„Antaninės ant Mūšos“ – žemėje, vandenyje ir danguje

Šventas Antanas, Antaninės daugeliui Pasvalio krašto žmonių neabejotinai asocijuojasi su Saločiais. Ne tik dėl čia vykstančių tradicinių Šv. Antano atlaidų, bet ir dėl jau kelintus metus iš eilės šiame miestelyje organizuojamos „Antaninių ant Mūšos“ šventės, kuri sutraukia minias smalsuolių. Nei ribotas finansavimas, nei permainingi orai (pernykštė šventė vyko pliaupiant lietui ir pučiant stingdančiam šiaurės vėjui) nesumažina salotiečių užsidegimo ir noro įrodyti, jog šalia „Via Baltica“ įsikūręs miestelis vertas Antaninių sostinės vardo.

Jei pernai Saločiai vienai dienai buvo virtę viduramžių miestu, šiemet organizatoriai nusprendė grįžti prie mūsų tautos šaknų.

Šventės aprangos kodas – tautiniai lietuviški rūbai ar akcentai. Visgi organizatoriai nesiekia susirinkusiųjų įsprausti į vienus rėmus. Reklaminiame „Antaninių ant Mūšos“ plakate įrašyti žodžiai „Atverkim langą į pasaulį. Papuoškim šventę aprėdais tautų, epochų, tolimų kraštų“ visiems primena, kad Saločiai – pati kosmopolitiškiausia mūsų rajono gyvenvietė. Įsikūrusi šalia Rygos kelio, per kelis savo egzistavimo šimtmečius mačiusi daugybės tautų ir kultūrų atstovų, todėl ir šį šeštadienį čia bus laukiami svečiai iš įvairiausių šalių.

Šventė prasidės iškilminga dalyvių eisena miestelio gatvėmis. Vidurdienį bus pakeltos vėliavos, kurios duos ženklą teatralizuotam Antaninių atidarymui.

Jo metu susirinkusius sveikins į mažą pasienio miestelį iš viso pasaulio sugužėję įvairių šalių pasiuntiniai. Šventinės kalbos, dovanos ir staigmenos pinsis su elegantiškais senosios muzikos ir šokio trupės „Festa cortese“ bei geriausių Pasvalio ir Biržų rajono saviveiklininkų pasirodymais.

Keturioliktą valandą orą sudrebins variklių gausmas. Ūkininkas ir užkietėjęs asas Vytautas Gabriūnas su bičiuliais Saločių danguje parodys šventinę lėktuvų programą.

Kaip ir ankstesniais metais, svarbiausias šventės akcentas – penkioliktą valandą prasidėsiantis laivų paradas Mūšos upe. Šiemet „regatoje“ planuoja dalyvauti tuzinas savadarbių laivų, kurie, kaip kasmet, stebins išmoningomis formomis bei netikėtais dizaino sprendimais.

Aštuonioliktą valandą – Vytauto Šiškausko koncertas. Laukti šlagerių karaliaus pasirodymo tikrai neprailgs. Bus galima paragauti tradicinės ypatingos Saločių žuvienės ar vietos medžiotojų paruoštos žvėrienos. Smalsuoliai galės iš arti susipažinti su vietos amatininkų darbo ypatumais, išbandyti akies taiklumą šaudant iš lanko, ar, pasikėlus karšto oro balionu, pasigrožėti Saločių panorama.

Devynioliktą valandą bus paskelbti laimingieji, kuriems atiteks tradiciniai Antaninių prizai – dviratis, dailininko Balio Tuskėno paveikslas bei autorinė jo žmonos Ligijos nuotrauka. Kaip gauti šias unikalias dovanas, svečiai sužinos atvykę į šventę.

Dvidešimtą valandą į šventės sceną lips charizmatiškieji vaškiečiai „Marabu band“, o iškart po jų – šventės kulminacija – ugnies ir šviesų misterija ant Mūšos.

Senosios muzikos ir šokio trupė „Festa cortese“ ugnimi, šokiu ir muzika susirinkusiesiems pasakos stebuklingą, kupiną romantikos ir netikėtumų Mūšos istoriją.

Sekmadienį, kaip ir įprasta, Saločių Šv. Juozapo bažnyčioje vyks Šv. Antano atlaidai.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

2 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.