Ne gausumas, o žmonių aktyvumas nulemia kaimo gyvybingumą

Šioje jaukioje salėje – ir biblioteka, ir kultūros bei bendruomenės namai. Aidos DULKIENĖS nuotrauka.

Nairiuose atidarytas jaukiai suremontuotas bendruomenės, kultūros ir bibliotekos centras. Šildomos patalpos įrengtos fojė ir mažesnėje salėje, o didelėje sporto salėje ne tik sportuojama, bet ir organizuojami gausiau lankomi renginiai.

Beje, šis centras Nairiuose – vienintelė viešoji erdvė, kur žmonės dar gali susieiti, pabendrauti. Nairių kaime nelikę net parduotuvės.

Tačiau šiame kaime gilios ir saviveiklos, ir skaitymo tradicijos, nuo seno yra susibūręs veiklių nairiečių branduolys.

Ir dabar Nairiuose Renata Kaziliūnienė vadovauja moterų vokaliniam ansambliui ir dainuojamosios poezijos kolektyvui, o Stasė Jonėnienė – folkloro ansambliui „Gija“, suaugusiųjų dramos teatrui ir moterų šokių kolektyvui.

Tarkim, nairiečių paruoštos „Lino kelio“ programos galėtų pavydėti ir didesnių miestelių kolektyvai.

Suburia šio nuošalaus krašto žmones ir Nairių bibliotekininkė Lijana Vaivadienė, ir bendruomenės pirmininkė Rima Jasėnienė. Sugalvoja įdomių susitikimų ir užsiėmimų.

– Nairiuose buvo paskutinė rajone bibliotekos patalpų problema, – pripažino Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė. – Bet nuo šiol šiltose ir jaukiose patalpose kartu įsikuria ir bibliotekininkė, ir kultūros darbuotojos, ir bendruomenės pirmininkė.

Seimo narys Antanas Matulas prisiminė, kad jau pernai buvo nairiečių prispirtas dėl jaukesnių šildomų patalpų įrengimo.

– Gerai, kad Nairiuose gyvena pats Vaškų seniūnas Kęstutis Jasėnas, – šypteli rajono meras Gintautas Gegužinskas. – Patalpos įrengtos iš visų mokesčių mokėtojų pinigų. Taigi svarbiausia, jog šį centrą Nairiuose žmonės lankytų ir jis tikrai būtų reikalingas.

Beveik visi kalbėjusieji linkėjo, kad atnaujintos jaukios kultūros erdvės būtų lankomos. Nors per pastaruosius tris dešimtmečius pagal gyventojų skaičių likę gal tik vos pusę Nairių kaimo – apie pusantro šimto žmonių.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-06 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.