Už rūpestį atsidėkoja ir paukščiai, ir augalai

Aldona Mažeikienė rūpestingai prižiūri savo raibaplunksnių pulkelį. Vido DULKĖS nuotrauka.

Pasvalyje, Biržų gatvės gale, gyvenanti Aldona Mažeikienė  sulaukė netikėtos vienos iš savo auginamų dedeklių dovanos – kiaušinio-milžino, beveik tris kartus didesnio negu įprasta.

Kiaušinis svėrė 150 gramų, o jo apimtis matuojant skersai storiausioje vietoje siekė 11, išilgai 19 centimetrų. Paprastai vištos kiaušiniai vidutiniškai sveria apie 60 gramų.

– Išgirdau vištaitę labai garsiai ir be perstojo kudakuojant, dar pagalvojau, ar nebus koks šeškas į vištidę įsisukęs. O kai nuėjau pas vištas, gūžtoje pamačiau tą stulbinančią staigmeną. Net aiktelėjau ir ilgai negalėjau patikėti savo akimis. Juolab kad mano vištos ne kokios nors veislinės, o paprasčiausios nedidukės raibaplunksnės dedeklės. Dešimtį mažų vištaičių šį pavasarį nusipirkau turguje. Dabar jos jau užaugo ir dėslios yra visos, bet tik viena apdovanojo tokiu išskirtiniu kiaušiniu. Kol kas dar neišsiaiškinau, kuri, – šypsojosi „Darbo“ pašnekovė.

Aldona sako, jog niekuo ypatingu savo vištaičių nelesina: duoda grūdų, kruopų bei tą, kas užauga sodybos darže: agurkų, cukinijų, moliūgų. Daržoves raibaplunksnės ypač mėgsta. Kombinuotųjų pašarų pasvalietės vištos negauna, nes moteris įsitikinusi, jog pats geriausias lesalas yra natūralus, pačių užaugintas.

Aldona Mažeikienė – itin geros širdies moteris. Ji yra priglaudusi ne vieną benamį katinėlį, vėliau išaugusį į gražuolį katiną. Atskirame savo namų ūkio vištidės kampelyje dabar slaugo kaimynų vištą, kurią negailestingai kapojo kiti to kiemo paukščiai. Ne kartą yra skubėjusi į pagalbą ir bėdų prispaustoms kaimynėms.

Aldona ir Vytautas Mažeikos rūpestingai puoselėja savo sodybos kiemą. Kaip kilimas jame žaliuoja veja, gausiais žiedais džiugina jurginai, kitos darželių gėlės, vaisius nokina kriaušės, obelys, riešutų kekėmis apkibę lazdynai. Sodyboje daug dekoratyvinių medelių. Globojami rūpestingų Aldonos rankų, atsigavo ir vešliai subujojo net tie sodinukai, kuriuos užvargusius pasvalietė nebrangiai pirko prekybos centruose, ir, ko gero, taip išgelbėjo nuo sunykimo.

Už gerą širdį Aldonai Mažeikienei atsidėkoja ne tik jos kiemo paukščiai, bet ir augalai. Pernai sodyboje užaugo 3,8 metro aukščio saulėgrąža. „Atsistojusi prie jos pasijutau tokia mažytė – nepasiekiau net apatinio saulėgrąžos lapo“, – prisimena Aldona.

Pabaigai – truputis rekordų statistikos. Lietuvos rekordų knygoje užfiksuota, jog didžiausią kiaušinį 2016 m. gegužės 1 d. padėjo Drėvernos (Klaipėdos r.) kaimo gyventojos Ritos Birbalienės višta: kiaušinis svėrė 193 g, jo ilgis buvo 8,1 cm, skersmuo – 6,6 cm. Oficialus, Guinesso rekordų knygoje įregistruotas, pasaulio rekordininko titulas priklauso kiaušiniui, kurį padėjo višta Titi, gyvenusi Kuboje. Šis kiaušinis svėrė 180 gramų.

dekoratyviniai spygliuočiai

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.