Nenuobodus gyvenimas tarp knygų

Pranutė Kupčiūnienė bibliotekoje dirba nuo 1972-ųjų… Viktoro STANISLOVAIČIO nuotrauka.

– Turiu priklausomybę nuo knygos – vakare būtinai paskaitau. Toks tarsi ritualas prieš miegą. Apskritai knygos atpalaiduoja nuo kasdienių rūpesčių, – pripažįsta Pranė Kupčiūnienė, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacijos išteklių padalinio vedėja.

Ji laisvalaikiu į rankas vėl ima knygą, nors darbe tarp knygų praleidžia ištisas dienas. Nuo pat 1972-ųjų, kai, baigusi Vaškų vidurinę mokyklą, pradėjo dirbti bibliotekoje Pakruojo rajone.

Tiesa, Pranutė labai mėgo skaityti nuo pat vaikystės – knygų imdavo iš gimtojo Payslykio kaimo bibliotekos, iš Vaškų. Pasakos mažai domino, daugiau kibo į grožinę literatūrą.

– Devintoje klasėje perskaičiau net Dostojevskį. Pati nežinau – kodėl. Būtų įdomu dabar dar kartą paskaityti ir palyginti, kaip pasikeitė požiūris, – svarsto ilgametė bibliotekininkė.

Taigi Pranutę biblioteka visuomet traukė. Juolab kad pramogų kaime nelabai ir buvę. Nebent kokį kartą per mėnesį atveždavo kiną.

Beveik ketverius metus Pranutė dirbo Pakruojo rajone. Ištekėjo, gimė dukrytė ir jauna šeima persikraustė į Kiemėnus, kur vyras susirado darbą. Jis buvo kolūkio dirbtuvių vedėjas.

– O aš penkerius metus dirbau Kiemėnų kultūros namų direktore, tačiau Vilniaus kultūros mokykloje mokiausi bibliotekininkystės, – Pranė Kupčiūnienė prisipažįsta esanti ramesnis žmogus ir darbas bibliotekoje labiausiai prie dūšios.

Ji dar penkerius metus dirbo Daujėnų bibliotekos vedėja, kol 1985-aisiais tuometės atkaklios direktorės Vidos Žilinskienės iniciatyva buvo pakviesta į Pasvalį. Tiesiog primygtinai pakviesta. Ir vadovė neapsiriko. Pranė Kupčiūnienė iki šiol dirba Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje, o neseniai Kultūros dienos proga jai buvo įteiktas apdovanojimas „Skruzdė 2016“.

Apie Pranę Kupčiūnienę rekomendacijoje rašoma:

– Principinga, darbšti, reikli sau ir kitiems, kolegų ir kultūros žmonių gerbiama už profesionalų patarimą, erudiciją. Todėl 1985 metais buvo perkelta į Pasvalio centrinės bibliotekos knygų komplektavimo ir tvarkymo skyrių vyresniąja bibliotekininke. Netrukus jai patikėtos skyriaus vedėjos pareigos. Nuoširdžiai bendraujanti ne tik su kolegomis, bet ir kūrėjais, leidėjais, vertėjais. Pranutė puikiai išmano fondų komplektavimą, gerai įvaldžiusi finansavimo modelį – tai įrodo užsakydama knygas. Jos siekiamybė, kad mūsų biblioteka taptų intelektine, kad kiekvienas skaitytojas čia rastų įvairios, kokybiškos ir jų poreikius atitinkančios literatūros. Pranutė pati aktyviai dalyvauja ir kitus kviečia dalyvauti skaitymo skatinimo akcijose.

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-22 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.