Gerdos kirpyklėlėje – grožio procedūros mūsų augintiniams

Atrodo, kirpyklų ir grožio salonų Pasvalyje yra nemažai, bet toji, kurią visai neseniai įkūrė pasvalietė Gerda Mockūnienė – išskirtinė: čia kerpami bei kitaip gražinami ne žmonės, o jų keturkojai draugai – šunys. Tai vienintelė mūsų krašte ir ilgai laukta tokios paskirties kirpyklėlė.

Gerda teigia, jog daugelis pasvaliečių nuoširdžiai myli savo augintinius, stengiasi, kad jie būtų gražūs, švarūs ir viskuo patenkinti. Nors šunų kirpykla Pasvalyje atidaryta tik liepos pradžioje, klientų vis daugėja. Juk geriausia reklama – iš lūpų į lūpas plintanti žinia, kai paslauga patenkinti klientai apie ją papasakoja savo draugams, kaimynams, pažįstamiems.

Pirmasis „klientas“ – Gučis

Pasmalsavus, kaip kilo mintis Pasvalyje atidaryti „grožio saloną“ šunims, mūsų pašnekovė šmaikštauja, jog tokią mintį pasufleravo jos pačios augintinis – Jorkšyro terjeras Gučis.

– Terjerams kirpimo procedūros yra būtinos, todėl Gučį vis vežiodavau į Panevėžį ar Šiaulius. Tokios kelionės – patogumas menkas. O kartą buvo taip, kad vieną gražią dieną paskambinusi į šunų kirpyklą Panevėžyje, išgirdau, jog eilės teks laukti porą mėnesių. Tada ir pagalvojau: kodėl gi nepabandžius man pačiai? Informacijos, kaip kerpami Jorkšyro terjerai, ieškojau internete. Nusipirkau kirpimo mašinėlę, žirkles. Pirmasis mano „klientas“ buvo ne kas kitas, o Gučis. Turbūt pavyko, nes draugės, pamačiusios išgražėjusį Gučį, susidomėjo, kas jį apkirpo. Sužinojusios ėmė prašyti, kad pagražinčiau ir jų augintinius. Tada supratau, jog šunis auginantiems ir juos mylintiems pasvaliečiams tokios paslaugos tikrai reikia. Bet norint ją teikti, būtina turėti daug specifinių žinių bei šio darbo įgūdžių. Susiradau vienoje Vilniaus šunų kirpykloje rengiamus kursus. Savo darbovietėje (Gerda dirba Pasvalio apylinkių seniūnijos žemės ūkio specialiste – aut.) pasiprašiau atostogų ir visą mėnesį, padedama patyrusios šunų kirpėjos, sostinėje sėmiausi šio darbo paslapčių. Iš karto pajutau, kad toks užsiėmimas man – prie širdies. Į kursus kasdien eidavau kaip į darbą, nes čia mokėmės ne tik teorijos, bet ir praktikos: kaip šunį iššukuoti, numaudyti, kaip naudotis šunų kirpimo įrankiais. Susipažinau su įvairių veislių šunų būdo savybėmis, jų kailio ypatybėmis ir priežiūra, plauko struktūra, kirpimo standartais bei madomis, – vardija Gerda Mockūnienė.

Baigusi kursus ir gavusi šunų kirpėjos kvalifikaciją liudijantį pažymėjimą, Gerda įsigijo verslo liudijimą, sukūrė socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą „Šunų kirpimas Pasvalyje“ ir labai greit – jau po poros dienų – sulaukė klientų. Suprantama, prieš tai dar reikėjo nusipirkti kirpimo stalelį, įvairių įrankių, šunų kosmetikos priemonių. Jas pasvalietė rinkosi labai kruopščiai, tik pagamintas iš natūralių žaliavų. Todėl kirpykloje naudojami šampūnai ar kondicionieriai šunims nesukelia jokios alergijos, negraužia akių. Suprantama, visa tai kainavo nepigiai, brangūs buvo ir prestižinėje sostinės šunų kirpykloje lankyti kursai. Tad šiandien Gerda skaičiuoja dar ne pajamas, o išlaidas. Bet tikisi, kad, laikui bėgant, viskas stos į savo vietas.

