Joniškėlio krašto vaikai be medikų priežiūros neliks

Joniškėlio krašto gyventojai sunerimo, kad birželio mėnesį į pensiją išėjus ilgametei pediatrei Nijolei Janulaitienei, nebeliks vaikų gydytojo.

Kad gyvenimas provincijoje jaunam žmogui būtų patrauklus, reikia ne tik darbo, bet ir tam tikros infrastruktūros. Būtinas vaikų darželis (pageidautina, kad norint į jį patekti nereikėtų ilgai stovėti eilėse), mokykla, saugi bei pigi gyvenamoji aplinka. Ne paskutinėje vietoje ir pirminių medicinos paslaugų prieinamumas, juk augantiems vaikams yra būtina pediatro kontrolė.

Šie dalykai, greičiausia, ir lėmė tai, kad paskutiniais metais antrame pagal dydį rajono mieste Joniškėlyje ėmė daugėti jaunų šeimų. Vieni grįžo iš užsienio, kiti atsikėlė gyventi į mirusių giminaičių namus, treti susigundė sąlyginai nebrangiu nekilnojamuoju turtu.

Nors pačiame Joniškėlyje susirasti darbo beveik neįmanoma, jaunimui tai nėra problema – artimiausius didelius miestus automobiliu galima pasiekti mažiau nei per valandą.

Jokiu būdu nereikia galvoti, kad tai masinis reiškinys – ir toliau mirštančių / išvažiuojančių yra daugiau negu gimstančių ar atvažiuojančių, tačiau pati tendencija džiugina.

Praeitą savaitę gavome neramių žinių, kad ši idilė gali būti sugriauta.

Nerimauja, kad neliks pediatro

„Mus, eilinius Pasvalio r. gyventojus, pasiekė žinia, kad Joniškėlio poliklinikoje nuo birželio 1 d. „tyliai“ uždaromas vaikų pediatro kabinetas. Atsirado daug susirūpinusių tėvų. (…) Tikimės, susivieniję kuo daugiau žmonių, išsaugoti pediatrą mūsų mažame krašte.“

Tai žodžiai iš Švobiškyje gyvenančios Dianos Čabienės laiško, kuris praeitą savaitę pasiekė mūsų redakciją.

Susitikus su jo autore paaiškėjo, kad jauną mamą (Diana augina dvi atžalas, o netrukus šeimą papildys trečia) ir visą Joniškėlio krašto bendruomenę suklusti privertė žinia, kad ilgametė pediatrė Nijolė Janulaitienė rengiasi išeiti į pensiją.

– Į šį kraštą iš Ukmergės atsikėliau gyventi prieš septynerius metus. Dar pamenu, kad anuomet Joniškėlio poliklinikoje dirbo chirurgas. Jam mirus etatas buvo panaikintas. Buvo nuolatinė ginekologė. Ją pakeitė atvažiuojanti tam tikromis dienomis, tačiau po kurio laiko neliko ir šios srities specialisto. Dabar panaikins pediatro etatą. Vėliau, motyvuojant, kad pacientų mažėja, panaikins laboratoriją. Galų gale nebeliks ir šeimos gydytojų. Mums problemos nėra, esame ūkininkai ir savo vaikus galime nuvežti į Pasvalį. Tačiau ką daryti nepasiturinčioms šeimoms – kalbu jų vardu, – sakė švobiškietė.

Anot D. Čabienės, Švobiškio, Sabonių ir Nereikonių kaimuose gyvena 56 pas gydytoją N. Janulaitienę registruoti vaikai.

– Iki 7–9 metų amžiaus vaikui gydytojas yra būtinas. Ypač tiems, kurie lanko darželį ir nuolat serga. Jei nėra galimybės būti kiekvieną dieną, gydytojas galėtų atvažiuoti kelis kartus per savaitę bent dviem valandoms. Juk pediatras reikalingas ne tik kai susergama, bet ir elementariems skiepams ar pažymoms.

Aktyvi mama pradėjo rinkti parašus po peticija, reikalaujančia išsaugoti pediatro etatą Joniškėlio poliklinikoje. Prie šios iniciatyvos prisijungė ir aplinkinių kaimų bendruomenės.

Per 30 metų nė vieno naujo gydytojo

– Joniškėlio poliklinikoje pradėjau dirbti 1987 m. rugpjūčio 1 d. esu paskutinis gydytojas, atvykęs dirbti į Joniškėlį, – tikino šeimos gydytoja Rita Satkuvienė. – Birželį gydytoja N. Janulaitienė išeina į pensiją. Žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, tai gali sukelti sniego griūtį primenantį efektą ir jei neateis dirbti jaunas žmogus, ateityje iš mūsų ligoninės liks tik muziejus.

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-27 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.