Prašė ne girti, o patarti

Pasvalio užimtumo centre „Viltis“ svečiai bendravo ir su šio centro lankytojais, domėjosi jų pomėgiais bei nuotaikomis. Rūtos GRUŠAITĖS nuotrauka

Reabilitacija – nuo kūdikystės

Pirmiausia jie apsilankė Pasvalio ligoninėje – Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnyboje, susitiko ir kalbėjosi su šios tarnybos vadove gydytoja Bronislava Nevuliene, apžiūrėjo čia esančias reabilitacijos priemones bei įrangą. Gyd. Bronislava Nevulienė minėjo, jog daug bendradarbiauja su socialinio darbo specialistėmis, kurios dažnai į procedūras palydi mamas su raidos sutrikimų turinčiais mažyliais, ypač iš kaime gyvenančių šeimų. Kartu su svečiais aptarta tendencija, jog pastaruoju metu daugėja autizmo požymių turinčių vaikų, todėl reikia specialių jiems skirtų reabilitacijos priemonių, ypač tokių, kurios šiuos vaikučius sudomintų, būtų jiems patrauklios. Svečių nuomone, Pasvalyje vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnyba yra stipri ir nuveikia didelį darbą, sveikatos problemų turinčius mažylius ugdant nuo pat kūdikystės, konsultuojant ir mokant jų tėvelius.

Tarpinstitucinės darbo grupės nariai pabuvojo ir Pasvalio miesto vaikų lopšelyje-darželyje „Žilvitis“, kuriame yra specialios ugdymo grupės vaikams, turintiems intelekto ir kompleksinių sutrikimų. Pirmoji tokia ugdymo grupė „Žilvytyje“ įsteigta daugiau kaip prieš 25-erius metus – 1991-aisiais, tad čia dirbantys specialistai tikrai turi sukaupę didžiulę patirtį.

Pasvalio specialiojoje mokykloje yra Socialinės globos padalinys, teikiantis dienos ir trumpalaikės socialinės globos paslaugas 7–21 metų vaikams bei jaunuoliams, turintiems sunkią negalią. Vaikai čia ugdomi įvertinus kiekvieno jų poreikius, savarankiškumo lygį, pagal kiekvienam vaikui sudarytus socialinės globos planus. Svečius sužavėjo ne tik šioje mokykloje esančios modernios šiuolaikiškos ugdymo priemonės – žaidimų kambariai, relaksacijos kabinetas, gydomosios kūno kultūros salė, bet ir jos darbuotojų nuoširdumas, mokėjimas bendrauti su ypatingų poreikių turinčiais vaikais ir pastangos, kad jie kuo geriau pajaustų ir pažintų aplinkinį pasaulį. Jiems paslaugas teikia socialinis pedagogas, logopedas, gydomosios kūno kultūros specialistas, psichologas, masažistas, pagal poreikius – ir kiti specialistai.

„Viltyje“ – atokvėpio paslaugos

Sutrikusio intelekto žmonės likimo valiai nepaliekami ir kai sulaukia suaugusiųjų amžiaus. Jie gali lankyti užimtumo centrą „Viltis“, kur irgi teikiamos dienos (iki penkių dienų per savaitę) ir trumpalaikės (iki penkių parų per savaitę) socialinės globos paslaugos. Išanalizavus kiekvieno „Vilties“ centro lankytojo socialinius įgūdžius, sudaromas individualus socialinės globos planas, padedantis ugdyti jo savarankiškumą, saviraišką, meninius gebėjimus, skatinantis mokytis įvairių veiklų. Šiandien „Vilties“ užimtumo centrą lanko trisdešimt sutrikusio intelekto suaugusių žmonių, iš jų beveik pusė turi sunkią negalią. Dvylika tokių lankytojų naudojasi trumpalaikės socialinės globos paslaugomis, kitaip tariant, gyvena jame nuo pirmadienio iki penktadienio.

Pateikęs paraišką ir po jos vertinimo paskelbtas projekto laimėtoju, Pasvalio „Vilties“ užimtumo centras šiemet pradėjo teikti Laikino atokvėpio paslaugą šeimoms, kuriose yra proto ar psichikos negalią turinčių žmonių. „Tokio žmogaus artimieji ramia širdimi gali jį palikti „Vilties“ užimtumo centro darbuotojų globai ir važiuoti pailsėti, namuose nudirbti būtinus ūkio darbus ar tiesiog atsigauti nuo stresinių situacijų, – sakė „Vilties“ užimtumo centro direktorė Marija Kunskienė.

Svečius maloniai stebino žinia, kad ir „Vilties“ užimtumo centro lankytojai, ir Pasvalio specialiosios mokyklos socialinės globos padalinio vaikai į šias ugdymo įstaigas bei atgal į namus vežiojami specialiu transportu. Taip ugdymo paslaugos garantuojamos net ir atokiausiuose rajono kampeliuose gyvenantiems žmonėms.

Visą straipsnį skaitykite 2017-06-10 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.