„Draugystė veža!“: kelionės tikslas – „Eurovizija“

Ieva ir Neringa

Du draugai – vienas turintis negalią, kitas sveikas – dažnai laiką leidžia kartu, padeda vienas kitam, draugauja, vienas kitą įkvepia ir drauge svajoja. Du draugai kasdien moko aplinkinius tolerancijos ir kuria įvairialypę realybę. Tokią, kokia ji išties yra. Tokią, kokia ji ir turėtų būti. Draugams juk nesvarbi tavo plaukų, akių spalva. Arba vežimėlio modelis…

Šie žodžiai – apie Baltijos ugdymo centro ir Neįgaliųjų reikalų departamento organizuojamą socialinį projektą „Draugystė veža!“. Jo organizatoriai tiki, kad draugystė gali išpildyti svajones, todėl pakvietė draugus, iš kurių vienas turi negalią, kitas – ne, dalyvauti šiame projekte. Taip siekiama skatinti žmonių bendrumą ir mažinti socialinę atskirtį tarp negalios paliestų ir nepaliestų žmonių, laužyti nusistovėjusį supratimą, kad žmogus su negalia yra kitoks nei mes visi, paliudyti, kad jis – lygiavertis mūsų bendruomenės narys, turintis savo siekių ir svajonių. Pagrindinis projekto prizas – kelionė į „Euroviziją“ Kijeve.

„Neįgaliųjų ir sveikųjų norai nesiskiria – jie visi trokšta draugauti, keliauti, smagiai leisti laiką. Socialinė akcija „Draugystė veža!“ visa tai suteikia. Pernai į „Euroviziją“ Stokholme važiavusios penkios draugystės ambasadorių poros iki šiol gyvena kelionės ir nuotykių įspūdžiais, kurie suteikė drąsos naujiems puikiems startams. Nėra geresnio nuotykių bendrininko, nei draugas, o šių metų draugystės keliai veda į Kijevą“, – teigia socialinės akcijos „Draugystė veža!“ sumanytoja, viena iš Baltijos ugdymo centro partnerių Žydrė Gedrimaitė.

Neringa ir Ieva greit švęs savo draugystės dešimtmetį

Projekte „Draugystė veža!“ dalyvauti ryžosi dvi draugės iš Pasvalio dienos užimtumo centro „Viltis“: jo lankytoja Neringa Venslovaitė ir darbuotoja Ieva Tamašauskaitė. Jos jau devynerius metus viena kitą vadina geriausiomis draugėmis ir tikisi drauge pamatyti gyvą „Eurovizijos“ konkursą.

Draugės susipažino Pasvalio dienos užimtumo centre, kai Ieva atėjo dirbti dailės mokytoja. Neringa čia ne vienerius metus leido dienas, tačiau draugų taip ir nesusirado. Trisdešimtmetė turi sunkią negalią, jos emocinė būsena nuolat kinta. Vieną akimirką ji gali lieti ašaras, o kitą jau skardžiu juoku drebinti centro sienas.

„Kartu mes esame stipresnės, nes abi žinome, jog draugė visada padės, jei reikia – ir paguos. Viena kitai suteikiame drąsos. Neringa turi puikų humoro jausmą. Abi mėgstame ilgus pokalbius gryname ore, o juose gimsta daug smagių idėjų, kūrybinės veiklos sumanymų. Kai ruošdamosios Neįgaliųjų dienos šventei kūrėme kolekciją „Pieno pūkas“, Ievutė buvo mano modelis, o aš – drabužių „dizainerė“. Mes ir spektakliuose vaidiname – Neringa yra puiki aktorė. Šokam, dainuojam, džiaugiamės gyvenimu“, – sako Ieva Tamašauskaitė.

Savo anketoje, kurią reikėjo užpildyti projekto dalyviams, Neringa pasakoja: „Mes su Ieva pirmą kartą susitikome, kai ji prieš devynerius metus atėjo dirbti į užimtumo centrą „Viltis“. Ieva buvo mano amžiaus, savimi pasitikinti, graži panelė. Pirma mūsų pažintis – nelabai vykusi, nes man pritrūko drąsos būti savimi, per daug jaudinausi, nežinojau kaip bendrauti. Aš esu labai nedrąsi, man reikia laiko apsiprasti su nauju žmogumi, bet su Ievute susidraugavom stebėtinai greitai. Ji pasikvietė mane į dailės užsiėmimus. Tokia veikla labai miela mano širdžiai. Kurdamos įvairius darbelius pradėjome kalbėtis apie gyvenimą, draugus, pažįstamus, dalintis savo patirtimi. Kartu praleisdavome vis daugiau laiko, o dabar mes – geriausios draugės. Visada maniau, kad mano negalia yra kliūtis draugystei, nuoširdžiam bendravimui, bet mūsų istorija parodė, kad būna atvirkščiai… Ši draugystė man suteikė pasitikėjimo savimi, drąsos kurti, dalyvauti įvairiuose renginiuose, reikšti savo mintis, kalbėti ir būti išgirstai.

Laisvalaikiu mes su Ieva darome viską, ką ir visos draugės – lankome įvairius renginius, važiuojame į filmus, einame pasivaikščioti, žodžiu, namie nesėdime. Mėgstame keliauti, moteriškai paplepėti, kai liūdna – kartu paverkiame, kai linksma – kartu juokiamės. Dabar galiu drąsiai pasakyti, kad tikrai draugystei niekas negali sutrukdyti, jei žmones to nori ir siekia. Viena iš mūsų svajonių – pamatyti „Euroviziją“, todėl ir dalyvaujam projekte „Draugystė veža!“. Patikėkit manimi – draugystė iš tiesų veža!“

„Abi esame „Eurovizijos“ konkurso gerbėjos, labai juo domimės, palaikome Lietuvą. Kadangi už ją balsuoti negalime, kiekvienais metais prieš „Euroviziją“ išsirenkame favoritus ir sergame už juos. Neįkainojama dovana mums būtų gyvai stebėti Lietuvai šiemet atstovausiančių „Fusedmarc“ ir kitų šalių atstovų pasirodymus“, – savo draugei antrina Ieva.

Ar išsipildys Neringos ir Ievos svajonė, dabar labai daug priklauso nuo mūsų visų palaikymo. Projekte iš viso dalyvauja dvidešimt draugų porų, o penkios pirmos daugiausia balsų surinkusios poros važiuos į „Euroviziją“.

Balsuoti reikia čia: http://www.lrt. lt/projektai/draugyste_veza/balsavimas

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-22 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.