„Šukuosena“ – pagal šuns veislę ir šeimininko norus

Šunų kirpimo paslaugas Gerda Mockūnienė kol kas teikia tik po darbo valandų, sugrįžusi iš pagrindinės savo darbovietės. Kasdien išgražina po vieną, kartais du keturkojus, nes vienam augintiniui ji skiria mažiausiai porą valandų. Ar ateityje pasiners vien tik į verslą, pasvalietė prognozuoti nesiryžta: viskas priklausys nuo to, kaip įsivažiuos reikalai.

Anot Gerdos Mockūnienės, įsigyti verslo liudijimą nebuvo brangu – pusšimtis eurų už visus metus. Tačiau moteris stebisi, kodėl jai tenka mokėti dvigubą privalomojo sveikatos draudimo mokestį: nors jis yra atskaičiuojamas „valdiškoje“ pasvalietės darbovietėje, bet, turint verslo liudijimą, reikia sumokėti dar kartą. Ir gan nemenką sumą – kelis kartus didesnę negu paties verslo liudijimo kaina. „Juk susirgus dvigubai daugiau nemokamų gydymo paslaugų man niekas nesuteiks“, – šypteli mūsų pašnekovė.

Nuo nelinksmų minčių apie mokesčius kalba vėl pasisuka apie pasvalietės pradėtą ir jos širdžiai itin mielą verslą.

– Aš pati labai myliu gyvūnus. Vaikystėje visada turėdavau augintinių – ir šunų, ir kačių. Tėveliai ne tik nedrausdavo, bet ir skatindavo juos globoti. Todėl dabar greitai susidraugauju su į kirpyklėlę atvestais keturkojais. Kol gražinamės, juos kalbinu, drąsinu. Šunys, kaip ir žmonės, būna labai įvairių charakterių. Vienus pakanka švelniai nuraminti, kitus reikia sudrausminti griežtesniu tonu. Šunį į kirpyklą atvedusio šeimininko pirmiausia paklausiu, kuo vardu jo augintinis, kokiomis būdo savybėmis pasižymi. Visada pasitariam dėl kirpimo modelio. Nors jis priklauso nuo šuns veislės, man patys svarbiausi yra šuns šeimininko pageidavimai. Pirmiausia keturkojį „klientą“ kruopščiai iššukuoju, pašalinu plaukų sąvėlas. Tada einame į vonią maudytis. Pagal šuns plauką parenku tinkamiausią šampūną – pagal plauko spalvą, šiurkštumą ir pan. Po maudynių kailį džiovinu fenu. Ši procedūra ne visiems keturkojams patinka, todėl neretai prireikia pasitelkti ir išmonę, ir kantrybę. Atliekamos ir kitos šunų higienos procedūros: išvalomos ausys, nukerpami nagučiai, iškarpomi plaukai tarp pėdučių. Tada šuo kerpamas, modeliuojama „šukuosena“. Kai kurių veislių šunims būtinas trimingavimas – kai specialiu prietaisu išpešami ir pašalinami negyvi plaukai. Po šios procedūros šuns kailis ypač pagražėja, atgyja, kurį laiką nebesišeria. Per tą laiką, kol darbuojuosi prie šuns, abu susibičiuliaujame ir šuo nebejaučia jokio diskomforto. Bet smagiausia matyti savo augintinių pasiimti sugrįžusių šeimininkų nuostabą ir girdėti džiugius šūksnius. Dažnas vos beatpažįsta po grožio procedūrų pasikeitusį keturkojį draugą. Ne vienas lankytojas yra juokais papriekaištavęs: „Ir kur tu buvai anksčiau. Nebūtų reikėję lakstyti į kitus miestus“, – bendravimo su savo klientais įspūdžiais dalijasi Gerda Mockūnienė.

