Sodininkai dėl pavasario šalnų padarytų nuostolių neliūdi

Vėsūs pavasario orai suvėlino sodų žydėjimą, o šalnos vietomis buvo tokios stiprios, kad pakando ne tik pražydusius žiedus, bet pakenkė net jų pumpurams.

Sodininkai tvirtina, kad vaisių ir uogų derlius bus mažesnis ir vėlyvesnis. Jiems pritaria ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai.

„Vertinant visos šalies mastu, sodai atrodo prastai. Tikrai nemažų nuostolių bus per visą Lietuvą. Tuo labiau kad šalnų tikimybė dar nepraėjo, jos dar gali smogti. Atšiauriausios sąlygos susiklostė Žemaitijoje ir Šiaurės Lietuvoje. Tuo tarpu Vidurio Lietuvoje sodams teko ne tokie žiaurūs išbandymai. Tad be lietuviškų obuolių likti neturėtume“, – aiškino mokslininkai.

Nereikės šiemet skinti juodųjų serbentų, kuriuos žvarbios šalnos visiškai „nusvilino“ per patį žydėjimą. O jiems jau pavojingas 4 laipsnių šaltis.

Kad šalnos šiemet sumažins darbo, neabejoja ir mūsų rajono sodininkai. Anot UAB „Aukštikalnių sodai“ direktoriaus Arvydo Paškevičiaus, pražydus obelims, jau matyti, kad šalnos labai pakenkė jau įbrinkusiems, žydėti pasiruošusiems pumpurams.

„Obelis visada sukrauna daugiau žiedų nei prireikia derliui užauginti. Todėl apšalus ankstyviausiems pumpurams, daugiau maisto medžiagų gaus dabar žydintys mažesnieji žiedai. Jeigu bus karšta vasara, dviem savaitėmis vėlavę žydėti užmegzti vaisiai turėtų „pasivyti“ įprastą grafiką ir obuolių skynimas prasidės laiku.

Dabar žydinčiuose vaismedžiuose dūzgia bitės. Joms pavasaris irgi nebuvo lengvas. Todėl neaišku, kiek žiedelių jos apdulkins. Obelis pati sprendžia, kiek vaisių augins. Dėl to ji atsisako nereikalingų užuomazgų. Vyšnios didumo obuoliukų kritimas baigdavosi įpusėjus birželiui. Šiemet šis procesas tikriausiai gerokai vėluos. Bet manome, kad apie Jonines jau galėsime prognozuoti, koks šiemet bus obuolių derlius“, – kalbėjo A. Paškevičius.

„Aukštikalnių sodų“ vadovas sakė neabejojantis, kad obuolių šiemet bus net keliskart mažiau ir tikėtis, jog jų užteks iki ateinančio pavasario, neverta. „Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kai rinkoje bus mažiau obuolių, galbūt pakils ir jų kaina. Be to, mažiau reikės talkininkų per obuolių skynimo laikotarpį. Taip pat sumažės vaisių transportavimo bei sandėliavimo išlaidos. Jau seniai įsitikinome, kad rekordinis derlius jokiu būdu negarantuoja didelio pelno. Šiemet galime būti ramūs ir dėl to, kad rinka nebus užversta lenkiškais ar vengriškais obuoliais. Buvau seminare Lenkijoje ir girdėjau, kaip lenkai sodininkai skundėsi, jog dėl pavasarinių šalnų obuolių derlius bus 85 ar net 90 procentų mažesnis nei pernai. Šalnos jų sodams pakenkė dar labiau nei mūsiškiams, nes jos užklupo jau pražydusius vaismedžius. Lenkijoje švelnesnis klimatas, todėl obelų žydėjimas ten prasideda maždaug dviem savaitėmis anksčiau. Kaip, beje, ir obuolių skynimas. Kai mes tik pradėdavome skynimą, lenkų sodininkai jau būdavo suvežę visą derlių į sandėlius ir pradėję rūpintis jo eksportu.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-25 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.