Mes draugavom ilgai…

Daugelio Lietuvos chorų globėjas maestro Lionginas Abarius su Pasvalio „Senjorų“ choru ir jo vadove Elena Kereilyte.

„Turtų turiu ne mažiau negu Uspaskichas. Tik tas turtas – ne pinigai, o muzikos kūriniai. Mano muzikinis bagažas – labai didelis, nes muzika mane lydi visą gyvenimą“, – susitikime su pasvaliečiais atviravo kompozitorius Algimantas Bražinskas.

„Dainą „Mes draugavom ilgai“ sukūriau kartu su poetu Paulium Širviu: jis parašė žodžius, aš – melodiją, o vėliau už tą dainą net apdovanojimą gavom. Paulius Širvys buvo įsimylėjęs žavią moterį, turė- jusią labai gražų balsą. Toji moteris patiko ir man, todėl dainos melodija užgimė greitai. O su jūsų Ada mes draugaujam dar ne ilgai – tik vieną dieną. Šią dainą repetavom tik kelis kartus, bet ji, tikiuosi, skambės, nes Ados balsas – irgi labai gražus“, – šypsojosi kompozitorius Lionginas Abarius, kartu su Pasvalio mišraus choro „Senjorai“ dainininke gydytoja Ada Jacinkevičiene atlikęs minimą, daugelio žmonių pamėgtą dainą. Salė ovacijomis įvertino sodrų, vis dar galingą svečio bei skambų dainingosios pasvalietės balsą.

Globojo mūsų krašto chorus

Tokių smagių epizodų ir šiltų akimirkų Pasvalio kultūros centre nuaidėjusioje kompozitorių Algimanto Bražinsko ir Liongino Abariaus kūrinių popietėje, kurią surengė „Senjorų“ choras, buvo daug. Bet svarbiausia – pasvaliečiai galėjo gyvai pabendrauti su abiem maestro, atvykusiais pas mus į svečius.

„Senjorų“ chorui dainuojant Algimanto Bražinsko dainą „Brangiausia žemė“ (žodžiai Stasio Žlibino), kompozitorius pats sėdo prie fortepijono ir trumpam pakeitė koncertui akompanavusią pasvalietę Gintarę Bagdonavičiūtę. O „Senjorams“ atliekant Liongino Abariaus kūrinius, choro vadovė ir dirigentė Elena Kereilytė savo vietą mielai užleido šiam svečiui.

Lionginas Abarius minėjo, jog pirmąkart Pasvalyje lankėsi 1957-aisiais, būdamas dar labai jaunas kompozitorius, kai į mūsų miestą atvažiavo išklausyti dainų šventei besiruošiančių chorų. 1960-aisiais jis buvo paskirtas Pasvalio ir Biržų krašto chorų konsultantu ir nuo tada kelias į mūsų kraštą atvesdavo dažnai.

– O dabar kartu su kolega Algimantu Bražinsku į svečius pakvietėt tarsi žinodami, jog greitai bus jau 60 metų, kai mudu su Algimantu esam pažįstami. Susipažinom studijuodami tuometėje Konservatorijoje. Ir draugaujam iki šiol, – ilgamete kūrybine draugyste džiaugėsi Lionginas Abarius.

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-29 „Darbe“

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.