Pilsrundalės, Parnu-Jaagupi ir Saločių mokyklų bičiulystei – pusšimtis metų

Saločių, Parnu-Jaagupi ir Pilsrundalės mokyklų draugystės festivalio dalyviai. Dovilės SRĖBALIENĖS nuotrauka.

Saločių Antano Poškos pagrindinės, Latvijos Pilsrundalės vidurinės ir Estijos Parnu-Jaagupi pagrindinės mokyklų bičiulystė tęsiasi jau pusę šimtmečio!

Toks jubiliejus su draugais iš Latvijos ir Estijos paminėtas Saločiuose. Pernai šių mokyklų mokiniai ir mokytojai susitiko Pilsrundalėje, užpernai – Parnu-Jaagupi.

O šiemet dailininko Balio Tuskėno su mokiniais sukonstruota Laiko mašina teatrališkai visus grąžino į 1967-uosius. Estų, latvių ir lietuvių draugystės penkiasdešimtmečio atidarymo šventės vedėjos – Saločių aštuntokės Gabija Linkaitė, Indrė Klungytė ir Agnė Strelčiūnaitė, scenarijaus autorės – lituanistės Rasuolė Mudurienė ir Jurga Gylytė-Pečiokienė.

Lietuviškai, latviškai ir estiškai pasveikinusi susitikimo dalyvius, Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos direktorė Laima Jankauskienė pastebėjo, kad per tą pusšimtį metų pasikeitė ištisos kartos. Todėl rasti mokytojų ir mokinių, kurie prisimintų pirmuosius šių trijų Pabaltijo šalių mokyklų susitikimus irgi jau nėra taip paprasta.

– 1982-aisiais dideliu autobusu gal apie trisdešimt žmonių važiavom į Pilsrundalę. Tuomet Latvijoje susitikimas tęsėsi tris dienas, – pasakoja salotietė istorikė Roma Jakubonienė. – Pamenu, kad vežėmės labai daug įvairių pavasarinių gėlių. Vakarojome, šokome gamtoje prie laužų…

Kelerius metus, kol buvo atkurta šių trijų Baltijos šalių nepriklausomybė, susitikimai nutrūko. Nuo 1988-ųjų iki 1994-ųjų mokyklų draugystę užgožė dideli istoriniai įvykiai…

– Tačiau 1995-aisiais tuometės mūsų direktoriaus pavaduotojos Irenos Liubertienės iniciatyva lietuvių, latvių ir estų mokyklų susitikimai vėl atnaujinti, – prisimena mokytoja Roma Jakubonienė. – Po pertraukos buvo organizuotas gražus renginys – konferencija, ekskursija, vakaro programa parke.

2003-iaisiais Latvijoje buvo sukurta simbolinė draugystės vėliava.

– 2010-ųjų pavasarį paminėjom Baltijos kelią, kai visa salė susikibusi rankom latviškai, lietuviškai ir estiškai dainavo „Bunda jau Baltija“. Apskritai mūsų susitikimai turi temas. Šiemet Saločiuose jubiliejinės šventės tema – tautinis kostiumas ir šokis, – paaiškino istorikė Roma Jakubonienė.

Jau per šventės atidarymą tautiniais kostiumais pasipuošę šoko Namišių skyriaus vaikai.

O vakaronės vedėjai buvo šokių mokytoja Jolanta Preidžiuvienė ir jos šokių partneris ustukietis Gintautas Dulevičius. Susitikimuose vertėjavo anglų kalbos mokytojos Audronė Barančiukienė ir Sandra Vitkevičiūtė.

Svečiai iš Latvijos ir Estijos apsirengė savo tautinius kostiumus. Saločių mokytojos taip pat pasipuošė mūsų krašto tautiniais drabužiais ir pakvietė padainuoti lietuvių liaudies dainų.

Puikiai pavyko išjudinti visą salę. Šoko visi – ir temperamentingieji latvių vaikinai, ir santūriosios estų merginos.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-20 „Darbe“

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.