Gyvenimo posūkiai: nuo techniko-mechaniko iki mokytojo ir muziejininko

„Poetai kuria eiles, o aš – židinį“, – šmaikštauja Krinčino Eugenijaus ir Leonardo Matuzevičių muziejaus vedėjas Albinas Mačiulis.Vido DULKĖS nuotrauka

– Dirbi žmogus, stengiesi… Bet ne visada jaučiuosi skruzdė. „Skruzdę“ gavau turbūt už tuos darbus, kuriuos dar padarysiu, – kukliai šypteli Krinčino Eugenijaus ir Leonardo Matuzevičių memorialinio muziejaus vedėjas Albinas Mačiulis, kuriam Kultūros dienos proga buvo įteiktas jau tradicinis mūsų krašto apdovanojimas – „Skruzdės“ statulėlė.

Be to, Albinas Mačiulis trisdešimt metų dirba Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinėje mokykloje geografijos mokytoju. Prieš tai penkerius metus buvo kolūkio dirbtuvių vedėjas, dar anksčiau metus dirbo Panevėžio profesinėje mokykloje autokranistų grupės meistru, dėstė šaltkalvystės ir automobilizmo dalykus. O pirmoji darbo vieta – Pušaloto vidurinė mokykla, kurioje dvejus metus mokė karinio parengimo ir kūno kultūros.

Taip prašuoliavom per šio krinčiniečio muziejininko darbus, iš kurių susidaro spalvingos ir įvairiapusės asmenybės įspūdis. Kaip ir jo mokslai. Albinas kilęs iš Meškalaukio kaimo, kur iki šiol gyvena beveik aštuoniasdešimtmetė jo motina. Mokėsi Meškalaukio pradinėje, Joniškėlio vidurinėje, po to – Joniškėlio žemės ūkio technikume techniku-mechaniku.

– Praėjusią vasarą mūsų grupė susitiko po keturiasdešimt metų. Visi ūkininkai, verslininkai, inžinieriai. O aš tik vienas mokytojas, muziejininkas. Laimutis Leliukas – ūkininkas, Algis Mačiukas – verslininkas, ir dar iš visos Lietuvos suvažiavo grupės draugai. Baigėm dvidešimt penki. Keturi jau mirę. Į susitikimą atvyko keturiolika. Puikūs žmonės, smagiai pabendravom Balsių malūne, buvo ir mūsų auklėtojas Vladas Januševičius, – Albinas Mačiulis leidžiasi į jaunystės laikus.

O kaip technikas-mechanikas tapo geografijos mokytoju? Tai irgi savotiška istorija. Albinas tarnavo kariuomenėje Tolimuosiuose Rytuose, Chabarovsko krašte, kur baigė ir seržantų mokyklą. Kai grįžo, jam buvo pasiūlyta dirbti karinio parengimo mokytoju Pušaloto vidurinėje mokykloje, taip pat turėjo ir kūno kultūros pamokų. Beje, Albino nuomone, ir dabar jaunimui nepakenktų karinio parengimo užsiėmimai.

Taigi pradėjus dirbti mokykloje, reikėjo pedagoginio išsilavinimo.

– Ir įstojau studijuoti geografijos, kuri apima labai daug sričių, tiesiog viską. 1990 metais studijas baigiau jau su lietuviško Vyčio antspaudu, – Vilniaus pedagoginio instituto įteiktą diplomą prisiminė Albinas Mačiulis.

Jis nuo pat 1994-ųjų aktyvus Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos narys, teko vadovauti ir Pasvalio skyriui:

– Per visą Europą keliavom iki Paryžiaus. Tai buvo pirmoji mano kelionė į Vakarus. O anksčiau leidomės į Sočį, ir į Abchaziją, studijų metais – į Šiaurę: iki Murmansko, Archangelsko. Tokia buvo kelių savaičių tolimoji lauko praktika. Dabar jaunimas keliauja po visą pasaulį. Ir būtinai pasiteirauju, ar nepaklysta. Geografijos mokau jau ir savo buvusių mokinių vaikus…

Į Krinčiną, žmonos Virginijos kraštą, Mačiuliai iš Panevėžio persikraustė 1982-ųjų rudenį. Tuomet Krinčine buvo atidarytas darželis, o Virginija pagal specialybę – darželio auklėtoja.

Ji jau dirbo Joniškėlio darželyje, kur už rankos vedžiojo ir būsimąją garsią dainininkę Gintarę Karaliūnaitę. Joniškėlyje Albinas su Virginija susipažino ir 1981-aisiais susituokė…

Su jaunėle Mačiulių dukra Egidija esam susitikę ne kartą, kai ji dar mokėsi Pasvalyje. Egidija lankė Pasvalio muzikos mokyklos fortepijono klasę ir konkursuose yra pelniusi svarių laimėjimų. Be to, ji – skaitovė, dainininkė. Vilniaus universitete baigė lietuvių filologiją, pagal mainų programą studijavo Rygoje. Gyvena Vilniuje ir dirba latvių kalbos vertėja-redaktore, taip pat – tango teatro vokalistė.

Vidurinioji Irmantė Klaipėdos universitete baigė geografiją, magistro studijas tęsė Vilniuje. Pagal mainų programą pusmetį studijavo Paryžiuje. Gyvena ir dirba Vilniuje. Kaip ir vyriausias Mačiulių sūnus Dangiras, Šiaulių universitete baigęs dailę ir dizainą. Taigi visi trys vaikai įsikūrė sostinėje.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2017-04-15 „Darbe“

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.