Buvusių kliūčių nebeliko

Nuo šios autobusų stotelės Latvijos Rožkalni kaime iki pasienio bei kelio į Kiemėnus – vos pora šimtų metrų ir sieną galima kirsti be jokių kliūčių. Vido DULKĖS nuotrauka

Neseniai Šiaurės Lietuvos savivaldybių vadovai – Pasvalio, Biržų, Pakruojo rajonų ir Šiaulių miesto – buvo pakviesti į susitikimą Šiaulių pasienio užkardoje su Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Renatu Požėla ir kitais užkardos pareigūnais. Jie susipažino su VSAT aktualijomis, kalbėjo apie galimybes stiprinti bendravimą, sklandžiai įgyvendinti VSAT ir Lietuvos savivaldybių asociacijos pasirašytą bendradarbiavimo sutartį. Joje numatyta, jog VSAT, esant galimybei, savivaldybėms pagelbės organizuojant renginius, ugdančius pilietiškumą ir patriotiškumą, o bendros prevencinės veiklos tikslas – administracinių ir nusikalstamų veikų užkardymas. Pasieniečių vadovas Šiaurės Lietuvos savivaldybių merams ir seniūnams padėkojo už pagalbą, tvarkant valstybės sienos ruožą ir ženklus prie sienos su Latvija.

Aptarti ir kiti aktualūs klausimai. Iš šio susitikimo mūsų meras Gintautas Gegužinskas parvežė gerą žinią Kiemėnų ir aplinkinių kaimų sodiečiams bei kitiems žmonėms, norintiems nuo Kiemėnų vedančiu keliu „Lietuvos pasienis – Gailiši – Bauska“ nuvažiuoti į kaimyninę Latviją. Daugelis prisimena, kad prieš kelis dešimtmečius minėtu keliu iš Pasvalio per Kiemėnus į Bauskę, o kartu – per savo prekybos centru sovietmečiu garsėjusią Uzvarą – važiuodavo net maršrutiniai autobusai. Bet vėliau judėjimas nutrūko ir dar visai neseniai ties Lietuvos–Latvijos siena skersai šio kelio žiojėjo iškastas griovys. Vietos gyventojai skųsdavosi, jog tai jiems trukdo artimiausiu keliu pasiekti Latviją, nuvažiuoti į svečius pas ten gyvenančius giminaičius, aplankyti artimųjų kapų. Nors prieš gerus metus tas griovys buvo užverstas skalda ir užlygintas, žmonės būgštavo, ar jie nepažeis kokių nors įstatymų, minėtu keliu važiuodami į Latviją. Meras susitikime sužinojo, jog jokių kliūčių nebėra.

Tą patį patvirtino ir „Darbo“ kalbintas VSAT Šiaulių užkardos vadas Saulius Baltakis.

– Šengeno erdvei priklausančiose Europos Sąjungos šalyse piliečių ir prekių judėjimas yra laisvas, tad kokiu keliu važiuoti iš vienos valstybės į kitą laisvai pasirenka pats keliautojas. Tačiau būtina su savimi visada turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – pasą ar asmens tapatybės kortelę. Vairuotojams reikia turėti ir vairuotojo pažymėjimą, transporto priemonės registravimo dokumentą. Žinoma, negalima vežti draudžiamų daiktų. Ir nevertėtų nustebti, jei VSAT pareigūnai mašiną sustabdys ir paprašys pateikti minėtus dokumentus ar patikrins krovinį. Tai mūsų darbo kasdienybė, – teigė Saulius Baltakis. – Užkardos vadu aš dirbu dar tik pirmi metai. Kiek teko pastebėti, keliu Kiemėnai–Latvijos pasienis judėjimas nuo Lietuvos pusės nėra didelis, per dieną sieną ten kerta gal keliolika automobilių.

Šiaulių užkardos vadas minėjo, jog kokių nors papildomų dviejų valstybių sutarčių, ko gero, reikėtų dėl bendrų darbų remontuojant kelią, įgyvendinant bendrus projektus. Bet jų tikrai nereikia, jei lietuvis ar latvis nori nuvažiuoti į kaimyninę valstybę – nes ir Lietuva, ir Latvija yra ES bei Šengeno erdvės narės.

Užkardos vadas Saulius Baltakis Pasvalio krašto žmonių prašo, kad pastebėję ką nors įtartino, kitaip tariant, galimai daromą nusikalstamą veiką ar kitokį teisės pažeidimą, vežamas kontrabandines prekes, nelegalus, būtų pilietiški ir praneštų apie tai VSAT ar policijos pareigūnams. Tel. (8 41) 598 512 Šiaulių užkardos budėtojui galima skambinti visą parą.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.