Naujausiuose „Šiaurietiškuose atsivėrimuose“ skleidžiasi kultūrinės patirtys ir ryškios asmenybės

Vido DULKĖS nuotrauka

Mūsų kultūrinį peizažą pagyvino liepos pradžioje išėjęs naujausias Pasvalio krašto istorijos ir kultūros žurnalo „Šiaurietiški atsivėrimai“ numeris. Jį pasitinkame į negausų rėmėjų sąrašą įrašę mokslininko, verslininko, mecenato, UAB „Lietpak“ vadovo dr. Prano Kiznio pavardę. Džiugu, kad vis daugiau žemiečių supranta kraštui svarbaus leidinio vertę, prasmę ir kultūrinį „svorį“.

Nuo pirmojo šių metų numerio viršelio žvelgia pasvalietis aktorius Regimantas Adomaitis, šiemet minėjęs 80-ąjį jubiliejų. Jį dar labiau įprasmino teatrologės dr. Daivos Šabasevičienės parengta legendinio aktoriaus biografinė knyga „Smėlio pilys“. Su R. Adomaičio gyvenimu ir veikla supažindina naujienų portalo 15min žurnalistė Monika Svėrytė, ne kartą kalbinusi mūsų kraštietį.

Jubiliejinių metų karūna šiemet papuošė ir iš Skėrių kaimo kilusį rašytoją Kazį Sają, buvusią Petro Vileišio gimnazijos mokytoją, Vileišiečių organizacijos įkūrėją, šios mokyklos Dailės galerijos globėją Janiną Miežianskienę, kultūros istoriką, politologą, Vilniaus universiteto profesorių emeritą Vygintą Bronių Pšibilskį. Jo Alma Mater 75-ojo gimtadienio proga pagerbė specialia paroda, o V. B. Pšibilskis šiai padovanojo dar vieną savo iniciatyva parengtą knygą – kolektyvinę monografiją „Alma Mater Vilnensis: Vilniaus universiteto turtai istorijos skersvėjuose (XVI–XXI amžiai)“. Nors jau gerus penkis dešimtmečius pasvalietis gyvena sostinėje, tačiau patikina, kad gimtojo miesto vaizdas, jubiliatą ugdę pedagogai atminty visada gyvi.

Šiemet sukanka 520 metų nuo didžiojo Lietuvos kunigaikščio Aleksandro privilegijos, kuria žymima rašytinė Pasvalio istorijos pradžia. Tačiau Algimantas Krinčius, žvalgydamasis po istorijos lankas, aptinka, kad jose dar ne viskas ištyrinėta – privilegijos data ir pats šaltinis vis dar neaiškūs. Gal kas nors iš mūsų kraštiečių taps antruoju Liudu Mažyliu ir suras šio svarbaus dokumento originalą?

Žurnalistas Kazimieras Pūras džiaugiasi, kad šiame žurnalo numeryje išspausdinta jo parengta publikacija „Po Žiemgalos dangum aukštuoju…“, skirta iš mūsų krašto kilusiam monsinjorui Kazimierui Jasėnui, kurio 150-ąsias gimimo metines minime. Apie šį dvasininką K. Pūras rašo: „Kaip kunigas jis uoliai nešė tarnystę kaimynų [latvių – aut. past.] žemėje, o kaip kultūros darbininkas triūsė Lietuvos labui.“

Šiame leidinyje pristatomi du pasaulyje pripažinti menininkai – Zinas Kazėnas ir Vitolis Trušys. Jų kūrybinių versmių ištakos, be abejonės, glūdi Pasvalio krašte.

2017-ieji – Piliakalnių metai taip pat rado atgarsį „Šiaurietiškuose atsivėrimuose“. Istorikas, kultūros paveldo specialistas Gražvydas Balčiūnaitis pristato Migonių (Šimonių) piliakalnį.

Du rubrikos „Literatūriniai atsivėrimai“ autoriai – diplomatas Rimantas Morkvėnas ir filologė Justina Katkevičiūtė – šįkart nukels į Genują ir Londoną. Skaitytojai susipažins su ustukietės abiturientės Inesos Židonytės japoniškos manieros trieiliais – haiku ir iš Šilutės kilusio, dabar Kupriškio vienkiemyje gyvenančio, poeto Vitalijaus Šopio eilėraščiais.

Žurnalą įsigyti galima Pasvalio krašto muziejuje. Leidinys prieinamas ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje, taip pat kitose rajono bibliotekose. „Šiaurietiškus atsivėrimus“ galima ir užsiprenumeruoti.

Turiningų, šiltų skaitinių po žvaigždėtu vasaros dangum!

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.