Ar būsim svetingi Lietuvos simboliui Vyčiui?

Šalies architektų komanda apžiūrėjo rekonstruotą Vytauto Didžiojo aikštę. Rūtos GRUŠAITĖS nuotrauka.

Istorinio Lietuvos simbolio Vyčio skulptūrą, įamžinančią mūsų valstybės atkūrimo šimtmetį, ko gero, turės ne tik Vilnius ar Kaunas, bet ir Pasvalys. Vytis – šarvuotas raitelis su kalaviju ir skydu – vienas seniausių herbų Europoje, tad jo istorija – labai garbinga.

Vyčio paramos fondas pernai rudenį buvo paskelbęs šio valstybės simbolio skulptūrinio modelio, kuris taptų centriniu Lietuvos laisvės kovotojų įamžinimo skulptūrinės-architektūrinės kompozicijos sostinės Lukiškių aikštėje akcentu, konkursą.

Garsūs šalies skulptoriai konkursui pateikė trylika kūrinių. Apžiūrėti jų ekspozicijos Vilniaus įgulos karininkų Ramovėje buvo nuvykę ir mūsų rajono Savivaldybės atstovai. Ten jie sutiko Pasvalio krašto garbės pilietį, mūsų kraštietį ir daugelio sumanymų mecenatą dr. Praną Kiznį. Jis pasiūlė idėją, kad viena iš konkursui pateiktų Vyčio skulptūrų taptų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminklu Pasvalyje. Juo labiau kad Vyčio paramos fondo sumanymas sostinės Lukiškių aikštėje pastatyti Vyčio skulptūrą sukėlė daug ginčų ir iki šiol neaišku, ar toks paminklas ten tikrai iškils. Tačiau konkursui pateikti darbai labai sudomino kitų šalies miestų vadovus, tarp jų – ir pasvaliečius.

Neseniai Pasvalyje lankėsi žinomų šalies architektų delegacija: Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Marius Šaliamoras, Vilniaus Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas, Vyčio paramos fondo valdybos narys Kęstutis Akelaitis, minėto projekto autoriai – Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Gintaras Čaikauskas ir šio universiteto docentas Linas Naujokaitis, architektas Arūnas Blūšius.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-06 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.