Kas veža, tam ir krauna…

Vido DULKĖS nuotrauka

„Gyvenam netoli valstybės saugomo kultūros paveldo paminklo – Ąžuolpamūšės piliakalnio. Todėl, sulaukus svečių, norisi su pasididžiavimu jiems aprodyti šią įspūdingą istorinę vietą. Netoli „Via Balticos“ magistralės stūksantis, žilą senovę menantis piliakalnis vilioja ir pro šalį važiuojančius turistus. Tačiau kaskart, kai ten vedamės svečius, raudonuoti priverčia jų klausimas, kodėl niekas nesirūpina sukrypusiais ir greit nugriūti žadančiais piliakalnio papėdėje pastatytais stogastulpiais? Neturim, ką atsakyti, tad gal jūs padėtumėt rasti atsakymą“, – savo nerimu dalijosi į „Darbo“ redakciją paskambinusi skaitytoja.

Stogastulpiai liko „našlaičiai“

Apie minimas skulptūras esame rašę ne kartą. Jos prie Ąžuolpamūšės piliakalnio buvo pastatytos 1984 metais, kai į kūrybinę stovyklą tuomečiame „Mūšos“ kolūkyje iš visos šalies suvažiavę medžio drožėjai sukūrė ąžuolinių skulptūrų ansamblį: „Metraštininkas“, „Sėjėjas“, „Šokėjai“, „Nykštukai“. Šiandien jos jau prašyte prašosi rimtos restauracijos, nes laikas įveikia net ąžuolą, o nuo skulptūrų gimimo praėjo daugiau kaip trys dešimtmečiai. Tačiau, iširus buvusio „Mūšos“ kolūkio turtų perėmėjai – to paties pavadinimo žemės ūkio bendrovei ir pajininkams išsidalinus turtą, skulptūros liko tarsi niekieno.

Saločių seniūnijos, kurios teritorijoje yra Ąžuolpamūšės piliakalnis, vadovas Algimantas Mašalas patikino, jog ir jam skauda širdį dėl vis labiau senstančių, eižėjančių ir treštančių stogastulpių. Bet jie – ne seniūnijos turtas, todėl jų restauracijai, kuri būtų tikrai nepigi, seniūnija lėšų skirti negali. Deja, skulptūros neįrašytos ir į saugotinų objektų, kuriems tvarkyti lėšų galbūt skirtų valstybė, sąrašą. Tačiau, jei kuri nors skulptūra visai supūtų, nugriauti ją būtų irgi nevalia, nes tą gali padaryti tik teisėtas skulptūrų savininkas, o tokio, kaip žinome, nėra. Norint, kad stogastulpiai vėl surastų oficialų šeimininką, reikėtų nueiti ilgą biurokratinį kelią. Pirmiausia teismas juos turėtų pripažinti bešeimininkiais, o jau tada skulptūros galėtų būti perduotos seniūnijos ar savivaldybės nuosavybėn.

Vis dėlto Saločių seniūnija tų bešeimininkių stogastulpių nepalieka likimo valiai. Jos darbininkai prieš porą savaičių pasvirusias skulptūras atitiesino, atkasę jų pamatus, kiek galėdami sutvirtino. Teko pasitelkti net techniką, nes stogastulpius pavyko atitiesti tik atsargiai juos tempiant lynu.

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-20 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.