Atnaujinta PASVALIA atveria dar gilesnius paveldo lobynus

Prie apskritojo stalo susėdo PASVALIOS kūrėjai ir talkininkai.

Vienas iš šiemet organizuotos Nacionalinės bibliotekų savaitės „Tu esi biblioteka“ renginių buvo skirtas atnaujintai interneto kultūros paveldo svetainei www.pasvalia.lt Į Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Informacijos skaitykloje prie apskritojo stalo vykusią diskusiją „Atnaujinta PASVALIA – vaidmuo, svarba ir ateitis“ buvo pakviesti aktyviausi šio projekto partneriai bei talkininkai. Renginį pradėjusi Informacijos, mokymo ir dokumentavimo skyriaus vedėja Rita Bedulytė priminė, kad nuo nuo sausio 1-osios atsiradęs bibliotekos skyrius ir yra atsakingas už PASVALIOS priežiūrą ir tvarkymą. Jame triūsia šešios darbuotojos: vedėja R. Bedulytė, vyresnioji bibliografė Nijolė Banelienė, vyriausioji bibliografė Alma Balčiūnienė, vyriausioji bibliografė Lijana Markevičienė, vyresniosios bibliotekininkės Toma Mikalajūnaitė ir Vaiva Samulėnienė. Jos savo darbo neįsivaizduoja be informacinių technologijų sistemų administratoriaus Vidmanto Skvirecko – nuolatinio talkininko techniniais portalo reikalais.

Po tokios įžangos L. Markevičienė ir jos kolegė T. Mikalajūnaitė, naudodamosi multimedija susirinkusiesiems išsamiai pristatė elektroninės kultūros paveldo bibliotekos raidą nuo jos įkūrimo 2009-aisiais iki šių dienų. Prieš septynerius metus Kultūros ministerija skyrė 16 tūkst. litų bibliotekos parengtam projektui „Krašto skaitmeninė biblioteka: kultūros paveldas virtualioje erdvėje“. Taip Lietuvoje atsirado pirmoji vietinė skaitmeninto krašto kultūros paveldo duomenų bazė. Tačiau paprastai daugelis darbų prasideda nuo ne vienerius metus brandinamos idėjos. „Pradžios taškas buvo mūsų bibliotekos rankraštynas. Mums taip pat rūpėjo iš Lietuvos archyvų ir didžiųjų bibliotekų rankraštynų virtualiai „parsigabenti“ bent svarbiausius unikalius krašto dokumentus. O paprastai pasakius, tai PASVALIA gimė iš entuziazmo. Iš entuziazmo tokių žmonių, kaip šviesaus atminimo Krašto kultūros dokumentavimo centro vedėjos Vitalijos Kazilionytės – šio projekto idėjos sumanytojos ir didžia dalimi jos įgyvendintojos“, – kalbėjo L. Markevičienė. Visuomet atvira naujovėms ir pažangai bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė ne tik entuziastingai sutiko šį sumanymą, bet ir pati pasiūlė PASVALIOS pavadinimą.

Vyriausioji bibliografė pasidžiaugė mūsų kraštiečių, rajone gyvenančių kultūros, istorijos paveldo puoselėtojų ir visų institucijų parama. Už ją biblioteka dėkinga šviesaus atminimo Zinaidai Katiliškienei (poetei Liūnei Sutemai), kultūros paveldo skaitmeninimo profesionalui, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto strateginės raidos prodekanui, muzeologijos katedros vedėjui, profesoriui dr. Rimvydui Laužikui, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Virtualios bibliotekos skyriaus vedėjai Jovitai Verbickienei ir daugeliui partnerių, pradedant parapijų klebonais, baigiant pavieniais entuziastais. „Projektui pritarė ir PASVALIĄ palankiai įvertino tuometis Panevėžio vyskupas J. E. Jonas Kauneckas“, – priminė L. Markevičienė.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-18 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.