Tarp miesto šventės renginių – ir „Baltoji vakarienė“..

Pasvalio kultūros centro vadovas Robertas Lavickas, atskleisdamas miesto šventės idėjas, akcentavo, kad programos turinys dar dėliojamas ir nėra galutinis. Vido DULKĖS nuotrauka

Muzikos ir šviesos misterija Pasvalio šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, „Baltoji vakarienė“ Vytauto Didžiojo aikštėje, fotosesija su palinkėjimais prie reklaminės miesto sienelės „Pasvaliui 520“, Žiemgalos galiūnų varžybos, vaikų ir jaunimo atskiros erdvės bei pasirodymai, grupės „Liūdni slibinai“ koncertas bei atlikėjo Donato Montvydo šou, būgnininko ir performansų kūrėjo Gintauto Gascevičiaus programa upėje ant vandens…

Tai tik keli Pasvalio šventės štrichai. Miesto gimtadienio renginiai šiemet vyks rugsėjo 15–17 dienomis.

Pasvaliečiai ir miesto svečiai pageidauja iš anksto žinoti šventės turinį, kam nusiteikti ir ruoštis. Tarkim, ar bus eitynės, o gal organizatoriai vėl kvies pristatyti seniūnijų ir bendruomenių kiemelius. Juk miestui – 520 metų. Taigi ne šiaip eilinis, o jubiliejinis paminėjimas. O ir miesto šventė šiemet pavadinta „Pasvalys – tai mes“.

– Puiku, kad mūsų žmonės patys nori įsitraukti ir kartu kurti šventinę nuotaiką. Nors visų renginių detalių dar nesame nušlifavę, bet idėjų kontūrai ryškėja ir virsta vis konkretesne programa, – atskleidžia Pasvalio kultūros centro direktorius Robertas Lavickas. – Vis dėlto šiemet eitynių nebus, nes nepadarysim geresnių už praėjusių metų rekordinės Trispalvės vėliavos nešimą.

Tačiau miesto šventės organizatoriai kviečia įsilieti į kitokius renginius ir reginius.

– Penktadienio vakare Pasvalio šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje ketiname parodyti muzikos ir šviesos misteriją, kurioje dalyvaus Klaipėdos muzikinio teatro smuikininkė ir mūsų choras „Canticum novum“. Kol kas yra tik idėja, o detales teks derinti ir su naujuoju Pasvalio parapijos klebonu, – pripažįsta kultūros centro vadovas.

Po misterijos visi miestelėnai ir miesto svečiai turėtų rinktis Vytauto Didžiojo aikštėje, prie fontano, kuris, tikimės, jau veiks, į „Baltąją vakarienę“.

– Ją galima pavadinti ir simboline „Taikos vakariene“, – paaiškino Robertas.

Būtent šį rugsėjį sukanka 460 metų nuo Pasvalio sutarties pasirašymo. Taip vadinamos 1557 metų rugsėjo mėnesį Pasvalyje pasirašytos trys sutartys tarp Lenkijos karaliaus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto ir Livonijos ordino magistro Vilhelmo Fiurstenbergo.

– Rengti „Baltąją vakarienę“ – mūsų režisierės Astos Liukpetrienės mintis. Aikštėje bus sustatyti stalai, stengsimės, kad būtų užtiesti baltomis staltiesėmis, papuošti gėlėmis ir kitomis dekoracijomis. Vakaro prietemos nuotaiką pagyvins maloni foninė muzika. Žmonės pabendrauti rinksis su savo lauknešėliais, galbūt tai daugiau simbolinės vaišės. Be to, vakarienės dalyviai turėtų kažkuo baltai pasipuošti – bent jau nosinaite, pirštinėm, šaliku, skrybėlaite. Manau, ir vizualiai bus įdomu. Ši idėja pas mus sklando nuo žiemos. Tačiau neseniai perskaičiau apie Klaipėdoje rengiamą „Mėlynąją vakarienę“, – šypteli Robertas.

„Baltoji vakarienė“ išpopuliarėjusi ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Tarkim, prieš šešerius metus pasakojama apie tokią vakarienę Paryžiuje, prie Dievo Motinos katedros, kur visi apsirengę baltai, ant stalų – baltos gėlės ir baltos žvakės. Tarsi Tuluz Lotreko paveiksle, iš kurio spinduliuoja gyvumas, emocijos, jausmai…

Vis dėlto skeptiškas pasvalietis suabejos, kaip patogiai sustatyti stalus ant grublėto mūsų aikštės grindinio. O jeigu lietus, vėjas?

– Nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga, – optimistiškai nusiteikęs kultūros centro vadovas. – Žinoma, ši „Baltoji vakarienė“ mums – iššūkis. Panašiai, kaip ir pernai nešti rekordinio dydžio vėliavą. Tuomet irgi buvo nerimo, ar susirinks pakankamai žmonių. Iš tiesų atvyko tiek daug, kad kiekvienas prie vėliavos kraštelio norėjo bent prisiliesti. Todėl ir dabar reikia bandyti kviesti į „Baltąją vakarienę“ tiesiog pabendrauti jaukioje aplinkoje, tarkim, atsinešus termosiuką arbatos. Juk esam tiek panirę į virtualų pasaulį, kad vis rečiau susitinkam pasišnekėti gyvai, pasimėgauti gražiu reginiu…

Šeštadienį nuo dešimtos valandos Vytauto Didžiojo aikštėje ir Vilniaus gatvėje šurmuliuos mugė, į kurią po kelerių metų pertraukos grįžta ir seniūnijų bei bendruomenių kiemeliai, bet jie bus tik trys.

