Smulkūs aludariai rengia protesto akciją prie Seimo

Karaliaujančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos siūlomi alkoholio pardavimo ribojimai sulaukia vis daugiau pasipriešinimo. Internetas jau „dūsta“ nuo komentarų apie idiotiškus „karbauskininkų“ sprendimus. Dar rimčiau dėl to susirūpino smulkieji aludariai, kurių verslas, galima sakyti, pakibo ant plauko. Dėl to Pasvalio, Pakruojo, Panevėžio ir kitų rajonų mažųjų alaus daryklų savininkai ketina ateinantį antradienį (gegužės 23 d.) anksti rytą rinktis prie Seimo, kad įtikintų seimūnus, jog draudimai sužlugdys jų verslą.

Vienas iš šios akcijos iniciatorių, Joniškėlyje esančios alaus gaminimo įmonės UAB „Joalda“ direktorius Darius Rimkevičius „Darbo“ laikraščiui teigė, kad smulkieji aludariai griežtai nepritaria draudimui prekiauti nemokamuose renginiuose, kuriuose mažos alaus daryklos parduoda gan didelę dalį savo produkcijos.

„Jie nori uždrausti nemokamuose renginiuose prekiauti alumi. Mes turime savo paveldą – gyvąjį alų – kurį pristatinėjame tik mugių bei švenčių metu. Reklamuoti savo produkciją, tarkim, per televiziją, neturime galimybės, nes mūsų pajamos nėra tokios, kaip stambiųjų alaus daryklų“, – kalbėjo D. Rimkevičius.

Aludariai žada aikštėje prie Seimo rūmų pasistatyti savo palapines, papuoštas įmonių atributika, kad parlamentarai matytų, jog tai yra tikras paveldas. Dėl išlikimo kovojantys smulkiųjų alaus daryklų savininkai jau kreipėsi į mūsų krašui Seime atstovaujantį konservatorių, Sveikatos reikalų komiteto narį Antaną Matulą.

„Kviesime jį, kad išeitų pabendrauti. Dauguma mūsų bus Pasvalio ir Pakruojo aludariai. Tad jis ir turėtų mus ginti“, – teigė D. Rimkevičius.

Planuojama, kad savo palapines mažieji aludariai prie Seimo pasistatys ankstyvą antradienio rytą, apie septintą. Taip jie pasitiks tiek į darbą skubančius vilniečius, tiek į balsavimą traukiančius Seimo narius.

Kaip informavo R. Rimkevičius, protesto akcijoje dalyvaus keturių mūsų rajone veikiančių smulkiųjų alaus daryklų savininkai. Tiek pat atstovų bus ir iš Pakruojo rajono. Be to, į Vilnių vyks ir po vieną Panevėžio bei Jurbarko aludarį. Palaikyti protestuotojus turėtų ir pasvalietis Valentas Vaškevičius, gan ilgą laiką sėkmingai vystantis savo verslą sostinėje.

Pasak D. Rimkevičiaus, jei susirinks daug palaikančiųjų smulkiuosius aludarius, galbūt pavyks įrodyti, kad besaikis alaus vartojimas ir degustacija yra visiškai priešingos sąvokos.

„Mes per metus išverdame tik po vieną kitą toną gyvojo alaus. Ir daugiausia jo parduodame tokiuose renginiuose, kaip, tarkim, Vilniuje kasmet vykstanti Kaziuko mugė. Paveldą turinčio alaus ne visada užtenka norintiems jo paragauti mugės lankytojams. Todėl paistyti, kad mažieji aludariai nugirdys tautą, gali tik situacijos nesuvokiantys veikėjai. Nes mes su savo produkcija, skirtingai nei stambios alaus daryklos, patekti į didžiuosius prekybos tinklus neturime jokios galimybės“, – tikino D. Rimkevičius.

Beje, praeitą antradienį prie Seimo vyko šis tas daugiau nei protesto akcija – koncertas „Laisvė rokenrolui!“ Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos paskelbta žinia, kad Ramūnas Karbauskis yra teisus ragindamas Vyriausybę ruoštis specializuotų alkoholio parduotuvių steigimui, renginio dalyvių buvo palydėti baubimu ir švilpimu.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Tokia alaus prekybos vieta senoje sovietinėje komedijoje „Sėkmės džentelmenai” vadinama „тошниловкa”. Lietuviškai tai būtu vėmykla. Tai negi ir toliau tokiose vėmyklose mirs lietuvaičiai, o protinga tauta nepasipriešins. Koks ten joniškęliečių ar pakruojiečių tautinis paveldas. Tačiau priprasta prekiauti nelegaliu alumi, sakant kad į metus tik vieną toną alus tepadaro.. Ar ne juokas? Parduodate tai gal toną į dieną, tik gaila, kad mūsų visa sistema ant tiek supuvo, kad suskaičiuoti nelegalaus alaus nebe sugeba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.