolektyvas. Labai stipriai pasirodė lenkų ir vengrų chorai, kurie išėjo į „Grand prix“. Tačiau Lenkijai atstovavo Gdansko technologijos universiteto choras, – Robertas palygino konkurse dalyvavusių kolektyvų skirtingą svorį.

Tuo tarpu Lietuvai atstovavo „Canticum novum“ iš kuklaus Pasvalio. Beje, konkurso organizatorius – dirigentas Andrea Angelini iš Italijos ne kartą lankėsi Lietuvoje ir pro Pasvalį važiavo į Rygos oro uostą. Dabar italas prisipažino niekada net nepagalvojęs, jog šiame mažame miestelyje gali būti toks puikus kolektyvas.

Vis dėlto ir pasaulis nėra didelis. Tai patvirtina Robertas Lavickas, dvylika metų dainavęs Lietuvos edukologijos universiteto chore „Ave Vita“, kuriam vadovauja Kastytis Barisas, ir kartu daug teko pakeliauti. Paprastai per metus – po dvi keliones. Egzotiškiausia aplankyta šalis buvo Meksika.

– Ji visiškai kitokia – mentalitetas, istorija. Į Meksiką skridome 2009-aisiais, tuoj po Dainų šventės, ir ten praleidome dvi savaites. Taigi dėka kolektyvo pamačiau pasaulio, – Robertas pripažįsta, kad dainavimas chore „Ave Vita“ paliko daug įspūdžių, o dabar stengiasi, jog ir Pasvalio choras „Canticum novum“ neužsisėdėtų vienoje vietoje – tobulėtų, koncertuotų, dalyvautų konkursuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Juk keliaudami pamato ir svečių kraštų. Viską sudėjus, toks judėjimas choristams puiki motyvacija dar sparčiau tobulėti… – Konkursui Italijoje ruošėmės metus, nuo praėjusio rudens. Pirmiausia organizatoriams siuntėm savo choro garso įrašus, pasiekimus, aprašymą. Viską peržiūrėjo ir mus pakvietė. Vėliau registruotu laišku siuntėme keturis kūrinius, kuriuos ketiname atlikti per konkursą, – Robertas šypteli, kad ir šiais laikais ne visada pakanka vien elektroninio pašto.

Pasvalio choras „Canticum novum“ Italijoje, Riminio mieste, konkurso metu dainavo Vaclovo Augustino „Anoj pusėj Dunojėlio“ ir „Pater noster“, Juozo Naujalio „In monte oliveti“ ir senąja italų kalba „Amor Vittorioso: Giovanni Gastoldi“.

– Be to, bažnyčioje dalyvavome šventose Mišiose, giedojome lotynų kalba, taip pat porą kūrinių angliškai. Mišiose dalyvavo visi kolektyvai, bendri kūriniai nesudėtingi, jie buvo atsiųsti iš anksto. Jungtiniam chorui dirigavo konkurso organizatorius Andrea Angelini, o bažnyčioje vargonavo mūsų Rimvydas Mitkus, – pasakoja Robertas.

Tą patį vakarą Pasvalio choras „Canticum novum“ koncertavo Riminio „Teatro Novelli“.

Nors mūsų choristų artėja prie pusšimčio, tačiau Italijon važiavo 32 žmonės. Tarkim, ūkininkams šiuo metu ne dainos buvo galvoje.

Choro vadovas Rimvydas Mitkus dėkingas visiems darbdaviams, kurie noriai, o gal kartais ir nenoriai, išleido choristus į kelionę. Ją parėmė rajono Savivaldybė ir patys choro dalyviai.

Ar patenkinti konkurse pasiektais rezultatais?

– Gal ir norisi paties geriausio, juk apetitas ateina bevalgant. Vis dėlto kuklaus Pasvalio chorui tai didžiulis pasiekimas, – pripažįsta Robertas.

Be konkurso ir koncertų, dar teko pasidairyti po miestus ir apylinkes, išsimaudyti šiltoje Adrijos jūroje, prie kurios ir įsikūręs Riminio kurortas.

Pasvaliečiai gerą pusdienį praleido kitame Italijos mieste – kanalais garsioje Venecijoje ir ne mažiau savo balandžiais garsioje Šv. Morkaus aikštėje. Austrijoje užsuko į Graco miestą, kuris pirmąkart minimas 1128 metais, išsidėstęs prie Muros upės, senamiestis priklauso pasauliniam kultūros paveldui.

Grįždami iš Italijos, Pasvalio choristai pasivaikščiojo ir po Čekijos Brno miestą, kuris skaičiuoja kone tūkstantmečio istoriją. Šiame mieste taip pat gausu architektūros paminklų – XIII amžiaus Špilberko pilis, gotikinės bažnyčios, rotušės, vienuolynai ir rūmai…

Taigi tokios kelionės visuomet įkvepia, leidžia betarpiškai pajusti istorijos dvelksmą ir kultūros dvasią.

Nors ilgiau mėgautis patirtais įspūdžiais ir pasiekimais nėra laiko, nes visi toliau nėrė į darbus ir choro repeticijas.

Spalio 15-ąją Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, Pasvalio „Canticum novum“ pasirodys Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurso finaliniame etape. O lapkričio pabaigoje mūsų choras išskrenda į Londoną, kur koncertuos Lietuvos ambasadoje ir kitose salėse.

– Jau penktadienio vakare rinkomės į repeticiją. Tuomet iš Vilniaus grįžta ir mūsų vadovas Rimvydas. Tačiau choro repeticijos vyksta ir be jo, – išduoda Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas.

Iš tiesų Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“ daug koncertuoja, be to, yra pelnęs svarių įvertinimų.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.