Pasvalys tampa Šiaurės Lietuvos kultūros sostine

Iš kairės: Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa, Pasvalio mišraus choro „Canticum novum“ meno vadovas Rimvydas Mitkus, Kultūros centro direktorius Robertas Lavickas, jungtinio festivalio koncerto vedėjas Laurynas Janulis. Vido DULKĖS nuotrauka.

Nuo daugiau kaip 200 iki per 1200 choristų, nuo 13-kos iki 46 kolektyvų iš visos Lietuvos. Šie kontrastingi pirmojo ir antrojo Šiaurės Aukštaitijos chorų festivalių statistiniai rodikliai bene ryškiausiai atspindi jo organizatorių kūrybinius užmojus. Primename, kad pirmasis chorų festivalis Pasvalyje vyko prieš dvejus metus. Praėjusį savaitgalį praūžęs antrasis Šiaurės Aukštaitijos chorų festivalis kartu su 18-ąja berniukų chorų festivaliu-akcija „Lietuvos berniukai prieš smurtą ir narkomaniją“ jau tapo istorija. Net ir nebuvusieji šiame įspūdingame renginyje, pakilią jo dvasią galėjo pajausti žvelgdami į antradienio „Darbo“ numeryje publikuotas Vido Dulkės fotografijas. Tiesa, vienos nuotraukos prieraše įsivėlė klaida – Pasvalio kultūros centro direktoriui Robertui Lavickui festivalio ženklelį sega Dalės Norvydienės vadovaujamo pramoginio-šiuolaikinio šokio kolektyvo „Kosmo“, o ne „Trimito“, kaip buvo parašyta, žavi šokėja.

Ar galima antrąjį Šiaurės Aukštaitijos chorų festivalį vadinti regioninės kultūros politikos pavyzdžiu ir įžanga į kitąmet vyksiančią Lietuvos šimtmečio dainų šventę „Vardan tos…“? Koks turėtų būti tokio renginio periodiškumas? Savo mintimis, pastebėjimais šiais ir kitais su festivaliu susijusiais reikalais su „Darbo“ skaitytojais mielai sutiko pasidalinti Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir 2018 m. dainų šventės „Vardan tos…“ direktorius Saulius Liausa bei berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ vadovas, profesorius Vytautas Miškinis. Su abiem pašnekovais bendravome parko estradoje nuskambėjus paskutiniesiems jungtinio festivalio koncerto akordams.

„Be abejo, šis chorų festivalis yra labai skambi įžanga į kitąmet organizuojamą Lietuvos šimtmečio dainų šventę. Šiandien išgirdome daug dainų iš jos repertuaro. Pasvalys pirmasis šiemet pradėjo regioninių dainų švenčių ciklą, iš kurio ir gims didžioji Dainų šventė“, – sakė S. Liausa. Nacionalinio kultūros centro direktorius ir Dainų šventės vadovas pasidžiaugė sparčiai augančiu pasvaliečių organizuojamų renginių meniniu lygiu ir jų žinomumu. „Šiandien drąsiai galiu tvirtinti, kad Pasvalys tampa Šiaurės Lietuvos kultūros sostine. Kalbėdami apie renginius dažniausiai minime jų materialinius išteklius, pamiršdami žmones, gyvąją tradiciją. Ji, ko gero, ilgaamžiškesnė už materialius dalykus. Džiaugiuosi, kad Pasvalyje dirba tokie veiklūs, kūrybinių idėjų, sumanymų turintys žmonės – Kultūros centro direktorius Robertas Lavickas, choro vadovas Rimvydas Mitkus. Manau, kad regioninės politikos esmė – sukurti aplinką, kurioje žmonės galėtų kokybiškai, oriai gyventi ir saugiai jaustis. Chorų festivalis ir yra vienas iš tų renginių, kuriuo pasvaliečiai gali didžiuotis ir džiaugtis. Apskritai, jei politika atsigręžtų į kultūrą ir žmogiškuosius išteklius, Lietuvoje būtų kur kas šviesiau ir jaukiau“, – įsitikinęs S. Liausa. Pasvalio kaip regiono kultūros centro įvaizdį taip pat kuria mūsų teatras, folkloro, liaudiškos muzikos, šokių kolektyvai, orkestrai.

Profesorius V. Miškinis pokalbio pradžioje pakartojo tai, ką buvo minėjęs praėjusį rudenį – senasis Pasvalio parkas buvo nepelnytai primirštas. Vaikščiodamas nuo rudens lapų čežančiais parko takeliais „Ąžuoliuko“ vadovas iš karto pajuto žmonių rankomis sukurto gamtos prieglobsčio spinduliuojamą puikią aurą. Profesorius atkreipė dėmesį, kad mūsų parko estradoje yra idealus atstumas tarp žiūrovų ir dalyvių. „Įsitikinęs, kad istorija vystosi spirale, tad Pasvalio parkas turi būti restauruotas kitu lygmeniu. Ši nuostabi vieta, joje sukurta infrastruktūra turi perspektyvą ir kitiems solidiems renginiams. O artimiausia rimta investicija galėtų būti estrados stogas. Kalbant apie Šiaurės Lietuvos chorų festivalių periodiškumą, manau, labiausiai motyvuotas sprendimas būtų juos organizuoti likus metams iki didžiosios Dainų šventės“, – svarstė prof. V. Miškinis.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-25 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. hoy por la mañana vi esta dirección en el canal 28 y me llamo la atención me gustaria recibir los 10 puntos para llevar una mejor relacion con mi ex esoaso.grpcias.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.