Bendruomeniniuose namuose – paslaugos visai šeimai

Dideliame būryje – visada smagiau.

Pasvalyje, šalia Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios įsikūrusiems Bendruomeniniams šeimos namams dar tik kitų metų vasarį sueis vieneri metukai, tačiau juose teikiamos kompleksinės paslaugos šeimai tarp pasvaliečių sparčiai populiarėja.

– Siekiame, kad būtų paglobotos ne tik rizikos šeimos, bet ir gyvenančios tvarkingai, nes jų žmonėms irgi dažnai prireikia vienokios ar kitokios pagalbos, – teigia šių namų socialinė darbuotoja Jurgita Venskienė. – Teikiame psichologo konsultacijas – ir individualias, ir grupines. Kai pas mus žmogus ateina pirmą kartą, pirmiausia nuoširdžiai pasikalbame apie tai, kokie yra jo ar jo vaikų poreikiai, ko jis pageidautų, pasakome, ką galime pasiūlyti mes. Žinodami savo lankytojų problemas, sprendžiame, kokius lektorius kviestis, kokias lankytojų grupes formuoti. Turim pozityvios tėvystės, elgesio korekcijos, paauglių grupes. Kviečiamės žinomus, kvalifikuotus lektorius, tad pokalbiai su lankytojais visada būna įdomūs ir naudingi. Diskutuojama sveikatos, šeimos biudžeto planavimo, vaikų priežiūros, mitybos ir daugeliu kitų klausimų. Į Bendruomeninius namus atvažiuojanti psichologė yra nevietinė – pasirodo, žmonėms tai irgi svarbu. Jie labiau pasitiki, žinodami, kad jų bėdas išklausiusi specialistė po darbo nesusitiks su jų kaimynais ar pažįstamais, kad tas bėdas „išsiveš“ į kitą miestą.

Bendruomeninių namų darbuotojos įsitikinusios, jog tais atvejais, kai problemos glūdi šeimoje, pagalbos reikia visiems jos nariams. Tarkim, buvo tarsi įprasta, jog didžiausio dėmesio sulaukdavo smurtautojas, o jo smurtą patyrę žmonės likdavo nuošalyje. Kai tėvai kalbasi su psichologe ar klauso lektorių, vaikai leidžia laiką žaisdami, piešdami. Bendraudamos su vaikais, šių namų darbuotojos irgi turi progą geriau pažinti jų šeimas. Į čia suformuotas lankytojų grupes žmonės ateina ir teismo sprendimu – tie, kuriems atitinkamą paskaitų ciklą būtina išklausyti dėl šeimoje buvusio smurto, dėl polinkio į alkoholį. Ne visi, bet dauguma pamažu supranta, kad specialistų pagalba jiems tikrai reikalinga. Todėl dažnas, išklausęs privalomus kursus, paprašo individualių konsultacijų, į užsiėmimus atsiveda savo sutuoktinį, vaikus. O jei žmogus pageidauja privatumo, su kitais namų lankytojais jis net nesusitinka – kalbamasi atskirame kambaryje, namo išleidžiamas pro kitas duris.

Visą straipsnį skaitykite 2017-09-23 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.