Ar „gagens“ pešami ūkininkai?

Lietuvos ūkininkų sąjungos išplėstiniame prezidiumo posėdyje. Nuotrauka iš www.manoukis.lt

Ūkininkai nežino verkti ar juoktis, kai dabartinės šalies valdžios veiksmai ir iš Seimo bei Vyriausybės kasdien ateinančios naujienos verčia vis labiau gūžtis. Paradoksas, bet tą daro politikai, iš kurių žemdirbiai tikėjosi palankumo, nes valdančiąją daugumą Seime ir „profesionalų“ Vyriausybėje sudaro žmonės, kurie save kildina iš kaimo ir vadina valstiečiais.

Tokios nuotaikos vyravo Lietuvos ūkininkų sąjungos išplėstiniame prezidiumo posėdyje. Anot jame dalyvavusio šios organizacijos Pasvalio skyriaus pirmininko Vilhelmino Janušonio, vis stipriau imama abejoti, ar Lietuvoje apskritai reikalingi pašalpų neprašantys ir iš savo darbo pragyvenantys žmonės.

Ketina naikinti lengvatas

Birželio pradžioje buvo paskelbtas Vyriausybės žadėtas „mokesčių ir socialinės sistemos tobulinimo“ konsultacinis dokumentas, o visuomenė pakviesta iki liepos 1 dienos teikti savo pasiūlymus. Apie tai, kokių pasekmių galima sulaukti, jei bus įgyvendinta Vyriausybės nuostata atsisakyti mokestinių lengvatų žemės ūkiui, LŪS prezidiumo posė- dyje informatyvų pranešimą pristatė Aleksandro Stulginskio universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanė prof. dr. Astrida Miceikienė. Savo kalbą ji užbaigė itin taikliu senos išminties posakiu: „Apmokestinimas – tai menas nupešti žąsį, kad gagenimo būtų kuo mažiau, o pūkų – kuo daugiau“…

Vyriausybė yra užsibrėžusi naikinti ūkininkams taikomas valstybinio socialinio draudimo mokesčio, gyventojų pajamų mokesčio lengvatas. Jei tokie sprendimai būtų priimti, VSD įmokų ir GPM mokėtojų sąra- šuose atsidurtų visi registruoti ūkininkų ūkiai. Jeigu dabar smulkūs ūkiai ar tie, kurie nėra PVM mokėtojai, yra atleisti nuo GPM deklaravimo, tai nuo kitų metų siūloma, jog visi, įregistravę ūkininko ūkį sodiečiai, deklaruotų savo pajamas. 2015 metų Ūkių apskaitos duomenų tinklo duomenimis, tik 11,8 tūkst. ūkių dirbo pelningai. O Ūkininkų ūkių registro duomenimis, šalyje yra užregistruoti 122 tūkst. 610 ūkininkų ūkių, Valdų registre – daugiau kaip 160 tūkst. ūkininkų.

Ūkininkams padidėtų ir socialinio draudimo įmokos. Dabar jiems galioja socialinių įmokų „lubos“ – 7 vidutiniai darbo užmokesčiai. Vyriausybė siūlo suvienodinti įmokas visiems savarankiškai dirbantiems asmenims, įskaitant ir ūkininkus: jie mokėtų socialinio draudimo įmokas nuo pusės gautų mokestinių pajamų, visiems nustatant vienodas socialinio draudimo įmokų „lubas“ – 28 vidutinius darbo užmokesčius per metus, t. y. „lubos“ paaukštėtų net keturis kartus. Taip pat būtų naikinamos VSD įmokų mokėjimo lengvatos ūkininkams, gaunantiems pensiją (ŽŪM pateiktais duomenimis, tokių šalyje yra apie 67 tūkst.), dirbantiems pagal darbo sutartis ir iki 29 metų amžiaus. Vyriausybė taip pat siūlo siaurinti lengvatą žemės ūkyje naudojamiems degalams ir akcizą padidinti nuo 21 euro iki 56 eurų už 1 tūkst. litrų degalų. Dėl to litras dyzelino pabrangtų maždaug 4 centais.

Ūkininkai – ne išlaikytiniai

LŪS prezidiumas kartu su Lietuvos grūdų augintojų asociacija ir Pieno gamintojų asociacija nutarė kreiptis į LR Vyriausybę, Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo, Žemės ūkio ministerijas ir pareikšti, jog vieningai nepritaria Vyriausybės pateikto konsultacinio dokumento „mokesčių ir socialinės sistemos tobulinimas“ nuostatoms.

Kreipimesi rašoma: „Visų pirma norime akcentuoti, jog ūkininkai mokesčius moka ir sumoka viską, ką yra įpareigoti pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus. Tad ūkininkai tikrai nėra valstybės išlaikytiniai, gyvenantys kitų sąskaita. Iš rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos žemdirbiai tikėjosi socialiai teisingesnės mokesčių politikos. Tačiau neviltis dėl žemės ūkio ateities didėja taip sparčiai, kaip dar nebuvo prie jokios kitos Vyriausybės“.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-22 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.