Per Vaškų seniūniją praūžęs škvalas vykdė ne tik „sanitarinius“ kirtimus, bet ir vartė senus bokštus

Daug metų stūksojusį nebereikalingą vandentiekio bokštą nuo nugriovimo gelbėjo į ant jo buvusį gandralizdį kasmet grįždavę gandrai. Deja, šis avarinis statinys vienam gandro jaunikliui tapo pražūtimi. Vido DULKĖS nuotrauka

Pirmadienį popiet, dar prieš penktą, dangų virš Pasvalio užtemdę juodi grėsmingi debesys neleido abejoti, kad atslenka ne koks nors grybų lietus, o kažkas rimčiau. Ir po minutės kitos ėmė pilti kaip iš kibiro. Tik šįkart lietų lydėjo ne žaibai ir perkūnija, o įspūdingus šuorus kėlusi smarki vėtra. Tokio galingo „dušo“ užklupti pėstieji nė nebandė skleisti skėčių, bet ieškojo saugesnės priebėgos parduotuvėse ar visuomeniniuose pastatuose.

Nelengva buvo ir automobilių vairuotojams. Kadangi Vilniaus gatvė greit virto Lėvens „intaku“, stiklų valytuvai savo funkcijų nebeatliko.

Laimei, po maždaug penkiolikos minučių šis košmaras baigėsi ir liko tik palinkėti išsinešdinantiems debesims gero kelio. Juk nieko blogo jie nepadarė – nuplovė apdulkėjusias gatves ir tiek.

Dar tą patį vakarą paaiškėjo, kad iš Latvijos atslinkusi stichija Pasvalį pasiekė jau išsikvėpusi. Visą pyktį išliejo pakeliui, o labiausiai nuo jos nukentėjo Vaškai ir šiai seniūnijai priklausantys Norių bei Titkonių kaimai. Nesuklysime pasakę, kad ten siautėjo škvalas ar net tornadas, vartęs ir laužęs medžius, „genėjęs“ jų šakas. Dar vėtrai nepasiekus Pasvalio, ugniagesiams gelbėtojams teko skubėti į minėtus kaimus šalinti ant elektros laidų užgriuvusių medžių. Su šiomis užduotimis pareigūnai susidorojo greitai ir be didesnių problemų. Be to, pavojui praėjus, škvalo padarinius šalinti dar tą patį vakarą ėmėsi ir gyventojai bei seniūnijos darbuotojai.

Lūžinėjant stulpams, be elektros liko trečdalis Titkonių gyventojų. Vido DULKĖS nuotrauka.

Labiausiai skubėti teko vaškietės Valerijos Bartkevičiūtės anūkams, nes ant prieangio užvirtęs storas šakotas gluosnis užrėmė duris ir išsigandusią moterį įkalino name. Bet medis greitai buvo supjaustytas ir namo šeimininkė vėl galėjo džiaugtis laisve. O anūkams dar lieka sutvarkyti šakos pradurtą prieangio stogą, suremontuoti aplūžusį batutą, kurį škvalas buvo nunešęs į kaimynų kiemą, taip pat tikėtis, kad prieš škvalą atsilaikęs iš to paties kelmo augantis nė kiek ne plonesnis kitas gluosnis yra tvirtesnis.

Kokia smarki buvo keliolika minučių siautėjusi stichija, pakanka įsitikinti apžiūrėjus prie Vaškų seniūnijos pastato esantį Jaunimo skverelį. Škvalas nulaužė penkiolika jame augančių eglaičių, o vieną eglę padalino net į tris dalis. Be to, atskėlė vieną aukštos liepos atšaką, kuri krisdama nutraukė elektros tiekimą seniūnijos garažams. Tačiau, anot Vaškų seniūno Kęstučio Jasėno, daugiausia išbandymų škvalas pateikė Titkoniams ir Noriams.

Titkonių kaimo Ąžuolų gatvėje nuo šalikelėje augančio klevo atskilusi stora šaka užgriuvo ant elektros tiekimo oro linijos laidų, perlaužė per pusę cementinį elektros stulpą, dar kitą – nugriovė.

Dėl šios avarijos be elektros liko maždaug trečdalis kaimo gyventojų. Elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus atsiųsti darbuotojai pakeitė suniokotus stulpus, sutvarkė nutrauktus elektros tiekimo namams įvadus. Neskubėjo kaip per gaisrą, dirbo pamažu, bet užtikrintai.

Darbo elektrikams tuo pat metu netrūko ir Noriuose, kur be elektros buvo likę daugiau nei pusė kaimo. Elektra atsirado tik antradienį vakarop. Taigi abiejų kaimų gyventojams be jos teko praleisti daugiau nei parą.

Visą straipsnį skaitykite 2017-08-03 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.