Perkant naminius paukščius, svarbu neapsigauti

Įsibėgėjant jau prieš mėnesį prasidėjusiai sezoninei prekybai gyvais naminiais paukščiais, dažnas pirkėjas susiduria su dilema – kaip neapsigauti ir nusipirkti norimos veislės paukščius. Pasvalio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Vygaudo Bružo teigimu, ruošiantis pirkti vienadienių viščiukų ar kitų naminių paukščių jauniklių, visuomet pravartu žinoti kelis esminius reikalavimus.

„Visų pirma, paukščius rekomenduojama pirkti iš patikimų prekiautojų, nes gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Visi jie turi būti įregistruoti specialiame registre. Ne mažiau svarbu ir kokioje prekyvietėje įsigyjami paukščiai. Prekiauti jais galima tik tose miestų, miestelių, kaimų turgavietėse ar kitose vietose, suderintose su savivaldybėmis ar seniūnijomis.

Be to, prekyba vienadieniais viščiukais taip pat gali būti vykdoma tiesiogiai iš patvirtintų peryklų arba per įgaliotus atstovus įvairiuose rajonuose. Didieji Lietuvos paukštynai neaugina ir neparduoda ančių, kalakutų ar vištų dedeklių. Bet šiais gyvais paukščiais prekiauti gali kiti leidimus tam turintys asmenys ar paukštininkystės ūkiai“, – kalbėjo V. Bružas.

Jis taip pat perspėjo, kad perkant vienadienius viščiukus ar kitų paukščių jauniklius, reikia įvertinti, ar paukščiukai apsaugoti nuo šalčio, vėjo ir kritulių. Tai ypač aktualu šį pavasarį. Sušalę, perkaitę ar netinkamai transportuoti paukščių jaunikliai dėl minėtų priežasčių patiria stresą. Dėl to jie prasčiau auga, gali net kristi.

Gyvais paukščiais prekiaujantis pardavėjas turi vesti jų apskaitą ir, pirkėjui paprašius, galėtų pateikti dokumentus apie paukščių kilmę, sveikatos būklę ir veislę. Perkant nors ir vieną viščiuką, prekiautojas privalo pirkėjui išduoti svarbų dokumentą – važtaraštį, kuriame būtų visa reikalinga informacija. Tokio dokumento svarbu reikalauti ir todėl, kad šios informacijos prireikia norint ištirti skundą dėl įsigytų netinkamų paukščių. Tarkim, jei vienadieniai viščiukai vienas po kito ima kristi arba po kelių savaičių paaiškėja, kad vietoj mėsinių viščiukų nepatyrusiam pirkėjui buvo įsiūlyti vištų dedeklių jaunikliai.

V. Bružo teigimu, didžiausią procentą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gaunamų skundų sezoninės prekybos metu sudaro skundai dėl įsigytų naminių paukščių gaišimo. Deja, tik registruojant skundą paaiškėja, kad žmonės neturi jokių pirkimo dokumentų bei informacijos apie pardavėjus ir, patyrę nuostolių, nežino kur kreiptis.

Pastebėta, kad mūsų prekyvietėse prekiaujama ir iš Lenkijos, Olandijos ar kitų Europos Sąjungos valstybių atvežtais vienadieniais viščiukais. Pasak V. Bružo, tokia veikla leidžiama, tačiau visi reikalavimai prekiautojui ir paukščių sveikatai bei gerovei išlieka. Prekeivis turi būti įregistravęs savo veiklą, turėti viščiukų įsigijimą ir kilmę patvirtinančius dokumentus bei užtikrinti transportavimo ir laikymo sąlygas.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.