Į Pušalotą sugrįžo kraštiečiai

Iš kairės – kraštietė A. Saladūnaitė, rašytojas P. Palilionis, bibliotekininkė V. Mašalienė, kun. Albinas Pipiras.

Balandžio 22 d. Pušaloto bibliotekoje įvyko renginys „Mūsų kraštiečiai sugrįžta“, kurį organizavo bibliotekininkė Vera Mašalienė, vedė Toma Trybytė. Pušaloto miestelyje ir jo apylinkėse augo kūrybingi ir savo darbais garsūs žmonės, kurie sugrįžta kaip paukščiai. Kadangi šie metai yra Kalbos kultūros metai, galėjome pasidžiaugti mūsų krašto rašytojais: atvykusiu kraštiečiu Petru Palilioniu ir susipažinti su Gino Žiemio kūrybos darbų paroda, nes dėl ligos rašytojas negalėjo atvykti.

Poetas P. Palilionis pažėrė įdomių pamąstymų apie besikeičiančią lietuvių kalbos kultūrą, tarmės ir gramatikos pradžios tarpsnį savo gyvenime ir kūryboje. Rašytojas, trumpai apžvelgęs G. Žiemio braižą, prisipažino, jog jo paties kūrybos stilius susiformavo gimtajame krašte, nuo kurio jis, deja, jaučiasi nutolęs. Atsidėkodamas už kvietimą atvykti į šį renginį, rašytojas skaitytojams ir bibliotekai dovanojo neseniai išleistų savo kūrybos knygų.

Apie literatą, Kauno rašytojų sąjungos narį G. Žiemį išsamiai papasakojo ir jo kūrybą pristatė buvusi klasės draugė Genovaitė Kriaučiūnienė: G. Žiemys gimė 1947 m. balandžio 8 d. Pušaloto seniūnijos Šedeikonių k., kaip pats autorius yra rašęs – „kairiajame Lėvens intako – mažytės Amatos krante, Dankevičių buvusioje sodyboje“. Mokėsi nuo pat pirmos klasės Pušaloto vidurinėje mokykloje ir ją baigė 1963 m. Įstojo į tuometę Lietuvos žemės ūkio akademiją, įgijo hidrotechnikos inžinieriaus specialybę, dirbo energetikos institute, rašė eiles.

Literatūriniai gabumai pasireiškė dar mokykloje, buvo aktyviausias mokyklos literatų būrelio narys, mokytojos Genovaitės Garšvinskienės paskatintas vis kūrė. Vėliau susidomėjo stebuklinių pasakų analize ir mitologija, įstojo į Kauno VDU. Ten dėstė senąją religiją ir mitologiją prof. Norbertas Vėlius, kuris ir paskatino Giną Žiemį imtis rimto baltų ir indoeuropiečių kosmologijos tyrinėjimo. Bendradarbiaujant ir tęsiant profesoriaus idėjas, parašytos baltų kosmologijos tyrinėjimui skirtos knygos: „Austėjos gimimas“ 2001 m., „Slibino sugrįžimas“ 2007 m., „Dingęs pasaulis“ 2012 m. Savo kūrybos eilėraščius spaudoje pradėjo spausdinti 1973 metais, vėliau išleido tris poezijos rinkinius: „The INTERPRETER“, „Bučinių meistras“ ir „Sapnų gėlė“. Surinko ir išleido Antano Janonio, kunigavusio Pušalote 1945–1946 m., pasakėčias. O tas pasakėčių rinkinys gausus, sutalpintas net į per 500 puslapių knygą „Dulkių sauja“.

Visą straipsnį skaitykite 2017-05-04 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.