Pasvalietė užsimena, jog jau yra klientų su savo augintiniais naujojoje šunų kirpykloje spėjusių apsilankyti antrą kartą, nors kirpyklėlė dirba dar tik pusantro mėnesio. Šuniukus buvo atvežę ir keletas biržiečių. Kaimyninis miestas turi savo šunų kirpyklą, bet keturkojų šeimininkai, matyt, žvalgosi, kur labiau patiks.

Gerda sako, jog visada nekantriai laukia to laiko, kai klientas su savo augintiniu praveria kirpyklėlės duris. Darbas, sutampantis su moters pomėgiu, teikia didelį malonumą. Dirbdama su gyvūnais Gerda atsipalaiduoja, nuo visų stresų pailsi galva. Tiesiog gera matyti išgražėjusius šuniukus ir patenkintus jų šeimininkus.

Kerpa ir kilmingus, ir kiemsargius

Kad šunelis būtų gražus, jį reikia nuolat ir rūpestingai prižiūrėti. Tai nėra lengva: ilgaplaukiai šunys greitai susivelia, trumpaplaukiai – dažniau šeriasi. Vieni šeimininkai neturi laiko tvarkyti savo augintinių kailio, kiti nežino, kaip teisingai tą daryti. Bet nuo šiol visiems jiems į pagalbą pasiruošusi ateiti kvalifikuota šunų kirpėja Gerda Mockūnienė.

Tiesa, pasvalietė savo klientus perspėja, kad priima tik neagresyvius, neturinčius parazitų ir odos problemų šunis.

– Žinau, kad didžiųjų miestų kirpyklose agresyvūs, nesuvaldomi šunys prieš kirpimą yra net užmigdomi. Bet aš tokių metodų nesiruošiu naudoti, – teigia Gerda.

Dažniausiai į šunų kirpėją kreipiasi Jorkšyro terjerų, pudelių, Maltos bišonų, Briuselio grifonų, spanielių savininkai, tačiau gyvūnus mylintys žmonės atveda ir beveislių šunelių. Gerdai yra tekę kirpti šunį, kuris gyvena pririštas prie būdos. Po grožio procedūrų šunelis vėl grįžo prie jos, bet jo šeimininkai įrodė, jog vis dėlto nėra abejingi savo augintinio išvaizdai. Pasvalietei kartais atveda ir labai apleistus šunis, kurių plaukai būna susivėlę į neiššukuojamus „kukulius“. Bet iš kirpyklos jie išeina gražūs, kaip ir visi kiti keturkojai Gerdos „klientai“.

Mums besišnekučiuojant, atėjo šešta valanda vakaro ir sutartu laiku į šunų kirpyklą su Jorkšyro terjere Maja užsuko pasvalietė Neringa ir jos dukra Lugnė. Jos irgi patikino esą patenkintos, jog šunų kirpimo paslaugos nebereikia ieškoti didmiesčiuose. Palikusios Mają kirpyklos savininkės globai, Neringa ir Lugnė porai valandų išvažiavo tvarkyti savo reikalų – kol galės pasiimti grožio procedūromis palepintą savo augintinę.

Kol kas šunų kirpimo paslaugas Gerda Mockūnienė teikia savo namuose Pasvalyje (Birutės g. 3), čia įrengtoje patalpoje. Bet, jei verslas įsisuks, žada mieste ieškoti atskirų patalpų.

Sužinoti apie šunų kirpimo paslaugas ar jas užsisakyti galima paskambinus tel. 8 618 25 764. Taip pat apsilankius „Facebook“ paskyroje „Šunų kirpimas Pasvalyje“.

Joje galima pamatyti ir keturkojų Gerdos „klientų“ nuotraukas prieš ir po grožio procedūrų bei paskaityti atsiliepimų apie jos darbo rezultatus.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.