Paliepių vienkiemyje – svečiuose pas Joną…

Jonas Oniūnas Paliepių vienkiemyje, prie šimtametės klėties. Vido DULKĖS nuotrauka

Į Paliepių vienkiemį pas Joną Oniūną per Jonines ir Rasos šventę mielai suka ir giminaičiai, ir bičiuliai. Čia laukia svetingi šeimininkai, kaimiškos vaišės šimtametėje klėtyje, aplinkui veši žaluma, galima ir tvenkinyje pasipliuškenti, ir pažoliauti, ir padainuoti.

Nors Aldonos ir Jono Oniūnų šeima gyvena Grūžiuose, o dirba Vaškuose, tačiau vasarą visus labiausiai traukia ši gamtos magijos kupina šaltiniuota ir kalvomis nusėta vietovė.

Nuo Verdenkalnio, kur vienkiemio šeimininkas Jonas Oniūnas iškėlęs stebulę, o verdenė niekada neišdžiūsta, atsiveria ir Velniakalnis – aukščiausia rajono vieta.

Lapkalnis, Bulviakalnis, Magazinkalnis… Tai vis aplinkinių kalvų pavadinimai, tik šį kalvotą ir šaltiniuotą kraštovaizdį gerokai sulygino melioracija.

Tačiau šį kraštą dar labiau pakeis Paliepius kirsiantis „Rail Baltica“ geležinkelis, kuris gali siekti ir Oniūnų žemės pakraštį.

– Mes taip svajojome senatvėje čia ramiai gyventi. O dabar, ko gero, viskas keisis, – apgailestauja vienkiemio šeimininkai, kurie ypatingi gamtos mylėtojai, rodo prie savo tvenkinio surastą labai retą saugomą augalą – margalapę gegūnę, panašią į smulkią orchidėją. – Štai mūsų lietuviškų orchidėjų darželis. Gal su šiuo augalu geležinkelį toliau nukreipsim. Jaunėlis sūnus, kuris dar Pasvalio gimnazistas, net pasvajoja čia apie kaimo turizmo sodybą. Bet jeigu šalia bus tiesiamas geležinkelis, koks tuomet poilsis ir ramybė…

Senas Paliepių vienkiemis susijęs su Jono Oniūno šeimos istorija. Prieš karą jį statė, puoselėjo Jono bobutės brolis Pranas Ulys.

– Jis buvo ir mano mamos krikšto tėvas, o savo vaikų Uliai neturėjo. Buvo ištremti į Sibirą. Ten irgi prasigyveno, bet po dešimties metų grįžo į Lietuvą. Valdžia leido prisiglausti šioje savo sodyboje, nors ji kolūkio buvo nusavinta, – istoriją trumpai priminė Jonas Oniūnas, kuris prieš porą dešimtmečių šį vienkiemį įsiteisėjo, tiesa, pastatai buvo jau beveik sugriuvę.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-22 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.