Nors vasara vėsoka, vanduo jau šiltas

Vido DULKĖS nuotrauka

Prasidėjusi vasara šiluma dar nelepina. Tuo tarpu upėse, ežeruose, užtvankose, tvenkiniuose ir kituose vandens telkiniuose vanduo jau sušilo tiek, kad būtų galima maudytis nebijant peršalti.

Kaip teigė Panevėžio hidrometeorologinės stoties viršininkas Rimantas Antanas Andrašiūnas, praėjusį savaitgalį ir šį pirmadienį atlikus vandens temperatūros matavimus, stebino tai, kad ji aukštesnė nei oro.

„Mūšoje vanduo jau įšilęs vidutiniškai iki 19,6 laipsnio. Ties Žadeikoniais upėje užregistruota beveik 18 laipsnių, o ties Žilpamūšiu – apie 19 laipsnių temperatūra. Pasvalio rajonu tekančiame Lėvenyje vandens temperatūros nematuojame. Tačiau neabejojame, kad ten vanduo dar šiltesnis nei Mūšoje. Pirmadienį rytą ties Bernatoniais vandens temperatūra siekė beveik 19 laipsnių. Žinant, kad Panevėžio rajone šios upės aukštupis, kuriame nemažai gilių duobių, galime neabejoti, jog ties Pasvaliu Lėvenyje vanduo yra laipsniu kitu šiltesnis. Nes Lėvens atkarpa čia yra gan sekli. Taigi jei orai nebūtų tokie vėsūs, galėtumėte drąsiai šioje upėje maudytis“, – tikino Panevėžio hidrometeorologinės stoties vadovas.

Tačiau maudynėms reikia ne tik šilto, bet ir švaraus vandens, taip pat pagal patvirtintas higienos normas įrengtų paplūdimių ar maudyklų. Pasvalio rajono savivaldybės gydytoja vyriausioji specialistė Dalia Vasiliūnienė sakė, jog Pasvalio miesto seniūnija rūpinasi, kad Lėvens ir Šilo ežerėlio vanduo būtų tiriamas porą kartų per mėnesį. Vandens mėginiai imami prie šiuose vandens telkiniuose esančių maudyklų. Jo mikrobiologiniai tyrimai atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

„Dėl šiemet vėlavusio pavasario vandens mėginiai iš abiejų miesto teritorijoje esančių maudyklų (prie Šilo ežerėlio ir Lėvens prie Pasvalio parko) praėjusį mėnesį buvo tiriami tik vieną kartą – gegužės 23 dieną. Tačiau birželį ir liepą ši procedūra bus atliekama po du kartus – atitinkamai 5 ir 19 bei 3 ir 17 dienomis.

Maudymosi sezonu abi maudyklos yra nuolat stebimos. Tikriname, kad jos būtų nušienautos, neprišiukšlintos, be to, rūpinamės, jog prie jų būtų įrengtos tvarkingos persirengimo kabinos, šiukšliadėžės. Kadangi šią vasarą planuojama įrengti dar vieną maudyklą paupyje prie Lėvens pagrindinės mokyklos, rūpesčių tiek mums, tiek miesto seniūnijai tikriausiai dar padaugės“, – kalbėjo D. Vasiliūnienė.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-15 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.