– Tad bendruomenėms teks jungtis, sutarti, kas ką turi įdomesnio, kokie kolektyvai pasirodys, kokius patiekalus pristatys, – aiškino Robertas Lavickas. – O netoli didžiosios scenos bus įrengta reklaminė miesto sienelė „Pasvaliui 520“, prie kurios šventės dalyviai galės įsiamžinti ir įkelti palinkėjimą miestui…

Aišku, planuojamas tradicinis iškilmingas rajono savivaldybės Tarybos posėdis, laukiama svečių iš užsienio.

– Vidurdienį – Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos ir Pasvalio miesto vėliavų iškilmingas pakėlimas, – Robertas atskleidė, kad jau tariamasi su Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa dėl defilė programos.

Defilė – parodomoji rikiuotės programa, kurios metu demonstruojami specialieji pratimai su ginklu.

Iš šventės programos niekur nedings ir gražiausių sodybų bei seniūnijų sporto žaidynių nugalėtojų apdovanojimai.

– Kad tai nebūtų tik nuobodi ceremonija, žaismingumo suteiks žinoma humoristė ir režisierė Violeta Mičiulienė, visiems geriau pažįstama tiesiog Stefutė, – apie dėliojamą šventės programą kalbėjo Pasvalio kultūros centro direktorius. – Nenuobodžiaus ir mažieji šventės dalyviai, kuriuos kvies Vaikų šalis. Pernai ji buvo įsikūrusi prie Klėties teatro, o šiemet dar nenutarėme, kurioje vietoje. Gal ir arčiau centro…

Šeštadienį po pietų didžiojoje scenoje numatytas Šimtmečio dainų šventės dalyvių koncertas. Pasirodys Pasvalio muzikos mokyklos ir kultūros centro kolektyvai, kurie ruošiasi kitų metų Dainų šventei.

– Po koncerto – netoli kultūros centro, Biržų gatvėje, organizuojamas Žiemgalos galiūnų lygos ketvirtasis baigiamasis etapas. Dalyvaus Pakruojo, Biržų, Rokiškio, Joniškio galiūnai. Galbūt atvažiuos ir iš Latvijos, taip pat kvies ir mūsų rajono vyrus. Numatytos sunkių lagaminų nešimo, traktoriaus tempimo, padangos vertimo ir kitos rungtys. O kam neįdomios galiūnų varžybos, galės įsitaisyti jaunimo erdvėje. Tai irgi šventės naujovė. Tik kol kas nežinom, kur bus jaunimo koncertų vieta. Būtent jaunimo erdvėje turėtų pasirodyti įvairios grupės ir kiti atlikėjai. Čia turėtų būti sumontuota ir originali scena iš puspriekabės, – šia erdve daugiau rūpinsis Vaškų jaunimo „Marabu“ grupė ir Pasvalio kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Rytis Vaičaitis.

Robertas paminėjo, jog neįmanoma praleisti akcijos „Visa Lietuva šoka“:

– Mes ją iš penktadienio perkelsim į šeštadienio vakarą. Po to – vakarinis koncertas, kuriame žiūrovai pamatys grupę „Liūdni slibinai“ ir Donato Montvydo šou, skirtą plačiajai visuomenei.

O teatrališkai išradinga ir muzikaliai sąmoninga grupė „Liūdni slibinai“ yra pelniusi svarių apdovanojimų, koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Grupės narys Vaidas Kublinskas – mūsų kraštietis, gimęs ir augęs Meškalaukyje, baigęs Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją, ketverius metus Vilniaus universitete studijavo kompiuterinę fiziką. Vėliau įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kur 2008 metais su kurso draugais Dominyku Vaitiekūnu ir Aiste Lasyte sukūrė muzikos grupę „Liūdni slibinai“…

Šeštadienio vakaro pasirodymą upėje ant vandens užbaigs grupės „Bix“ ir kitų kolektyvų būgnininkas, performansų kūrėjas ir atlikėjas Gintautas Gascevičius. Jo pusvalandžio perkusijos, lazerių ir šviesos šou išaugs iki fejerverkų…

– Sekmadienį po šventų Mišių koncertuos Lietuvos kultūros centrų vadovų choras, diriguojamas Sauliaus Liausos. Tai unikalus kolektyvas, įrodantis, kad ne tik vadovaujam, bet ir patys dainuojam, – šypteli Robertas Lavickas.

Miesto šventės „Pasvalys – tai mes“ renginiai jau nuo rugsėjo 14-osios, ketvirtadienio, tradiciškai numatyti ir Mariaus Katiliškio bibliotekoje bei Pasvalio krašto muziejuje.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.